vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.18. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 20. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Botrány a csúcson (2.oldal)

Mit lehet rábízni egy ilyen hereéletűre? Semmit. És mi volt rábízva mostanáig? Szinte minden. Nemzetek sorsa, életek, halálok, pénzhalmok, háborúk, vér, könnyek, – szerelmi életek szétszakadása. De ő nyilván ajzószereken élt. Miért ne volna pénze mesterséges gerjesztésre, gerjedésfokozóra egy Stauss- Kahnnak, miért ne lehetne benne ennyi energia táplálékkiegészítőkkel, amelyeket a részben az ő birtokában lévő üzemek gyártanak. Minden a kezében van, hogy folyton gerjedjen. Vannak neki különleges nemi adottságai? Hát persze, hogy vannak. Voltak ilyen adottságai az apró termetű filmrendezőnek, vagy a sportember elnöknek? Természetes, hogy voltak. De mindegyik akkora állat volt, hogy ezt saját érdemének tudta be és nem Isten adományának. Ez lehet születési adottság. Ne mondjuk: fajtajelleg. És lehet természetesen egy kultúra végső lehanyatlása. Agónia. A Strauss-Kahnokon, a Cohn-Benditekon, a filmrendezőkön úgy látszik, így tör ki a világtéboly, a globalizmus és a sok pénz tébolya. Mert ez a gerjedés ilyen fokon sok pénzt igényel. A Rothschildoknak is sok pénzük volt, talán még több is, mint ezeknek. De Istenem, hol vannak ezek a Rothschildok önmérsékletétől, egymás közti házasodásaik fegyelmétől, példás életvitelétől és közcélra adakozási hajlandóságuktól. Strauss-Kahn az atlanti kultúra lehangoló bukásjelensége még akkor is, vagy igazán akkor, ha provokáció is van, vagy lehet mögötte. Strauss-Kahn úrról ugyanis hírlik, hogy meg akarja célozni az Élysée-palotát, köztársasági elnök óhajt lenni szocialista színekben. Az ellenvérnősző is ráküldhette tehát a csalibabát, mert biztosra mehetett, hogy leteperés következik, és eset képződik a dologból. Meglehet, hogy így történt, de ez még sötétebb változat. Így csak azok gondolkoznak és cselekszenek, akik ismerik egymást. Akik ismerik a teljes romlottságot. Ismerik az egész hatalmi réteget átható aberrált, szexuális, és ölési és pénzben fetrengő, mindenkit semmibe vevő uralkodó állapotát, felfogását. A hatalom csúcsait. Strauss-Kahn úr járt itt Budapesten is nemrégiben. Tanácsokat osztogatott, előírt és valószínűleg a legjobb szállodák egyikében lakott. Lepedőakcióról nem kaptunk hírt. Tény azonban, hogy ez az úr tegnapelőttig a világ egyik legnagyobb befolyású embere, milliók sorsa felől rendelkező, nyomor, éhezés, nélkülözés felett rendelkező személye volt. Ki van-e zárva, hogy a milliók sorsát is ugyanezzel a gátlástalansággal kezelte, mint ezét a szobalányét, aki csak igen mérsékeltenű vonzódott hozzá és kimenekült alóla.

 Golyót szánnak Tőkés Lászlónak (3.oldal)

Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke: A Stefan cel Mare román uralkodó nevét viselő sajtótermékben a szerző többek között ilyeneket ír: „Nem szégyelli magát ez a szerencsétlen »bozgor« (hazátlan)? Hogy képes meggyalázni azt az országot, ahol született, ahol örvendhetett mindazoknak a jogoknak, amelyek minden román állampolgárt megillettek ebben az országban? Ha valami nem tetszik, miért nem mész Magyarországra? Hát nem lesz már valaki ebben az országban, aki golyót ereszt ennek a hazaárulónak a fejébe?” Ezeket a kijelentéseket komolyan kell venni, s úgy vélem, nem Tőkés László feladata a jogi lépések megtétele, hanem a román hatóságoknak, hiszen az idézettek több pontban is ellent mondanak az érvényes büntetőjogi törvénynek. Többrendbeli uszításról, gyilkosságra való felbujtásról beszélhetünk. Nem vagyok büntetőjogász, de egyértelmű: az, hogy miként reagálnak minderre a hatóságok, a román jogállam próbája lesz. Nagy kérdés: lehet-e most büntetlenül egy EU-s tagországban ilyen kijelentéseket tenni és miként jár el az illetékes hatóság.

 Vízumkényszer fenyegeti Szerbiát a menekültek miatt (4.oldal)

Jelko Kacin, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője azt üzente a szerbiai illetékes intézményeknek, hogy tegyenek meg mindent a hamis szerbiai menekültek Unió területére való beáramlásának a megfékezése érdekében, különben a vízumkényszer esetleges újbóli bevezetésével kell számolniuk. A témában dr. Varga Lászlót, a szerbiai parlament európai integrációs bizottságának elnökét kérdeztük.

– Tisztelt elnök úr! A szerbiai menekültek döntő hányada milyen nemzetiségű?

– A belügyminisztérium adatai szerint 95%-uk roma, albán és bosnyák nemzetiségű. Arról, hogy ezen belül hogyan oszlanak meg a nemzetiségek, nincs információm. Ezek a menekültek Szerbia legszegényebb városaiból érkeznek az EU tagállamaiba.

– Földrajzilag Szerbia mely részéből indulnak el a menekültek?

– Az ún. szűkebb Szerbia déli részeiről – tehát nem Koszovóból, nem Vajdaságból, nem Belgrádból – indultak el észak felé.

– Azt lehet tudni, hogy mely állam a célország?

– Négy országot favorizálnak: Németországot, Svédországot, Belgiumot, és az utóbbi időkben Luxemburgot.

 Az MSZP kivéreztette a megyei önkormányzatokat (5.oldal)

Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke: A baloldali többségű közgyűlés arra hatalmazta föl a kórház vezetőjét, írjon ki egy közbeszerzési eljárást arra vonatkozólag, hogy 15 évre szervezze ki a gyógyszerellátást. Ezt megtette a kórház, miszerint egy magánvállalkozó, a HospInvest a szerződés értelmében magángyógyszertárat épített az intézmény területén, és 15 évre előre egy összegben megváltotta ennek a patikának a használatát. Ez akkor 125 milliós tételt jelentett, amit a megyei kórház rögtön a következő hónapban saját működésére felhasznált. Az akkori HospInvestnél is különböző működési problémák vetődtek föl, gondoljunk a Heves megyei kórház üzemeltetésre. A cég átalakulását követően a Donatus Pharma Kft. vette át a pécsi gyógyszertárral kapcsolatos szerződéses jogviszonyt. Mi most ezzel a céggel tárgyalunk, s abban állapodtunk meg, hogy azokat a jogos kötelezettségeket, amik a beruházásból erednek – hiszen gyógyszertár nem működött – nem egy összegben, hanem négy egyenlő részben fizetjük ki. Áprilisban döntött így a megyei önkormányzat szerződése. Tehát egy 2005-ben hozott döntés nekünk nem csak a mai napig, hanem további négy évig tetemes kiadást jelent.

 A világgal valami alapvetően nincs rendben

Borbély László: Büntetlenek c. könyvét Győri Béla ismerteti (7.oldal)

Borbély Lászlónak ez a hetedik könyve. Már nem fiatal, de nem is középkorú ember. Sokat sétálgat csendesen Budapest utcáin, stílusgyakorlatokat vesz, megfigyeli az arcokat és a gyerekeket, meg a magányos öregeket. Nyelvezete pontos és kifejező, karakterei életszerűek. Borbély László 1968-ban született Budapesten. Ahhoz az írónemzedékhez tartozik, amely tudatosan arra törekedett, hogy sokat megértsen a világból. A nála idősebbek nagyobb névre tettek szert. Itt van mindjárt Parti Nagy Lajos, olvashatjuk a Népszabadságban hétről-hétre. Bizonyára a mi hibánk vagy bűnünk, hogy nem értjük az ő abszurd világát. Borbélyét viszont érzékeljük, értjük, sőt mi több, megértjük. A többi kortárs író felsorolásától tekintsen el az olvasó. Lássunk hozzá Borbély László Büntetlenek c. könyvének olvasásához. A fejezet címe: A játszótértől a tornateremig. Megismerjük az egyikű főszereplőt: Ördög Mátét, a kamaszt, és nagyanyját, Csikós Rozáliát.

„Szeptember második hete a közlekedési dolgozók sztrájkjával kezdődött. A hírekben közölték, hogy csak félóránként indul egy-egy jármű a végállomásokról. Ördög Mátétól azt kérte a nagyanyja, hogy gyalog jöjjön haza az iskolából. A gyámhatóság iskolás korban helyezte el a fiút, az apai nagyanyjánál. Ha Csikós Rozália nem fogadja be, akkor gyermekotthonba került volna. Édesanyját hamar elveszítette, tüdőrákja volt. Édesapja egy kocsmai szóváltás után leszúrta alkalmi ivócimboráját.” Kész a helyszín, megvan az egyik főszereplő, már érzékeljük, hogy mi is a társadalmi környezet, kifélék, mifélék ezek az emberek.

 Küzdök az egymilliárdos pályázat sikeréért (9.oldal)

Dombi Imréné, Püspökladány polgármesterjelöltje: A szocialista kormány idején sajnos nem volt kedvező a fürdőnk fejlesztését célzó pályázat. Most az Új Széchenyi Terv keretén belül várjuk a gyógyvizek hasznosítására kiírt pályázatokat. Az egyik legfontosabb feladatnak tartom a város idegenforgalmának fellendítését, mely a strand további korszerűsítésével, medencék építésével és a régiek felújításával érhető el. Folytatni kell a városközpont felújítását. Nem mindegy, hogy milyen képet kapnak rólunk az idelátogatók, s milyen környezetben élünk mi magunk. Éppen ezért küzdök annak a már benyújtott egymilliárd Ft értékű pályázatnak sikeréért, mely a Művelődési Ház és környéke, a piac és környéke rendbetételét célozza, és a Polgármesteri Hivatal bővítését foglalja magába.

 Optimistán, egy kegyetlen pályán (10.oldal)

Saárossy Kinga színművésznő, Eger Megyei Jogú Város kulturális alpolgármestere: Örömmel jelentem be, hogy június 4-én, a Magyar Összefogás Napján Egerben nagy ünnepséget rendezünk, ugyanis a határon túli magyar testvérvárosainkból sokan nálunk adták be a honosítási kérelmet s itt teszik le majd az állampolgári esküt. Gyergyószentmiklósról az egész városvezetés és számtalan polgár lesz jelen. Az Egri Végvár Polgári Körök Egyesülete, amelynek alapító -és tiszteletbeli elnöke vagyok, Zetelakával ápol testvéri kapcsolatot. Ennek köszönhetően februárban sok zetelaki polgár is érkezett hozzánk, s adta be nálunk honosítási kérelmét. Június 4-ére reményeink szerint mindenkinek elkészülnek a papírjai, s 104 határontúli magyar teszi le nálunk az állampolgári esküt. Természetesen meg szeretnénk erősíteni a kulturális kapcsolatokat. Régebben az egri színház többször vendégszerepelt Marosvásárhelyen. Nemrég a színház igazgatója pályázatot adott be a határon túli színházak kapcsolatfelvételére és egy tanulmányútra.

 Szőcs Zoltán: A szélkakas és a szél (15.oldal)

A Magyar Tudományos Akadémia lemoshatatlan szégyene, a tavaly akadémikusként elhunyt és eltemetett Nagy Péter – aki a kommunista pártállam leggusztustalanabb kiszolgálója volt süvölvény korától vénségéig bezárólag – még 1957-ben „pártfeladatként” kapta meg Szabó Dezső irodalomtörténeti helyének marxista kijelölését. Nem utolsósorban neki köszönhető, hogy az Elsodort falu írójának a már meglévő – még a Horthy korszakból hozott – gúnynevei közé felzárkózott és jelentős véleményhatékonyságra tett szert a fölöttébb ötletdús kifejezés: „Szabó Dezső, a nagy szélkakas”. A minősítés súlyát és szégyenét csak növeli, hogy egy olyan elvhű, következetes, rettenthetetlen kommunista mondta, akinek élete oly fegyelemmel követte a Pártot – (na nem úgy, mint szélkakas a szelet, hanem) –, mint Kun Béla páncélvonata a sínt.

 A honvédelem nemzeti ügy

II. Ludovika Fesztivál az Orczy-parkban (19.oldal)

A csapatzászló átadása alkalmával az alakulat zászlóanyát választ, egy olyan személyt, aki köztiszteletnek örvend, kapcsolata volt/van az alakulattal, és maga is családanya. A csapatzászlóra való szalag feltűzésekor a zászlóanya lelki patrónusságot vállal a csapat felett. Az eseményen a zászlóanya a köztársasági elnök úr felesége, Schmittné Makrai Katalin volt. Katalin asszony ünnepi beszédében elmondta: „katona leánya, katona unokája vagyok, ezért különösen nagy megtiszteltetés, hogy engem kértek föl zászlóanyának. Nagyapám tüzértábornokként, édesapám ejtőernyősként szolgálta a hazát. Mindketten a Ludovika Akadémián tanultak. Ezért pontosan tudom, hogy aki a katonaságot választja, élethivatást választ. Az egyenruha olyan méltóságot ad, ami nem korlátozódik a napi elvégezendő feladatok idejére. Az igazi katona civilben is katona. A hazát sokféleképpen lehet védeni: fegyverrel, derék kiállással, és példaadó tisztességgel. Bizonyára emlékeznek Dobó István szavaira, »a falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében«” Az államelnök úr felesége úgy véli: éppen a Ludovika volt a kiváló példa arra, hogy mennyire fontos a lélek, hiszen a honvédelem nem csak hideg haditudomány, hanem a helytállás öröksége is. Schmittné Makrai Katalin szerint a Honvédelmi Minisztérium kiváló kezdeményezése a Ludovika Zászlóalj létrehozása, ami a nagyhírű intézmény szellemiségét viheti tovább.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál.

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu