vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.27. 

Cserháti püspök látogatása Kaliforniában

Észak-amerikai körútja során Cserháti Ferenc püspök május 20-án a helybeli Szent István Magyar Katolikus Egyesület meghívására Los Angelesbe érkezett.

Mindszenty József bíboros emlékezetes 1974-es látogatása óta magyar főpásztor nem járt a kaliforniai városban. A repülőtéren Tóth Attila, az egyházközség világi elnöke és Theodore Smith, az egyházközség magyar lelkipásztora, a magyar alapítású Szent Mihály premontrei apátság tagja fogadta a magyar vendéget. Ő szolgálja az 1928-ban alapított Szent István magyar templom híveit. A magyar egyházközséget a helyi érsekség tavaly egyesítette a közeli St. Patrick-plébániával. Ezzel a magyar templomban megszűntek az angol és a spanyol szentmisék, de továbbra is a Szent István-templom ad otthont a magyar és a német közösségnek.

 A premontrei rend Los Angeles külvárosában, a San Pedro perjelségben látta vendégül a magyar püspököt, aki ellátogatott San Juan Capistrano városba (Orange megye) és misszió-központba, amelyet 1778-ban Boldog Junipero Serra ferences alapított, és jelenleg a Los Angeles-i főegyházmegye kiemelt szentélye és lelki központja. Cserháti püspök itt a világszerte élő magyarokért imádkozott.

 A szombati szentmise után, amelyet a püspök a Szent István-templomban összegyűlt hívek jelenlétében celebrált, megtekintette a város Mindszenty terén felállított 1956-os emlékművet és a közelében található Mindszenty-emlékkövet. Délután a „Craig Park”-ba látogatott, ahol találkozott a 8. Juliánusz Barát és a 49. Árpád-házi Boldog Erzsébet cserkészcsapatok tagjaival és a cserkészek szüleivel. Este az egyháztanács tagjaival tanácskozott a Los Angeles melletti Palos Verdesben.

 Húsvét ötödik vasárnapján a németajkú hívők számára mutatott be szentmisét a magyar templomban; majd az egyházközség Láni termében elbeszélgetett a német hívekkel. A nap fénypontját a Los Angeles-i magyar szentmise jelentette. Szentbeszédében a főpásztor a hívek szerepének és elhivatottságának fontosságát hangsúlyozta a közösség építésében. A püspöki szentmise fényét különösen kiemelte a Kodály kórus, Érseki Emőke karnagy közreműködésével. A misét követő ünnepi fogadáson Cserháti püspök elbeszélgetett a hívekkel, a csoportok tagjaival.

 A nap végén a silveradoi Szent Mihály premontrei apátságban tett látogatást a püspök. Találkozott az apátság hét magyar alapítójának egyetlen élő tagjával, a 89 éves Horváth Gerlákkal; együtt imádkozta a szerzetesekkel a gregorián esti dicséretet, majd együtt vacsorázott a szerzetesi közösséggel. Örvendetes volt számára, hogy a hét magyar alapítóval induló premontrei szerzetesi közösség létszáma az elmúlt ötven év során 70-80-ra emelkedett, és nemcsak Kaliforniában, hanem világszerte is áldásos tevékenységet folytat.

 Május 23-án reggel a magyar főpap visszarepült Detroitba; kedden folytatta lelkipásztori útját Kanadában.

 

Tóth Attila ET elnök, Los Angeles/Magyar Kurír