vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.27. 

Új elnök és elnökség a Vajdasági Magyar Civil Szövetségben

Harmadik tisztújító közgyűlését tartotta meg ma Szabadkán a Vajdasági Magyar Civil Szövetség. Mivel Miskolczi Józsefet, a CISZ eddigi elnökét kinevezték a Szekeres László Alapítvány kuratóriumi tagjává, összeférhetetlenség miatt lemondott tisztségéről. A szervezet elnöksége Béres Zoltánt (a képen) javasolta a helyére, s a közgyűlés egyhangúlag bizalmat is szavazott neki.

Mivel az elnökségben jelentős változások voltak, hárman is lemondtak tisztségükről, új elnökséget választottak. Nagy István (Vajdasági Magyar Folklórközpont, Szabadka) lett az elnökhelyettes, az alelnökök pedig: Balanyi Sándor (Fehértó Egyesület, Lukácsfalva), Döme Ibolya (Training & Help Központ, Zenta), Krizsán Vilmos (Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége, Ada), Dr. Péics Hajnalka (Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, Újvidék) és Szálas Tímea (Vajdasági Módszertani Központ, Szabadka).

A leköszönő elnök, Miskolczi József ismertetve az eddigi munkát elmondta, hogy viszonylag kevés pénzből gazdálkodtak, a tavalyi költségvetési keret is mindössze 305 000 dinár volt. Fontos eredménynek számít viszont, hogy megvalósult a civil összefogás és, hogy a civilek véleményére a politika is egyre inkább odafigyel, a vajdasági magyar civil szféra stratégiai partnere pedig a Magyar Nemzeti Tanács lett.

Béres Zoltán számtantanár, a CISZ új elnöke bemutatkozójában elmondta: olyan embernek tartja magát, aki csapatjátékos és úgy eredményes. Ezért a civilek együttműködését kéri. Decemberben a szabadkai civil párbeszéd fórumon már megfogalmazták, hogy mik a legfontosabb feladatok, amit meg kellene valósítani. Béres Zoltán azt mondta, hogy ő erre fog törekedni.

Az ülésen elfogadták az elkövetkező időszakra vonatkozó munkatervet is. Évente 2-3 tanácskozást szerveznek majd a vajdasági magyar civil szektor időszerű kérdéseiről, szakértő, illetve illetékes vendégek jelenlétével. Részt kívánnak venni a vajdasági magyar civil kataszter, illetve regiszter elkészítésében. Az MNT Civil Konzultatív Testületével szorosan együttműködve részt vesznek majd a vajdasági magyar civil stratégia kialakításában, elkészítésében. Megfogalmazódott az az igény is, hogy nagyobb mértékben jelenjenek meg a sajtóban. Elő kívánják segíteni a vajdasági magyar civil-civil együttműködést. Cél továbbá az ismeretségi tőke gyarapítása és a lobbyképesség erősítése, illetve a nemzetközi együttműködés a hasonló civil ernyőszervezetekkel, valamint a civil vezetők formális és nonformális képzésének kezdeményezése és segítése. Leszögezték: a vajdasági magyar politikum azon részével is készek együttműködni, amely erre igényt tart és nem károsítja a civil önállóságukat.

Az ülésen jelen volt Dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke és az MNT Civil Konzultatív Testületének elnöke. Beszámolt arról, hogy széleskörű véleménykutatást szerveznek az ősz folyamán, hogy kikristályosodjék, hogy a vajdasági magyar civil szféra milyen fejlesztési stratégiát szeretne. A dokumentum ezt követően készülhet majd el a tervek szerint jövő márciusig.

 

(Forrás: vajma.info)