vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.11. 

Román zsoldos lövi a líbiai felkelőket?

Moammer Kadhafi légiereje is támadta március 7-én Líbia keleti részén a felkelőket. Az ezredes rakétákkal lövette saját népét, amely a világ egyik legszegényebb országába, Nigerbe menekül. A fontos olajkikötő, a Tripolitól mintegy 600 kilométerre keletre lévő Rász-el-Unúf egyik külvárosára egy repülőgép két rakétát lőtt ki, de a támadásban senki sem sebesült meg. Az as-Sark al-Auszat című nemzetközi arab napilap szerint Kadhafi Szíriából, Szerbiából, Ukrajnából és Romániából érkező zsoldosokkal intéz támadást a felkelők ellen. Az izraeli rádió szerint Szíria tagadta az értesülést.

 Líbiából Tunéziába menekült vendégmunkások azt állították, hogy a Moammer Kadhafihoz hű erők arra kényszerítették őket, hogy harcoljanak a líbiai vezető uralmát megdönteni akaró felkelők ellen. A Rasz Dzsdir menekülttáborban tartózkodók közül többen azt mondták, hogy katonák támadtak rájuk, megverték őket, elvették megtakarított pénzüket és hivatalos okmányaikat, elhurcolták őket, végül pedig pénzt ajánlottak nekik azért, ha fegyvert fognak, és a felkelők ellen harcolnak.

 Musztafa Geriáni, a felkelők egyik szóvivője arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha taktikai légi csapásokkal nem avatkozik be a líbiai konfliktusba, Kadhafi működésképtelenné teheti a líbiai olajmezőket. „Olyan, akár a sebzett farkas” – jellemezte Geriáni a lí­biai vezetőt.

 Több mint egymillió líbiai menekültnek – az észak-afrikai ország határain kívül és belül – sürgős humanitárius segítségre van szüksége - közölte az ENSZ. Valerie Amos főtitkárhelyettes, a világszervezet humanitárius akcióinak irányítója szerint a 300 ezres Miszráta városa, amelyet a kormányerők a hét végén páncélosokkal és rakétákkal támadtak, prioritást képez. „Sebesültek, haldoklók vannak ott, akiknek azonnali segítségre van szükségük.”

 A genfi központú Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) a hét végén azt közölte, hogy 207756 ember lépte át a líbiai határt Egyiptom, Tunézia és Niger felé. Az IOM szerint további 100 ezren tartanak a déli határ felé, hogy menedéket találjanak a világ egyik legszegényebb országaként számon tartott Nigerben.

 Időközben a The Independent arról írt, hogy Szaúd-Arábiától kér segítséget a líbiai ellenzék felfegyverzéséhez az amerikai kormány. A napilap szerint amerikai fegyverekről lenne szó, amelyeket Szaúd-Arábia vásárolna meg, ám utána eljuttatná azokat Bengáziba, a líbiai ellenzéki erők központjába. A lap úgy tudja, hogy a szaú­diak még nem válaszoltak hivatalosan a kérésre.

 A NATO ellenőrző repüléseket indított AWACS típusú felderítő gépekkel a líbiai helyzet megfigyelésére, miközben a szövetség az észak-afrikai országban dúló erőszakcselekmények elleni lépéseket tervez – jelentette be hétfőn az észak-atlanti szövetséghez akkreditált amerikai nagykövet.  

A NATO mérlegeli a Líbia elleni katonai lépéseket – jelentette ki hétfőn Washingtonban Barack Obama amerikai elnök. Szerinte a NATO illetékesei Brüsszelben tanácskoznak, és mérlegelik a Líbiával szembeni fellépés lehetséges módozatait, beleértve a „lehetséges katonai opciókat” is. Moszkvának azonban más az álláspontja. „A líbiai békés polgári lakosság ellen elkövetett bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül, de Moszkva ellenez minden külföldi beavatkozást, különösen a katonai intervenciót. A líbiaiaknak maguknak kell megoldaniuk a problémáikat” – mondta Szergej Lavrov kedden Kalinyingrádban a Jonas Gahr Störe norvég külügyminiszterrel tartott találkozó után.

 

(forrás: MHO)