vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.10. 

Egy igaz magyar halálára
Meghalt Dr. Jaszovszky László –

Elszólította a Teremtő, pedig de nagy szüksége lenne a hazának olyan emberekre, mint ő, a nyugállományú bíró, jogtudós, történész, társadalomelemző volt. Amikor beleszületett ebbe a keserédes magyar létbe, Ady még élt, egy egészen más kor, más légkörében nevelkedett: számára az igazság felismerése és kimondása élethivatás, küldetés, parancs volt. Leszámítva néhány elszánt Don Quijotét – ilyenek mindig voltak és lesznek -  sajnos ma már nem az senkinek.

            Mindig a legkényesebb, leglényegibb gondokat elemezte. Az Elveszett alkotmányaink szellemét, szövegét és üzeneteit a XX. század számára újra megszólaltató munkája azóta jogtörténeti alapművé patinásodott. De nem ettől népszerű. 1996-ban Püski Sándor adta ki a minden szakmai és jogi elvárásnak megfelelő, több mint 400 oldalas elemzését, a Bűnös volt-e Bárdossy Lászlót. Ebben arról a témáról nyilatkozik, amit valószínűleg legjobban ismert minden történeti kutató közül: Bárdossy alakjáról, peréről, a személye körül kialakult és megjegecesedett előítéletekről.

Voltaképpen Bárdossynak köszönhető, hogy személyes kapcsolatba kerülhettem Jaszovszky doktorral, mivel  a 2000. évben Havi Magyar Fórum két számában is publikált nálunk.  Májusban csak egy rövidebb cikket A háborúba lépés felelőségéről, novemberben viszont egy komoly, 14 oldalas elemzést kedvenc témájáról, Bárdossy László büntetőjogi felelősségéről. Arra is emlékszem, hogy 2001-ben nagyon haragudott rá Demszky főpolgármester és az egész SZDSZ-brancs, mivel tanácsvezető bírói tekintélyével Demszkyre nézve meglehetősen kedvezőtlen jogi véleményének adott hangot, az ú. n. metróper Legfelsőbb Bírósági tárgyalását megelőzően.

1999-ben jelent meg a Trianonnal kezdődött című könyve, de rendszeresen találkozhattunk nevével a napilapok, folyóiratok hasábjain, ugyanis szorgalmas közíróként is jeleskedett. Amikor én megismerhettem, már akkor is nagyon öreg volt, de megnyerő, bizalmat ébresztő, energikus alakjára jól emlékszem. Mindig Bárdossyról beszélt, önmagáról soha.

Kilencvennégy évet élt. Fontos, hogy ne felejtsük el.

 

 (szőcs)