vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.20. 

Zengzetes hazugság lenne?

Szabó Dezső önéletírásának vaskos köteteit lapozgatva végzetszerűen, újra felidéződött bennem a korábban már olvasott, de persze elfelejtett beszélgetése gimnáziumi tanártársával, az öregedő Schmidt Rájmunddal, aki hosszú éveken át írogatta cikkeit a Nyelvőrbe – ki tudja miért – Vasverő Rájmund név alatt. (Írásai ma is visszakereshetők). Kicsi a világ, a két egykor székesfehérvári tanár Párizs lüktető forgatagában futott bele egymásba, és azonnal érzékelhető volt: Schmidt tanár urat kozmikus méretű szomorúság lengi be. Nem is tagadta: meghalni készül, bár nem egészen úgy, ahogyan azt kamasz öngyilkosjelöltek vagy krónikus depressziósok éveken át készítgetik elő maguknak. Nem. Sőt, mondhatnám, hogy Schmidt tanár úr nem is magánhalálra készült, azt szívesen elkerülte volna, hanem egy olyanra, amely a totális nemzethalált követően elkerülhetetlen.

Ugyanis Schmidt Rájmund – (ezzel a névvel!) – kizárólagosan, egyhúrúan, feltétel nélkül, szívvel-lélekkel magyar volt. Semmi más, csak magyar. Szomorúságának oka is a magyar jövő, a magyar megmaradás teljes kilátástalansága volt. Annak a felismerése, hogy amit nemzetünk vezetőitől kap, az nem jövő, hanem betegség. Okos ember lévén, Párizsban tisztán és felerősödve látta meg ezt. Hamar ki is öntötte lelkét Szabó Dezsőnek: „Másképpen kellene csinálni a dolgot. (…) …természetesen a szemét emberek kerülnek az ország élére, azok irányítják a nemzet életét. Ebből nagy baj lesz, Dezső. (…) Különc lettem, mert normális emberi életet akartam élni, mely elsősorban a szellem élete. (…) Magyar volnék, de mit jelent ez? Milyen hitet, milyen tartalmat, milyen közösséget? Semmit, semmit. Legfennebb egy zengzetes hazugságot.”

Sietve teszem hozzá – a politikailag érzékenyeket megnyugtatandó –, hogy e panaszáradat pontosan száz évvel ezelőtt hangzott el, aktualitási értéke: nulla! Rég túlléptünk rajta! De milyen is az ember, mégiscsak itt visszhangzanak bennem Schmidt tanár úr szemrehányásai, és nem tudok nem elgondolkozni azon, hogy vajon nem élték-e túl a századot, amelyben megszülettek?

Ugyanis gyakran érzem úgy én is, hogy nem egészség, hanem valamiféle ügyes praktikákkal karbantartott – ha így tetszik: kezelt – betegség mindaz, amiben ma Magyarország leledzik. Megmaradni megmarad, de eredeti formáját nem fogja adni soha, mert az nem kívánatos a kezelését végző stábnak. Vannak eredmények, de mindegyik eredményhez joggal lehet hozzátenni egy és ugyanazon kérdést: Jó, jó, ez rendben van. Gratulálunk. De a magyarral mi lesz?

Makó polgármestere nyilatkozik a tévének: Makón a hagymatermesztés már a múlt, viszont jön egy hatalmas svájci cég beruházni, az lesz a jövő. Gratulálok, de mi lesz az őslakosokkal?

Magas állami hivatalnok lelkesen nyilatkozik az államadósság rendezésére nyitott számlaszám örömeiről, mivel „a szív dolga” annak felismerése, hogy önmagamat és családtagjaimat „váltsam ki” az adósságból. (Ez kétmillió forint/fő.) S hogy nagyobb kedvvel lássak hozzá, azt is elárulja, hogy néhány éven belül a nagyvállalkozások (!) már érzékelni is fogják a csökkenő adósság pénzügyi előnyeit. Gratulálok a nagyvállalkozóknak, de a magyarokkal mi lesz?

Számokkal, kalkulációkkal, grafikonokkal, térképekkel igazolható, hogy milyen jelentős milliárdokat lehet megspórolni bizonyos gyógyszerek OEP-s támogatásának csökkentésével vagy megszüntetésével, az egynapos kórházi ellátások és az ambuláns betegkezelések növelésével, a „felesleges” vizsgálatok tiltásával, rendelők és kórházak, felsőoktatási intézmények összevonásával. A számok meggyőzőek, gratulálok, de a magyarokkal mi lesz?

Hála a munkahelyteremtő kormányprogram mindenkire kiterjedő gondoskodásának, egyre több cigány honfitársunk illeszkedik bele a szorgos-dolgos közmunkalét előnyeibe, és aratja le annak anyagi gyümölcseit is. (Tegnap nyilatkozott egy fiatalember a tévében: havi 39000 bruttót kap. Hogy mire elég, azt nem mondta.) Az EU-s illetékes elvtársak nem kis elismerése mellett, óriási preszszionálással sikerült elérni azt is, hogy a magyar közmédiában tiltott téma a bűnözés és a bűnözők etnikai elemzése, sőt minden olyan trükk is (bevágás, fotó, nyelvi fordulat), amely erre utalhat. Gratulálok, de a magyarokkal mi lesz?

Az érvényben lévő gazdasági szabályozók, adónemek, hitelkonstrukciók stb. hozományaként, állítólag egyre jobban virágba borul, lombosodik, erősödik a magyar vállalkozói középosztály. Ha ez így megy tovább, egyre több hazai vállalkozó otthonában váltják majd le a régi VW-t új Audira. Micsoda különbség! Gratulálok, de a magyarokkal mi lesz?

Európában élenjáró szorgalommal tartjuk be – ha addig élünk is! – a maastrichti szerződés előírta költségvetési rátákat. Látható erőfeszítésünk több nagy EU-s személyiség vállveregetését is magával hozta, és ha sikerül tartanunk az eredményeket, állítólag még egy barackot is fogunk kapni a fejünkre. Gratulálok, de a magyarokkal mi lesz?

Mi lesz az egykori honfoglaló, államot és törvényt alkotó, nyelvet, kultúrát, biztonságot, kereszténységet adó őslakos magyarsággal? Amikor 1910 nyarán Szabó Dezső és Schmidt Rájmund találkoztak Párizsban, még érvényben volt a XVIII. századvégi minden magyarokhoz szóló nagy figyelmeztetés: „Vigyázó szemetek Párisra vessétek!”. Mára már módosult a destináció: Vigyázó szemetek a csángókra vessétek, mert ahol ők tartanak, száz év múltán ott fogtok tartani ti is, anélkül, hogy Csángóföldön valaha is jártatok volna.

Érdekes lét ez a mi magyar létünk: itt nem adatik meg a kutatónak, hogy „laudátor temporisz acti”-ként, hátat fordítva a jelennek, a múlt korok világába távolodjon el. Itt vagyok én, aki úgy döntött, hogy néhány politikamentes napot tart, ezért egy kereken száz évvel ezelőtt lezajlott párbeszédbe, két rég elporladt magyar tanár eszmecseréjének olvasásába kezdtem. Hogy mit eredményezett, jól látható: tömény jelent.

Ez még akár rendbe is lenne, nagyobb félelmet okoz viszont, hogy egyre tisztultabb akusztikával vélem hallani ma is Schmidt tanár úr felkokárdázott, „zengzetes hazugságait”. Bárcsak tévednek, de nem hiszem.

 

Szőcs Zoltán