vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.20. 

Iveta Radičová sikere, Robert Fico veresége

A szlovák parlament 18. ülésének nyitónapján a főügyészválasztás volt a legnagyobb érdeklődést kiváltó programpont. A kormánykoalíció könnyedén elhárította az ellenzék jelöltjének, Dobroslav Trnkának a megválasztását. A kormánykoalíciós, és ellenzéki politikusok természetesen másként értékelik a választás eredményét, Grigorij Mesežnikov politológus szerint egyértelmű, Radičová győzött, Fico vereséget szenvedett.

Iveta Radičová miniszterelnök: A főügyészválasztás eredménye jó hír Szlovákia számára. A kormányprogram a jogállam erősödését tűzte ki célul, ide tartozik a klientelizmus elleni harc is. A főügyészség vezetőségének megváltoztatásának kulcsszerepe van ebben. Nem vagyok hajlandó semmilyen kompromisszumokra  a demokrácia és az igazságosság rovására. Abszurdnak és a büntetőjogi eljárás alapelveivel összeegyezhetetlennek tartom, hogy a bírósági eljárások több mint 10 évig tartsanak. A főügyészválasztásban a politikusok két típusának a küzdelme nyilvánult meg, két ellentétes elképzelés a demokrácia működéséről. Ez a harc még nem lefutott, a főügyész megválasztása még előttünk áll, ennek a feladatnak úgy kell megfelelnünk, hogy az eredmény igazolja: a törvény előtt valamennyi polgár egyenlő.

 Robert Fico, a Smer elnöke: A titkos szavazást manipulálták, ezért Dobroslav Trnka ismét az alkotmánybírósághoz fordulhat. A kormánykoalíciós képviselők szavazólapjaikat úgy alakították, hogy később ki lehessen deríteni, ki hogyan szavazott. A Smer benyújtja a bizalmatlansági indítványt Iveta Radičová miniszterelnök ellen.

 Richard Sulík, a parlament elnöke (Sas): A szavazás megmutatta, valódi kenyértörés esetén egységes és erős a kormánykoalíció. Az új főügyészváltásra a lehető leghamarabb sor kerül. Ez az ország a becsületes kormány mellett becsületes főügyészt is megérdemel.

 MikulᚠDzurinda, az SDKÚ elnöke: A koalíciós képviselők felelősségteljesen álltak a főügyészválasztáshoz. Köszönet érte. Megmutatkozott, a mai kormányzatnak nincs reális alternatívája.

 Pavol Hrušovský parlamenti alelnök (KDH): A főügyészválasztás kétségtelenül titkosan történt. Senki sem kérdőjelezheti meg a parlament tárgyalási rendjének, házszabályának betartását. A választásban a képviselőknek szabad kezük volt. Azoknak, akik a szavazólapok nyilvánosságra hozását akarják, tudatosítaniuk kell, hogy titkos szavazásról volt szó. A választás eredménye impulzus kell hogy legyen a kormánykoalíció számárára az ígért reformok teljesítése terén.

 Bugár Béla, a Most-Híd elnöke szerint a főügyészválasztás eredménye nem okozott meglepetést. Ha valakikre valamilyen nyomás nehezedett, akkor azok az ellenzéki képviselők voltak. És még így is elveszítettek egy szavazatot. Trnka 70 voksot kapott, míg az ellenzéknek 71 képviselője van. Az, hogy vajon Jozef Čentéš lesz-e a koalíció főügyészjelöltje, még kérdéses. Erről a koalíciónak tárgyalnia kell. Azzal, hogy Čentéš visszalépett a mostani választástól, az egyik koalíciós párt támogatását elveszítette.

 Igor Matovič független képviselő: Valóban szabad, titkos választás volt. Senki sem keresett meg azzal, hogy valamilyen módon jelöljem meg a választólapomat.

 Ján Slota, a SNS elnöke: A koalíciós képviselők nem szabad akaratuk alapján szavaztak. A titkos választás intézményének manipulálásáról van szó.

 Grigorij Mesežnikov politológus: Iveta Radičová politikai győzelmet, Fico veresége - és mindazoké, akik a főügyészváltástól a kormány bukását várták. Beleértve Ivan Gašparovič köztársasági elnököt is. A főügyészválasztás terén most lehetőség kínálkozik a kormánykoalíció számára saját, közös jelelölt megválasztására.

 

(Forrás: felvidek.ma)