vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.04. 

Jövőnk a gyermek
Népesedési kerekasztal Budapesten

A kitűnő Kopp Mária professzor asszony bábáskodott a budapesti népesedési kerekasztal szervezésén. A konferencia idején sajtótájékoztatót is tartottak, ahol Pászthy Bea, Kopp Mária, Botos Katalin és Botos József beszélt a kerekasztal munkájáról.

A tudósok elöljáróban megállapították, hogy a gyermekszegénység egyre komolyabb kihívást jelent a társadalom életében. A gyermekek és az ifjúság testi és lelki betegségei, önpusztító magatartása (drog, alkohol, dohányzás, internet-függőség, kockázatkereső magatartásformák), agresszív viselkedése, tudásának és képességeinek hanyatlása, a gyermekek családon belüli és iskolai érzelmi és fizikai bántalmazása, kiszolgáltatottsága, védtelensége, valamint a gyermekek szegénysége egyre komolyabb kihívást jelent nemcsak a társadalom, de a mindenkori kormányzat számára is.

Tudnunk kell, hogy egy nemzet fejlettségét, közösségi mentalitását, összefogásra való képességét, jelenét és legfőképp jövőjét az határozza meg, hogyan bánik a legelesettebbekkel, a legkiszolgáltatottabbakkal, leginkább a gyermekekkel. Az a helyzet, hogy a fizikai és a társadalmi esélyegyenlőtlenségek Magyarországon régóta, a válság óta növekvőben van. A szegénység és ezzel együtt az esélyegyenlőtlenség újratermelődésének gyökereit az élet legkorábbi körülményeire kell visszavezetnünk, hogy a születés és a gyermekkor feltételei egész életünket meghatározzák.

A jelenlegi helyzet alapvető változtatást követel. Szembe kell néznünk a ténnyel: az egy év alatt megszülető, már a százezres számot sem elérő gyermekek 20-25%-a valószínűleg funkcionális analfabétaként hagyja el az iskolát, nem szerzi meg a valamilyen keresőtevékenységbe belépőt jelentő végzettségeket; iskolai kudarcaik a későbbi társadalmi kirekesztést készítik elő.

A népesedési kerekasztal elemzései és javaslatai olyan feltételek megteremtésére törekszenek, amelyek mellett több gyermek születhet, és legalább ilyen fontos, hogy a már megszületett gyermekek ne vesszenek el önmaguk és a társadalom számára.

Társadalmunk jelentős hányadának magatartása önző és visszataszító; tobzódnak a társadalmi javakban, luxusfogyasztásaik égbekiáltók és pazarlók akkor, amikor a budapesti gyermekintézményekben a gyerekek a szó szoros értelemben alultápláltak. Milyen lehet a helyzet a vidéki településeken, a falvakban, a tanyákon? A budapesti iskolákban, óvodákban a gyermekek uzsonnára kapnak egy szelet vékonyan megkenegetett vajas- vagy zsíroskenyeret, és ráraknak egy szál sárgarépát kettéhasítva. Vidéki településeken a cigány anyák úgy indítják gyermekeiket iskolába, hogy langyos vízben elkevernek egy kanál lisztet, ez a gyerek tápláléka. Nem baj, az apa bőséggel fogyaszt alkoholt a falu kocsmájában, és a segélyt vígan ledarálja a félkarú rablón. Csodálkozunk, hogy a most megszülető magyar gyermekek a perifériára kerülnek, soha nem jutnak el az emberi élet szintjére?

A kimozdulás egyetlen módja, ha a kormányok, a civil társadalom, az egyházak, a társadalmi és gazdasági szervezetek összefognak, és közösen lépnek fel a gyermekek egészségi állapotának, testi, lelki, szociális jólétének javítása érdekében.

A mostani kormány több módon megerősítette, hogy fontosnak tartja a gyermekszegénység elleni program megvalósítását. A gyermekszegénység csökkentése a továb-biakban is prioritást élvez. De látnunk kell, hogy az eddigi kormányzati döntések – számos kedvező intézkedés történt – eddig csak részben felelnek meg ennek az elkötelezettségnek. Magyarországon több forrásból táplálkozik

a gyermekegészség és a szociális ügy, valamint az oktatásügy. Az erők ma még szétforgácsoltak, múlhatatlanul szükséges az erők összpontosítása.

E mostani budapesti kerekasztal konferencia azt javasolja az ország vezetésének, hogy sürgősen emelje a 2008 óta nem indexált ellátásokat, a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, illetve a gyermekeket érintő természetbeni és szolgáltatási normatívákat. Azt javasolja a tudós kerekasztal konferencia, hogy a kormány adjon abszolút elsőbbséget a gyermekek jobb táplálkozásának, ehhez viszont a gyermekétkeztetési rendszer mennyiségi és minőségi javítása szükséges. Hosszabb távon az új adórendszer bevezetésének tapasztalatai nyomán további finomításra vár a legszegényebbek részére az adórendszer, az adókedvezmények javítása. Számos család képtelen igénybevenni az adókedvezményeket.

Sokatmondó kijelentés: „A gyermekek egészsége és jóléte érdekében elengedhetetlen a gyermekközpontú kormányzás és társadalom.”

A gyermektársadalom szociális világának ügye igen erősen kapcsolódik a nyugdíjrendszerhez. A konferencia megállapította: a fenntartható nyugdíjrendszer lényege, hogy mindenkinek kell maga mögé állítani egy járulékfizető polgárt idős napjaira. Vagyis gyakorlatilag minden tényleges szülőpárnak legalább két gyermeke  legyen, ha csak nem kívánunk nagyon nagy arányú migrációra berendezkedni, annak minden gondjával. Más országok tapasztalata azt mutatja, hogy a változó szabályozás hatására nőtt a születések száma. Magyarországon a felmérések szerint a vállalni kívánt gyermekszám megegyezik az általunk javasolt modell elvárásaival, tehát van remény.

A pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszer kialakításáról beszélt dr. Botos József. Ez a szisztéma egyéni számlán gyűjti a járulékbefizetéseket, pontok formájában. Egy pontot a mindenkori átlagbér jelent. A fizetett járulék töredékpontot jelent. Nagyságát a járulékmérték határozza meg; akinek magasabb a nemzetgazdasági átlagbérnél a fizetése, s többet fizet, annak több töredékpontja lesz. E töredékpontokat összegezve azt kapjuk meg, hogy hány nemzetgazdasági átlagbérnek megfelelő összeget fizetett be a nyugdíjkasszába. A rendszer igazságos, és munkára és járulékfizetésre ösztönző. A nyugdíjba vonuláskor a pontszámot elosztják a még várható élettartammal, ami egy arányszám – mondjuk 0,72 (vagyis 72%) –, ezzel a számmal fogják megszorozni a mindenkori átlagbéreket, ez a nyugdíj összege. Ez a biztosíték arra, hogy az aktív és inaktív népesség jövedelmei nem szakadhatnak el egymástól, s együtt mozognak.

A népesedési kerekasztal a magyar társadalom legégetőbb kérdéseiről tanácskozott. A megfogalmazott ajánlások mértéktartóak, de végrehajtásuk elodázhatatlan. A kormánynak címezték. Tekintettel arra, hogy a kerekasztal munkájában kormányzati tényezők is részt vettek, egészen bizonyos, hogy a tudósok megállapításai nem maradnak pusztába kiáltott szavak.

 

– győri –