vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.20. 

Lábbal tiport jogállamiság

Május 3-ai hír: „a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) olyan esetekről tud, hogy az ukrán titkosszolgálat munkatársai telefonon vagy személyesen keresik meg a honosítási kérelmet benyújtó magyarokat, és arra akarják rávenni őket, hogy írásban nyilatkozzanak: valóban kérelmezték a magyar állampolgárságot. A szövetség ezért nyílt levélben fordult az ukrán államfőhöz.” Május 6-ára kiderült: az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU /Szluzsba bezpeki Ukrajini/) elismerte, hogy kihallgatják azokat az ukrán állampolgárokat, akikkel kapcsolatban felmerül annak a gyanúja, hogy az ukrán mellett magyar állampolgársággal is rendelkeznek. A kárpátaljai zaklatásról Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével beszélgettünk.

 – Tisztelt elnök úr! Először is tisztázzuk: Ukrajnában él a kettős állampolgárság intézménye?

 – Elvileg nem. Tehát az ország alaptörvénye nem ismeri el a kettős állampolgárságot, viszont a büntetőtörvénykönyvben nem található olyan tényállás, miszerint egy másik állampolgárság felvétele bűncselekménynek, vagy szabálysértésnek számítana. Ennek megfelelően a hatóságok ebben az ügyben nem tudnak szabályosan eljárni.  

– Ha nem tudnak, az azt jelenti, hogy az SZBU emberei szabálytalanul jártak el, amikor „elbeszélgettek” a honosítási kérelmet benyújtókkal?

 – Pontosan. Az ukrán jogrend nem teszi lehetővé azt, hogy az ukrán hatóságok olyan cselekményt üldözzenek, ami nem bűncselekmény.

 – Levelet írtak Janukovics államfőhöz, amire viszont nem ő, hanem Marina Osztapenko, az SZBU sajtószóvivője reagált. S azt mondta, semmilyen törvényt nem sértenek. Mi erről a véleménye?

 – Hazudott. Azt is kijelentette: „semmilyen kínzások nem voltak, minden a törvényes keretek közt, az emberek, az ukrán állampolgárok tiszteletben tartásával zajlott.” Azt még most elhiszem, hogy nem történtek fizikai bántalmazások. Viszont sokatmondó, ha a KGB utódszervezetének szóvivője szükségesnek találja megjegyezni, hogy senkit sem kínoztak meg az eljárások során. Ők kihallgatásról beszélnek, de én azért hangsúlyozom a zaklatást, mert az előbbi olyan eljárásjogi kategória, ami bűncselekményt feltételez. A kihallgatásoknál pedig jár a gyanúsított számára a jogi védelem. A jogállamiság lábbal tiprásáról beszélhetünk, hiszen az SZBU elismeréséből arra következtethetünk, tudatos, előre megfontolt akcióról van szó.

 – A KMKSZ szerint az ukrajnai magyar nemzetiségű állampolgárokat megfélemlítik az állami biztonsági szolgálat (SZBU) emberei. Van tudomása konkrét fenyegetésekről?

 – Több ilyen esetről is tudok. Egzisztenciálisan megfenyegették az embereket, zsarolták őket azzal: ha beadják a kérelmüket, akkor elveszítik munkahelyeiket. Telefonon behívták a célszemélyeket, ha nem mentek be a hivatalba, akkor előállították őket. Bár ez a kifejezés sem állja meg a helyét, hiszen nem beszélhetünk bűncselekményről. Viszont nincs itt bűnügy, s az ukrán titkosszolgálat úgy viselkedett, mint a maffia pénzbehajtó-brigádja, amikor kiszáll a helyszínre, hogy ráijesszen a fizetni vonakodókra. Látszik, hogy nem élünk jogállamban, s mennyire ki vagyunk szolgáltatva egy gátlástalan hatalmi elitnek.

 – Osztapenko szerint az SZBU ukrán állami érdekek jegyében cselekszik. Már maga a megfogalmazás is érdekes: magyar állampolgárság felvételével gyanúsítanak embereket.

 – Mint már említettem: az ukrán jogrend ebben az ügyben sem koherens. Ukrajnában a jogrend koherenciája nem komoly szempont. Tény: egy jogszabályban sem tüntetik föl, mi történik azzal, aki más ország állampolgárságáért folyamodik. Tehát kezdeményezni kellett volna a büntetőtörvénykönyv módosítását, s erről szavazni a parlamentben. Tudni kell: a törvényhozásban a Régiók Pártja vezette koalíció majdnem 2/3-os többséggel bír. Ennek a pártnak a szavazói pedig támogatják a kettős állampolgárság intézményét. Ezért a jelenlegi hatalom nem szeretné módosítani a jogszabályt, mert az számukra politikai öngyilkossággal ér fel.

 – Közben az a hír járja, hogy az ukrán parlamenti képviselők 80%-a kettős állampolgár. Az orosz lehet a második?  

– Vagy az orosz, vagy az izraeli, vagy a ciprusi. Talán többségük nem is kettős, hanem többes állampolgár. Attól függ az adott állampolgárság, hogy melyik országban van offshore cége egy milliárdosnak.

 – A KMKSZ elnökeként mit tanácsol a kárpátaljai magyaroknak? A megfélemlítések, a zsarolások ellenére is vegyék föl a kettős állampolgárságot?

 – Valóban többször fordulnak hozzám ilyen jellegű kérdésekkel, amire azt felelem: mindenki saját maga döntsön erről, hiszen itt élnek Ukrajnában, ismerik a hatóságok működését, s tudják, mekkora kockázatot vállalnak a honosítás kérésével. A KMKSZ elnökeként az egyéni sértettekkel együtt érezhetek, jogsegélyt biztosíthatok számukra, de ami a legfontosabb: az SZBU célja most a magyar közösség megfélemlítése, és ez ellen kell tiltakoznom minden lehetséges fórumon.

 – Elnök úr az üggyel kapcsolatban értesítette a magyarországi külügyminisztériumot?

 – Nem. Megírtam a nyílt levelet Janukovics elnök úrnak címezve, amit leadtam a magyar és ukrán hírügynökségeknek. Ennek a levélnek csak Magyarországon volt erős a visszhangja.

 – Mintha ez az akció jól beilleszkedne abba a folyamatba, ami a Vereckei-emlékmű állandósult rongálásával kezdődött. Jól látom?

 – Igen. Már az emlékmű tervezésénél számítottunk a rongálásokra, melyek szimbolikus erőszakcselekmények a magyarok ellen. A legújabb rongálást megelőzte egy durva sajtókampány Magyarország és a kárpátaljai magyarok ellen. Így egyértelmű: egy szervezett magyarellenes rágalomhadjáratról beszélhetünk. Így az SZBU-s akció beletartozik a sorozatba. Ráadásul az a Szvoboda ultra-nacionalista párt, aminek kárpátaljai vezetőit tetten érték az emlékmű rongálásánál, közleményt adott ki, melyben támogatják a titkosszolgálat lépéseit. Azt is írják: mindez kevés; szigorúbban kéne eljárni a KMKSZ, és annak elnökével szemben.

 – Különböző híresztelések szerint ezt a pártot orosz és ukrán titkosszolgálatok pénzelik.

 – Ez a vélemény beleillik a politikai logikába. Egy szélsőjobboldali párt egyrészt elveszi a szavazatot a mérsékeltebb nacionalisták elől. Másrészt: alkalmas lehet arra, hogy Janukovicsnak a következő választásra előállítson egy a második fordulóban könnyen legyőzhető ellenfelet. Erre már volt példa, amikor Kucsma adminisztrációja elérte: a kommunisták akkori vezére legyen az elnök „felépített ellenfele”. Az is sokat elárul, hogy a Szvoboda párt a legtöbbet azon kereskedelmi tévé vitaműsoraiban szerepel, amelynek tulajdonosa Valerij Horoskovszkij, az SZBU elnöke.

 

Medveczky Attila