vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.04. 

Heti bárónk

BÁRÓ PÁLINKÁS JÓZSEF

Ez számunkra is kínos báróság, mert Akadémiánk elnökéről van szó. Pálinkás József, aki volt miniszter az első Fidesz-kormányban, most nagyon eltévedt. Olyan olümposzi, tisztán tudományos magasságban igyekszik egyensúlyozni a korruptságon rajtakapott, egytől egyig bal-liberális filozófusok – valljuk be, értéktelen és lényegében véve kreatúra figurák – és az őket feljelentő kormánybiztos között, amilyen magasság nincs is. Ezt magaslati pontos Pálinkás magának találta ki, hogy ne kelljen kimondania az igazságot. Valami olyasmit szónokol a magasból, hogy ő aztán nem lesz sem a filozófusok, a bűnös, tolvaj, nemzetellenes, a Gyurcsány-kormányt, sőt a még régebbi Magyar Bálint-i nemzetégetést filozófiájukkal alátámasztó, igazoló, dagadtra kitömött pénztárcájú, Lukács Györggyel házaló filozófusok védelmezője és szószólója, sem pedig az elszámoltatási kormánybiztos feljelentéseinek igazolója.

Szavaiból az derül ki, hogy ha Heller Ágnesék megbuktak is, azért fent vannak, vele szálldosnak az Olümposzon. A kormánybiztos és a felháborodott magyar laikusok pedig lent a porban. A laikusok pedig ne szóljanak bele a magas filozófia kérdéseibe. Még akkor se, ha ők adják a pénzt.

De hát hogyan képzeli Pálinkás József? Lukácsról hadoválni még mindig filozófia? Amit Magyar Bálint teljesen tudatosan elindított az ő kegyeik elnyeréséért és a magyar filozófia megbecstelenítésére, az még mindig mehet?  Annak még intézet kell és pályázat?  Azért, mert  New Yorkban vagy Tel-Avivban felszisszennek, ha ezek közül valamelyiknek itt a tyúkszemére lépnek?

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 2011-ben nem tekinthet el attól, hogy a szóban forgó támogatási rendszert egy bűnös, nemzetellenes kormány minisztere, Magyar Bálint indította el, hogy fenntartsa azt az ideológiai, filozófiai kártevést, amelyet 1989–90-ben a magyarság szeretett volna megszüntetni. Az Akadémia főtitkárának tudnia kell, hogy az egész Heller-Vajda--féle filozófia felesleges és ízléstelen, és akik külföldről támogatják, sziszegve, azok azt akarják, hogy útban legyen. A pályázók nem kisebb-nagyobb szabálytalanságokat követtek el, csinosakat egyébként, hanem pusztításra szövetkeztek. A régi Lukács György– Kun Béla-rendszer visszaállítására. Kártevésük oktatásban, nevelésben, akadémiai munkában, filozófiában egyaránt megnyilvánult. (Meglehet, persze, hogy műveiket Pálinkás sem olvassa és ezt meg lehet érteni.) Budai Gyula ellenben kormánybiztos, egy kétharmados többséggel felruházott kormány kormánybiztosa. Pálinkás, amikor megválasztották az Akadémia főtitkárának, kilépett a Fideszből. Netán a nemzeti együttműködésből és a magyarságból is?

 

Sz.