vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.20. 

Hivatásos tüntetők

Talán emlékeznek még a taxisblokádra. Az MDF vezette kormány megbénítása, az eredeti céltól való végérvényes elfordítása lényegében a taxisblokádban manifesztálódott. A krízis egyik szomorú, de emlékezetes pillanata volt, amikor Horváth Balázs, a jogászból belügyminiszterré avanzsált politikus, a Parlament ablakán kihajolva próbálta bátorítani a kormány támogatására összegyűlt embereket. Az esetlen mozdulatból a sajtó, a természetesen baloldali elkötelezettségű sajtó szimbólumot csinált. A kormány alkalmatlansága, tehetetlensége jelent meg a mozdulatban.

Pintér Sándort az Orbán-kormány megalakulása óta támadják, sőt már előtte is hallhattuk még fideszes berkekből is, hogy Pintér nem vállalható, valami új „tiszta” ember kell a Belügyminisztérium élére. Ez a kívánalmakba foglalt új „tiszta” belügyminiszter, a megkérdőjelezhetetlen előéletű ember éppen ma mondana le. Éppen ma hullámoznának a rendvédelmi dolgozók, vagy a rendvédelmi dolgozónak, esetleg tűzoltónak öltöztetett hivatásos tüntetők mámorosan a Kossuth téren. Éppen ma kellene a kormányfőnek magyarázkodnia és megpróbálnia paktumok és megalkuvások árán fenntartani a békét.

A Belügyminisztérium alá tartozó szervezetek, elsősorban a rendőrség birtoklása, elsőrendű. Államot irányítani, fenntartani enélkül lehetetlen.

A rendőrség pedig zárt, társadalom a társadalomban mind a mai napig. A rendőrléleknek bizonyos kiváltságok magától értetődőek. Általános felháborodás övez minden rendőrrel szembeni eljárást. Minden megvonást, nehézséget, kellemetlenséget, ami rendőrt ér. Ugyanakkor a rendőrségen belüli közszellem némi fejcsóválással intézi el a legdurvább bűncselekményeket, ha azt rendőr követi el. Az ostoba, tahó, modortalan, vagy akár bűnöző kolléga aljasságaira mindig van kifogás. Jó, hát összeverte, de őt is meg lehet érteni. A mundér becsületének valami furcsa, torzult változata lengi be a magyar rendőrséget, amit leginkább azok tartanak fenn, akiknek a legtöbb vaj van a fejükön.

A bajtársiasságból bűntársiasság lett. Persze, a kiváltságoknak, az eltussolt ügyeknek, a szabályon felüliségnek ára van. A rendőrségen belüli formális és informális hálózatok, a titkos kapcsolatok és háttérben álló nagyhatalmú emberek és szervezetek időről időre kérnek valamit a mocsokban meghempergőzött kedves kollégától. Most éppen elégedetlenséget, tüntetést kellett szervezni.

A többit könnyen meg lehet győzni, mert a magyar rendőrség működése nem az olajozottságról, nem az ésszerűségről, hanem az idiótábbnál-idiótább szabályokról, a papír-, jelentés-

és statisztikahegyekről, az egymásnak ellentmondó és értelmetlen utasításokról, az állandó pénzhiányról, a minősíthetetlen felszerelésről és munkakörülményekről, továbbá az akut munkaképtelenségről híres. Így hát a rendszeren belül mozgó, jóravaló rendőr sem lát mást, csak a változatlanságot, vagy éppen helyzetének romlását.

Nincs még egy rendőrség a világon, ahol ennyi alezredes szolgálna, mint nálunk és úgy tűnik, hogy a középszintű, vagy annál kicsit feljebb lévő vezetők egy része hozzá nem értésből, vagy szánt szándékkal szabotál.

Az így megromlott hangulat, a várt változások elmaradása, vagy látszólagos elmaradása, a kiváltságok esetleges elvesztése jó gyúanyag. A legkisebb rendőrőrstől a Teve utcai üvegpalotáig mindenhol megtalálható gyújtogatók csak a pillanatot várják. Egy kívülálló, egy kevésbé tapasztalt, kevésbé bennfentes minisztert már rég megégettek volna. Pintér azért került

a célkeresztbe, már a kezdetekkor, mert tudták, hogy ismeri a rendszert. Tudták, hogy vele nem lehet egykönnyen elbánni, hogy felül tud kerekedni. Ez történt most pénteken is , pedig már egész közel jártak a célhoz. Csakhogy Pintér nyugodtan odament közéjük és bár szidták, a személyes megjelenés lecsitította a kedélyeket.

Pedig az indulatok elszabadításán sokan dolgoztak. A hivatásos demonstrátorok, akik 2006-ban még az MTV székházhoz vezették az embereket, akik évek óta szerveznek gárdákat, gój és kevésbé gój motorosokat, most a rendvédelmi dolgozók mellett állnak. Akik néhány éve még csak ávós sünöknek

nevezték a rendőröket úgy általában, most újra a Kossuth téren keveregnek, újra ordítják a hangulatkeltés kedvéért: gyertek ki. Néhány éve még azért ordítottak, azért heccelték a mellettük állókat, azért háborogtak a tömegben, hogy Gyurcsány erőt mutathasson. Hogy a Fidesz tüntetésén ártatlan embereket verethessen meg, békésen tüntetők szemét lövethesse ki rendőrmaszkos, felismerhetetlen pribékekkel. Lényegében azért ordítanak, – most tűzoltómaszkban – hogy a pártjában is meggyengült Gyurcsányt és a többit ne lehessen elítélni. A tervek szerint néhány héten belül azt kell ordítaniuk: menjünk be.

Eljöhet az idő, amikor nem lesznek békések a rendvédelmi tüntetések – mondta Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. Mit jelent ez egész pontosan? Hogy a rendvédelmi dolgozók puccsot akarnak végrehajtani? Vagy csak zavarognak egy jót, összevernek néhány embert, mint 2006-ban és hazamennek?

A rendőrök, tűzoltók túlnyomó többsége rendes ember, sokan közülük emberfeletti teljesítményt nyújtanak nap, mint nap és akadnak jó néhányan, akik napi nyolc órában nem csinálnak semmit. Akik dolgoznak, áldozatos munkájukért kevés pénzt és megbecsülést kapnak. Még az is elképzelhető, hogy vannak, akik megérdemelnék a korkedvezményes nyugdíjat, bár kívülről ez a nyugdíjfajta nem tűnik értelmesnek. Mi indokolja, hogy egy 40 éves, egészséges ember nyugdíjat kapjon? Inkább keressen többet.

A Belügyminisztérium működése korántsem tökéletes, de ezeknek semmi köze egy esetleges rendőrlázadáshoz. A beígért nem békés tüntetés tisztán pártpolitika. Az nem irányul, mert nem irányulhat másra, mint a kétharmados hatalom meggyengítésére, esetleg megdöntésére. Annak nem lehet más a célja, mint Gyurcsány és bandája büntetlenségének és Heller Ágnes 80 milliójának biztosítása. Ezt minden jószándékú rendőrnek tudnia kell, akit most agitálnak a tüntetéseken való részvételre.      

 

Csorja Gergely