vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.04. 

Mihail Gorbacsov 80 éves

A legmagasabb orosz állami kitüntetést kapta meg nyolcvanadik születésnapjára Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó első titkára szerdán Dmitrij Medvegyevtől. A hidegháború lezárásában játszott szerepe miatt 1990-ben Nobel Békedíjjal is kitüntetett volt szovjet politikusnak sokan nem bocsátják meg hazájában a szovjet birodalom összeomlását. A Gorbacsovnak adományozott, eredetileg a cári időszakban használt Szent András-rendet egyébként 1998-ban vezették be ismét. A volt szovjet elnök kitüntetésekor Medvegyev mostani orosz elnök azt mondta, Gorbacsov azt hatalmas munkájával érdemelte ki. "Nehéz, drámai időszakban vezette országunkat" - mondta Medvegyev.

 A világszerte elismert volt szovjet politikust Vlagyimir Putyin miniszterelnök is méltatta, annak ellenére, hogy korábban a Szovjetunió szétesését a történelem legnagyobb szerencsétlenségének nevezte. Mostani üdvözlő táviratában viszont kiemelkedő államférfinak hívta Gorbacsovot, aki szerinte nagy befolyással bírt a világtörténelem alakulására, és sokat tett az orosz hatalom megerősítéséért.

A gratulációk akár elégtételt is jelenthetnének a veterán ex-szovjet politikusnak, akinek hűvös a viszonya hazája jelenlegi vezetésével, és meglehetős keserűséggel szokott nyilatkozni arról, hogy mennyire nem ismerik el őt Oroszországban.

 Gorbacsovra a világban még mindig úgy emlékeznek, mint aki a peresztrojka és glasznoszty névre keresztelt reformjaival lebontotta a Szovjetuniót és felszabadította Kelet-Európát. Otthon viszont éppen ezt róják fel neki, hogy a világhatalom Szovjetunióból egy másodvonalbeli Oroszországot csinált. Gorbacsov sokszor nevezte bántónak ezeket a kritikákat, s a nyolcvanadik születésnappal járó fokozott médiafigyelmet is arra használta fel, hogy elmondja, szerinte rossz pályára állt az ország - különösen Putyin elnöksége idején. Egy szerdai interjúban felszólalt a korábbi kétszeres elnök jelenlegi miniszterelnök, Vlagyimir Putyin esetleges újabb államfői periódusa ellen, és figyelmeztetett az arab országokban történő szociális felkelések veszélyeire is. Az Argumenty i Fakty hetilapnak azt mondta, hogy a Kreml által kiépített "vertikális hatalmi rendszer", amellyel az ország politikai és gazdasági életét teljes egészében felügyeli "velejéig rohadt", és felszólítot! ta Putyint, hogy álljon félre.

 Az orosz alkotmány szerint két elnöki ciklus után nem újraválasztható az államfő, így lett Putyin utóda az ország élén az általa kiválasztott Medvegyev, s "vonult vissza" Putyin a miniszterelnöki székbe. Azt már Medvegyev elnökké választása előtt is lebegtették, hogy utána ismét Putyin következhetne az ország élén. A két politikus egyébként azóta is azt mondja, majd egymás közt megbeszélik, hogy melyikük indul a következő ciklus elnöki posztjáért. Bármelyikük lesz is az elnökjelölt, nagy valószínűséggel meg is nyeri a választást. Gorbacsov már korábban is szégyenteljesnek nevezte a két politikus közötti alkut, amellyel szerinte úgy csinálnak, mintha nem is létezne a társadalom, az alkotmány, a választás.

 Gorbacsovnak Oroszországban nem rendeznek látványos szülinapi ünnepséget, Londonban viszont igen, ott a Royal Albert Hall-ban lesz március végén szülinapi gálakoncert, amelyen részt vesz többek között Sharon Stone színésznő és Bryan Ferry énekes is.

 

(Forrás: erdon.ro)