vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.13. 

Lejáratókampány Csíkszereda ellen

Több mint 36.000 levél érkezett egyszerre Csíkszereda polgármesteri hivatalába. A franciaországi, németországi, ausztriai, olaszországi feladók az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet egyik tavalyi cikke alapján kérték a csíkszeredai polgármestertől, hogy szüntesse meg a Tavasz utcai romatelep lakói ellen folytatott diszkriminációt. Minderről Szőke Domokost, a város alpolgármesterét kérdeztem.

– Tisztelt alpolgármester úr! Azt írják ezek a jogvédők: önök nem tartják tiszteletben a cigányok jogait. Mi erről a véleménye?

– Maga a költöztetés még az előző ciklusban történt, 2004 nyarán. Mi pedig 2009 őszétől állunk a város élén. A Nagy Imre utca 27. szám alatti ingatlanban több cigány család lakott. Ők ezt a házat teljesen lelakták. Tanulmányok is születtek arról, hogy egy életveszélyes épületről van szó. Az akkori városvezetés számára kellemetlen és kínos volt az ügy, ezért nem foglalkozott vele. Végül az önkormányzat vásárolt lakókocsikat, s azokba lakoltatták ki a az említett házban tartózkodókat. Nem is lehetett beszélni erőszakról. Egy valakivel volt csupán gond, egy olyan személlyel, akinek semmi keresnivalója sem volt az ingatlanban. Az önkormányzat biztosította a költözéshez szükséges eszközöket, a romák felpakolták a holmijaikat a teherautókra, s teljesen önszántukból átköltöztek a lakóko-csikba. Ez miért lenne diszkrimináció?

– Mit gondol, mi van az AI-levelek hátterében?

– Az igaz, hogy 36.000 nyomtatvány érkezett hozzánk, de arról, hogyan kerültek ezek a lapok az aláírókhoz, hallgatnak a jogvédők. Történt, hogy az AI emberei megérkeztek több csomag nyomtatvánnyal. Mi azt mondtuk, vigyék le az iktatóba, mert akkor tudjuk hivatalosan átvenni. De ők ahhoz ragaszkodtak, hogy sajtónyilvánosság előtt nekünk, a város vezetőinek, a nagyteremben adják át. Tehát a cirkusz kellett nekik. Átadták nekünk, aztán továbbálltak. Mivel ezek a levelek most itt vannak, de nincsenek iktatva, így nem kötelező nekünk arra válaszolni. A jogvédők pedig nem árulták el nekünk, miként is kerestek fel 36.000 aláírót. Bizonyosan valamilyen sablonos eljárás volt, s feltételezhető, hogy akik aláírták, azoknak fogalmuk sincs arról, hogy mi történik roma-ügyben Csíkszeredában, illetve Románia területén. Feltételezem, létezik egy alapszöveg, s csupán a település nevét cserélgetik. Az megint egy másik kérdés, hogy tavaly az AI képviselője teljesen egyoldalúan írta meg a jelentését. Mi hiába mondtuk el álláspontunkat, hiába mutattuk be szociális programunkat, azt nem szerepeltették benne. Azt is kihagyták a jelentésből, hogy bizony van itt diszkrimináció, csak éppen pozitív. A roma gyerekeket ingyen viszi busz az iskolába, ahol ingyen kapnak ebédet, majd busz megy értük. Ők, a jelentésezők, nekünk személyesen azt mondták: ismerik azt a sok jót, amit a város elkövet a romákkal, de őket ez nem érdekli, nekik a kilakoltatással van problémájuk. Így jelentős félretájékoztatásról van szó. Az egész szórólap azzal kezdődik, hogy Romániában állítsák le a kilakoltatásokat. S utána mi is ott szerepelünk példaként. Azok, akiket az előző önkormányzat kiköltöztetett, nem fizették a költségeket, nem tudtak civilizáltan viselkedni, folyamatosan panaszkodtak rájuk a szomszédok a városvezetésnél. A szomszédok zsákokban hozták be a tanácsülésekre azokat a szemeteket, amiket áthajigáltak hozzájuk, s több rendőrségi ügy is volt. Vannak, akik azt szeretnék, hogy azok, akik lelakták az említett épületet, s most ingyen laknak lakókocsikban egy önkormányzati területen, még kapjanak egy lakást. Hát erre már nem vagyunk hajlandóak. Ez igazságtalan lenne. Sokan még második esélyt sem kapnak, tehát újabb pozitív diszkriminációról beszélhetünk. Az AI-sok azt írják, hasonló körülményeket kell biztosítanunk a romáknak, mint ahonnan kiköltöztettük őket. Mi fotón megmutattuk, hogy néz ki az említett ház. Hát olyan mocsokba költöztessük őket?

– „Románia-szerte akaratuk ellenére telepítik ki a romákat lakóhelyeikről. Amikor ez történik, nem csak az otthonukat veszítik el. Elveszítik a tulajdonukat, kapcsolataikat, a munkához és az állami szolgáltatásokhoz való hozzáférést is” – állapítja meg Halya Gowan, az Amnesty International európai és közép-ázsiai programigazgatója a jogvédő szervezet honlapján a több nyelven közzétett állásfoglalásban.

– Kérem, ha hagytuk volna, hogy ez a ház rájuk omoljon, akkor azt mondták volna, mi vagyunk a felelősek azért, mert nem költöztettük ki őket egy veszélyes helyről. S egyébként is, ha egy bérlő nem teljesíti a kötelességét, nem fizeti a lakbért, sőt még zavarja, néha meg is lopja a szomszédjait, akkor a tulajdonos kiteheti őt az utcára. Az pedig nevetséges, hogy ezzel a lépéssel mi elvettük a munkához való hozzáférésüket.

– Miért pont önök ellen indult el ez a kampány?

– Bizonyára van arra EU-s keret, hogy ilyen jogvédő akciókat folytassanak különböző szervezetek. Nagyon jól hangzik a világ előtt: védjük meg a romákat! Valóban, ha valahol üldözik őket, tegyék is meg. De nálunk? Csíkszeredában mi fizetjük a Tavasz utcai lakók villany-víz-szolgáltatását. A szemételhordásról is gondoskodunk. Ezek az emberek lelaktak, tönkretettek egy házat. Mi adunk nekik egy második esélyt. S erre mi vagyunk a rasszisták? Mi meg is kérdeztük a nyomtatványok hordozóitól: náluk nincs roma-kérdés? Azt felelték: de van. Arra nem adtak egyértelmű választ, akkor miért nem ott tevékenykednek. Úgy hiszem, hogy az egész akció akkor indult el, mikor Bukarestből idejött tavaly néhány roma tüntetni a kilakoltatások ellen. Milyen érdekes: egy helyi sem csatlakozott hozzájuk. Bizonyára ők tájékoztatták az Amnesty International-t.

– Nem mondták még önnek a város nem roma lakói, hogy az önök intézkedései előnybe hozzák a romákat?

– Természetesen, de ez a sajtókampány, és az AI-jelentés után érthető is. Hiszen mi közöljük, hogy nemhogy nem tartjuk tiszteletben a cigányok jogait, de még segítünk is rajtuk. Valóban többet kapnak, mint a nem romák. Nos tehát el lehet mondani, hogy a jogvédők igen rosszat tesznek a városban, mert csak élezik az etnikai feszültségeket. Sőt szítják a rasszizmust. Mondtuk az AI képviselőinek: nem okos dolog, hogy idejönnek idegen földről, s kioktatnak bennünket, mert csak vannak itt a településen olyanok, akik előítélettel rendelkeznek. S ők csak ezzel szítják a parazsat. Nem könnyű nekünk a városvezetésben a helyzetünk, keressük a megoldást, de úgy, hogy nincsenek partnereink. A jogvédőket a pozitívum nem érdekli, s a romák vezetőivel sem tudunk tárgyalni. A helyi, önkormányzati alkalmazottakat – akik nagyfokú humanizmussal vannak megáldva – az ilyen jelentések után behivatják a rendőrségre, s jegyzőkönyveket iratnak velük, miként végzik a munkájukat. Képzelhetik, hogy ezek után egy hivatali alkalmazott úgy gondolja: mi itt egy közösségen segíteni akartunk, s ezt kapjuk. Akkor megéri-e? Egy békés, baráti környezetet bolygattak föl ezzel a jogvédők.

– Akik azt is mondják, hogy a Tavasz utcai romák egészségtelen körülmények közt laknak.

– Egy derítőállomás mellett van ez a városrész. Ez igaz. De sokkal károsabb az, amit saját maguk körül hagynak ezek az emberek. Fényképeket tudunk mutatni arról, hogy már tavaly tavasszal szemetes, koszos, ürülékkel teli volt az egész telep. A gyerekek pedig meztelenül futkosnak a téli hónapokban. Azért azt is ki kell mondani: a romáknak nem kötelező ott élni, mehetnének tovább is. Sőt már nemcsak azok élnek ott, akiket kiköltöztettünk, jöttek helyükbe mások. Odahúztak egy-két bódét, abban laknak, s ők is ingyen kapják a már említett szolgáltatásokat. Újra kérdem: mi vagyunk a rasszisták?

 

Medveczky Attila