vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.11. 

Koalíciós tanács: a kisebbségi nyelvtörvényről a parlament dönt

Hatórás tanácskozást követően ismertette a szlovák kormánykoalíciós pártvezetők március 7-ei megállapodásait Iveta Radičová (SDKÚ-DS) kormányfő és Ján Fígeľ (KDH), a megbeszélés házigazdája. Radičová bejelentette: holnap tárcaközi egyeztetésre kerül a Munka Törvénykönyvének módosítása, tehát indul az újabb reform. Mint kiderült, a koalíciós pártok kifogásait, javaslatait ebben a folyamatban kell majd érvényre juttatni, s mint újságírói kérdésekre később kifejtette: várhatóan megszűnik az országos érdekegyeztetés, mert a koalíciónak meggyőződése egy-egy konkrét vállalatban lehet kialkudni a legjobb feltételeket, ráadásul így a regionális különbségeknek megfelelő megállapodások születhetnek. Ezzel lényegében Radičová azt mondta el, hogy beállt a munkáltatók elképzelése mögé a kormány, s leginkább a Munkáltatók Köztársasági Uniója (a legnagyobb vállalatok érdekszervezet) álláspontjára helyezkedett.

Foglalkoztak az adó- és járulékreform kérdéseivel is, a kormányfő szerint ennek fő célja az adminisztratív terhek csökkentése, az egyetlen behajtó központ létrehozása meg a koalíció által kivételeknek nevezett helyzetek felszámolása. A kormány célja, hogy önfenntartóvá tegye az egyes társadalombiztosítási alapokat. Ennek érdekében az iparosokra és az önfoglalkoztatókra is ugyanolyan adó- és járulékterheket kívánnak kivetni, mint a függő munkaviszonyban, alkalmazásban lévőkre. A koalíciós pártok közül kettő – a KDH és a Most-Híd – ezt nem egészen támogatja, mert úgy látják, az iparosnak és önfoglalkoztatónak vannak olyan terhei, amilyenek az alkalmazottnak nincsenek, ráadásul nem jogosultak fizetett szabadságra, táppénzre sem, tehát ezeket a különbségeket a rendszernek figyelembe kell vennie. További szakmai egyeztetésben állapodtak meg, eredmény egy héten, 10 napon belül várható, az azonban biztos, hogy a járulékterheik nőni fognak.

A vasúttársaságok ún. revitalizációját a koalíció egyhangúlag támogatja. Mint Radičová és Fígeľ elmondta: az 5000 ember elbocsátásával 50 millió euró spórolható meg, további pénzek kiadásától mentesülnek a társaságok, ha a külső szerződéseiket felmondják, járatokat szüntetnek meg, a teherszállítás olcsóbbá tételével több bevételhez juthatnak, a személyszállítási tarifákat pedig emelik. A folyamat 2013-ra zárulhat le.

Arról is döntöttek, hogy az igazságügyi és építésügyi tárca szigorítja a büntető törvénykönyvet, hogy hatékonyan lehessen fellépni a fekete építkezések ellen, illetve hogy bevezetik a közjogi tisztségviselők törvényi felelősségét egy ún. közérdekvédelmi törvény formájában.

Radičová szerint a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításáról a koalíciós tanács nem tárgyalt, Fígeľ szerint viszont abban állapodtak meg, hogy a kormány javaslata a parlament elé kerül, s a második olvasatban lesz majd benne változás. A KDH képviselőnek két elképzelése van: az egyik, hogy 15 helyett valamivel magasabb, de 20 százaléknál alacsonyabb lenne a küszöb, a másik, hogy a kisebbség nyelvét ott lehetne hivatali érintkezésben használni, ahol két egymást követő népszámláláson eléri számarányuk a megszabott küszöböt.

A koalíciós nyugalmat zavaró további kérdés, a levelező tagozatos felsőoktatás tandíjassá tétele esetében Radičová szerint az lesz a megoldás, hogy az oktatási miniszter kidolgozza, milyen feltételekkel juthatnak ösztöndíjhoz a legjobb eredményt elérő levelezős hallgatók.

 

(Forrás: Felvidék Ma)