vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.04. 

A kormány változtatna az egyházak támogatásának jelenlegi rendszerén

Daniel Krajcer kulturális miniszter a vöröskői várban találkozott az egyházak és a vallási szervezetek képviselőivel, hogy megvitassák az egyházak új pénzügyi támogatását. A találkozón részt többek között Fazekas László a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (képen) püspöke is.

Az állam a költségvetésből évente 37 millió eurót oszt szét a regisztrált egyházak és vallási közösségek között. Az egyes egyházak támogatási összege a hívek számától függ. Ennek kiindulópontját mindig a legutóbbi népszámlálási adatok adják, tehát ha minél többen vallják magukat egy adott felekezethez tartozónak, annál nagyobb támogatást kap az illető egyház az államtól. Daniel Krajcer kulturális miniszter azonban szeretne változtatni a jelenlegi rendszeren, azt azonban egyelőre nem tudja, hogyan. Ezért is hívta meg az egyházak képviselőit egy találkozóra a vöröskői várba.

 A Szabadság és Szolidaritás pártja már a választási kampányában is azt ígérte, hogy amennyiben kormányra kerül, megszünteti az egyházak állami költségvetésből való finanszírozását, tehát lehetővé teszi az egyház különválását az államtól. Az általuk felvetett új modell szerint mindenki szabadon dönthetne az adója egy részével. A kultuszminiszter azonban egyelőre óvatosan kezeli a témát. Szerinte ugyanis nem lenne jó átvenni egy külföldi modellt, Szlovákiában az egyes egyházak ellen elkövetett múltbeli bűnök miatt elég specifikus a helyzet.

 Egyelőre tehát nem ismeretes, hogy milyen lenne az egyházak pénzügyi támogatása az új modell szerint. A kulturális tárca ezért egy szakbizottságot hoz létre. Krajcer ugyanis a pénzügyi támogatást nem politikai témaként akarja kezelni, hanem inkább szakmaiként "A mai nap egy kezdet, megbeszéltük, hogyan fog majd lebonyolódni a vita, amely idővel társadalmivá bővül" - jelentette ki a találkozót követően a kulturális tárca vezetője. Azonban még az sem tisztázott, mikortól változna a pénzügyi támogatás rendszere. Az egyházak és a vallási közösségek képviselői ugyanis nem egyeztek meg semmilyen konkrét időpontban.

 Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke az egyházak finanszírozásáról szervezett találkozóval kapcsolatban a Reformata honlapnak elmondta: „Rendkívül fontosnak tartom, hogy a tárcavezető kellőképpen értékeli az egyházak tevékenységét, valamint a szakemberekből álló csoport létrehozását is. Ennek lesz a feladata nemcsak egy széleskörű vizsgálat az egyház finanszírozásának kérdésével kapcsolatban, hanem ennek kapcsán az egyházak és vallási közösségek ellen a múltban elkövetett bűnöknek és igazságtalanságoknak a további feltárása és figyelembe vétele. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy senki ne értelmezze úgy ezt a folyamatot, mint az államtól való elszakadást. Az egyház most nem szól bele az állam belügyeibe, hanem az egyházak finanszírozásáról szóló 1949 óta (tehát a szocializmus alatt keletkezett) máig érvényben lévő törvényt szeretné felülvizsgálni.

 A találkozón szó volt még az egyházak és vallási közösségek tulajdonát képező szakrális műemlékek megóvásáról és karbantartásáról. „A kormány már most is erőfeszítéseket tesz arra nézve, hogy ehhez megfelelő anyagi hátteret teremtsen, s remélhetőleg a jövőben ezen a téren is előrelépés lesz“ – tájékoztatta a Reformatát Fazekas László református püspök.

 A tárgyalás harmadik pontjaként Cirill és Metód hittérítők a szlávokhoz jövetelének 1150. évfordulójáról való megemlékezés előkészítése szerepelt, amelyre 2013-ban kerül sor.

 Az állam 2000-ben 519 millió koronát, vagyis 17 millió eurót osztott ki az egyházak számára a költségvetésből. 2009-ben ez az összeg már 37 millió euróra növekedett. Azóta nem emelkedett az egyházak támogatási összege. A tervek szerint 2013-ig ez nem is fog változni - számol be a Reformata honlap.

 

(Forrás: felvidek.ma)