vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.27. 

Bill Clinton összekeverte Montenegrót Macedóniával

Szerbia a térség egyik alapproblémája, ugyanis nem akarja elfogadni a Koszovóval kapcsolatos realitásokat – állapította meg vasárnap a balkáni országok volt vezetőinek konferenciája, amelyet a montenegrói Bečićiben tartottak meg. A tanácskozás „azt üzente” Belgrádnak, hogy fogadja el Koszovó függetlenségét és vezesse be a térségét az Európai Unióba.

 A montenegrói kormány védnöksége alatt megtartott konferencia díszvendége Bill Clinton egykori amerikai elnök az egyik pillanatban jól meglepte a résztvevőket, amikor beszéde végén Montenegró helyett Macedóniától köszönt el.

 – Macedónia gyönyörű ország, ne tegyék tönkre. Minden jót és az isten áldja önöket – mondta Clinton, aki egyébként azt üzente a balkáni államoknak, hogy folytatnia kell az európai integrációt, miközben el kell gondolkodnia a „belső integráción”.

 A konferencián, amelyen többek között részt vett Milan Kučan volt szlovén, Stjepan Mesić volt horvát államfő, Milo Đukanović volt montenegrói kormányfő és Zoran Živkovićvolt szerb kormányfő, az aktuális politikai problémákról tárgyaltak. A résztvevők szerint a térség számára Bosznia-Hercegovina jelenti a legnagyobb fejfájást, a stabilizáció miatt, de gondot okoz Szerbia is, amelynek el kellene fogadnia a realitásokat.

 – Segítenünk kell Prishtinának és Belgrádnak, hogy a realitásokból származó problémákra összpontosítsanak. Belgrádnak el kell fogadnia, hogy a határrevízió lehetetlen, Koszovó pedig független, hiába állítanak ezzel szemben bármit is a szerb fővárosban. Itt az ideje, hogy Szerbia elkezdjen foglalkozni saját jövőjével, ez meg nem más, mint az európai integráció – hangsúlyozta Stjepan Mesić.

 Szavai szerint Horvátország már üzent a boszniai horvátoknak, hogy hazájuk Bosznia-Hercegovina, fővárosuk pedig Szarajevó, és ezért ott kellene megalapozniuk politikájukat.

 – Ilyen üzenetet még nem küldött Belgrád a boszniai szerbeknek – szögezte le a volt államfő.

 A konferencia egyetlen aktív kormányzati tagja, Igor Lukšić montenegrói kormányfő megjegyezte, hogy a szerb–montenegrói válságos viszonyt meg kellene oldani, de ezt Belgrádnak is be kellene látnia.

 Obrad Kesić külpolitikai elemző szerint Bill Clinton nyelvbotlása, amelyben Montenegrót Macedóniának nevezte, rámutat az amerikai külpolitika azon jellemző vonására, miszerint a térség nem tartozik az USA fő érdekeltségi közé. Mint megjegyzi, többek között ez okozhatja a gyakori nyelvbotlásokat.

 – Alapjában véve, számukra mindegy, hogy Montenegróról, vagy Macedóniáról van szó, ugyanaz az üzenet, ugyanaz a közhely. Bármennyire is igyekszünk ezeknek az elszólólásoknak külön értelmet, üzenetet adni, tisztában kell lennünk azzal, hogy az amerikaiak hajlamosak az olyan bakikra, amelyben összekeverik a Baltikumot a Balkánnal – vélekedett Kesić.

 A térség alapproblémája nem Szerbia, hanem a politikummal összefonódott szervezett bűnözés – vágott vissza tegnap Brüsszelből Vuk Jeremić szerb külügyminiszter. Szavai szerint a kilencvenes évek vége óta a térségben Szerbia tett a legtöbbet a megbékélés érdekében, de a sikeres európai integráció egyik alapfeltétele továbbra is a szervezett bűnözés sikeres felszámolása.

 

(Forrás: Magyar Szó)