vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.13. 

Heller Ágnes jelenti

Szégyellem magam most is, mondta a filozófus, de férjemnek akartam segíteni, amikor hűségnyilatkozatot írt az MSZMP-nek. „Nem nagyot hazudtam, csak kicsit”. 2011. április 23-án jelent meg Hankiss Ágnes kutatómunkája eredményeként egy 1959-ben írt levél, Heller Ágnes aláírásával, melyben az MSZMP Központi Bizottságának útmutatását kéri saját munkássága vonatkozásában. A levélről kijelentette – Egy ilyen rágalomnak nem tulajdonítok különösebben nagy jelentőséget, méltóságomon alulinak tartom, hogy beszéljek valamiről, amiről nem is szabadna beszélni, hiszen az egész életem mutatja, hogy ez az egész hazugság. Mi az istennek mentegetőzzek?- Nem is akarom tisztázni. A levelet nem én írtam, de ezt bizonyítani nem tudom. Egyetlen dolgot tudok elmondani ezzel kapcsolatban, mégpedig azt, hogy akik ismertek, azok tudják, hogy mi volt a véleményem 1956-ról. A legpiszkosabb rágalom, hogy helyeseltem volna a megtorlásokat.. – Az utolsó két és fél bekezdést, összesen egy oldalt írtam abból az ötoldalas szövegből, amelyet közöltek. Ettől függetlenül tudom, hogy mi van benne. Szégyelltem magamat már akkor is miatta, és szégyellem magam most is. A levél megszületése után el is szaladtam Lukács Györgyhöz, és bőgtem nála, és eldöntöttem, hogy el fogok válni a férjemtől. Akkor én 28-29 éves voltam, most, 82 éves fejjel ezt kell magyaráznom?! Engem kirúgtak az egyetemről, és 1990-ig be sem tehettem oda a lábam, ’59-től öt évre eltiltottak a publikálástól is. Azok, akik ezt a levelet közölték és kikutatták, talán más dokumentumokat is közölhettek volna velem kapcsolatban. Hát tessék…

A Korcsulán tartott tanácsadó testületi ülésről jelentette Heller Ágnes: az ülésen a jugoszláv tagokon kívül a következők vettek részt: Giuseppe Semerari egyetemi tanár, Bari városából való marxista filozófus; Serge Mallett francia marxista szociológus és újságíró; Norman Birnbaum amerikai mar-xista, a New School (New York) szociológia- professzora; Jiri Strinka (Bratislava!), a Filozófia című csehszlovák folyóirat főszerkesztője, és mi ketten. (Heller Ágnes és Varga Iván – szerk.) A folyóirat eddigi működésének értékelése után különböző javaslatok nyomán a következő megállapodások születtek:

C/ A folyóirat marxista orientáló orgánum kíván lenni, ezért a jövőben a nem marxista tanulmányokat csupán a Vita rovatban közli.

D/ A Praxis kapcsolatokat kíván kiépíteni más marxista folyóiratokkal.

Jelenti továbbá, hogy a Praxisról beszélgetést folytatott Calic jugoszláv nagykövettel, amelyben korábban a legkülönbözőbb irányzatú emberek vettek részt. Ha a lap letér a marxista útról, ő azonnal kilép a tanácsadó bizottságból. Egyébként ezzel Varga Iván is egyetért, és Hegedűs András elvtárs hozzájárult a tanácsadói feladat elvállalásához.

A korcsulai utazás előtt a pártembereket tájékoztatja Heller Ágnes, hogy meg szeretnék nézni, milyen a folyóirat iránya, lehet-e  jó irányba fordítani. Ha hazatér, szívesen tájékoztatja az ottani eseményekről az MSZMP KB illetékes elvtársait, de előbb mindenképpen ki akar utazni, és ha úgy látja, hogy a lap iránya nem megfelelő, akkor kilép a testületből, de ezt csak a kinti ülésen, indokolt jogcímmel kívánja megtenni.

Heller Ágnes kiutazása ellen sem Aczél elvtárs, sem Marjai elvtárs nem emeltek kifogást (magyarul: nyilván támogatták). A kiutazást követően Heller és Varga természetesen tájékoztatták Marjai elvtársat, jelentést adtak szóban és írásban. Heller Ágnes azt is elmondta, hogy a jugoszláv párt és kormány az újonnan induló folyóirattal kapcsolatban nem vet fel kifogásokat, a lap állami támogatást kap, a korcsulai konferencián a jugoszláv párt funkcionáriusai is részt vettek, két előadást tartottak a jugoszláv kül- és belpolitikáról, és Heller úgy ítélte meg, hogy a folyóirat szerkesztőbizottsága marxista, a szerkesztőbizottság tagjai a jugoszláv párt tagjai, volt partizánok. A szocializmushoz való hűségük nem vonható kétségbe. Heller azt is elmondja, hogy a konferencián a maga részéről a folyóirat marxista jellegének erősítésére törekedett. Vitatta például Axelosnak nem marxista, a folyóiratban megjelent cikkét. Szorgalmazta, hogy ilyenek helyett a folyóirat a szocialista országok filozófiai műveit gazdagabban, hézagmentesebben ismertesse.

Marjai elvtárs megállapítja: hasznos fórumnak tartja a filozófiai kérdések megvitatására a folyóiratot. Az a véleménye, hogy a tanácsadó bizottság magyar tagjainak tagságukat célszerű a jövőben is megtartani, kívánatos, hogy a Praxissal kapcsolatos véleményeket az elvtársnő és az elvtársak kísérjék figyelemmel, s arról számoljanak be az MSZMP KB-nak.

 

czyla