vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.13. 

Nyerítő drótszamarakon ferences diákok

A Szentendrei Ferences Gimnázium igazgatója diákjaival tavaly nyáron két hét alatt lebiciklizett Rómába. A kalandos utazásról két résztvevő, Hajnal Géza és Sneé Gergely izgalmas könyvet írt, amelyet május első hetében mutattak be a Magyar Írószövetség székházában.

 Az egyik méltató Jelenits István piarista volt, aki „régi motoros”, ugyanis a nyolcvanas években maga is megtette néhányszor ezt az utat diákjaival két keréken. Az első csoportjában volt Lukovits Milán egykori gimnazista, aki Jelenits tanár úr szerint egyszer úgy az árokba zuhant, hogy azt gondolta, egy életre elmegy a kedve a bringázástól. Most ő a szentendrei gimnázium igazgatója, ferences szerzetes, és nemcsak a tavalyi túrát vezette, de minden osztályát el szokta vinni erre a római kalandtúrára. Biciklizni, zarándokolni, együtt lenni ugyanis nagyon jó, minden megpróbáltatás ellenére, derül ki a Nyerítő drótszamarakból, melyben az igazgató Konstantin „álnéven szerepel”. A könyv beszerezhető a http://nyerítődrótszamarak.hu honlapon feltűntetett könyvesboltokban.

A hőskorról még csak annyit, hogy Jelenits tanár úr sebességváltó nélküli Csepel kerékpáron tette meg először az 1200 kilométeres, igencsak lankás utat. A mai bringás ferences diákok ilyen furcsa járművet talán nem is láttak. Az út azonban váltóval is komoly teljesítmény. Joggal utolsó szava a könyvnek: „MEGCSINÁLTUK!”

 

(Forrás: ofm.hu)