vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.15. 

Medveczky Ádám Kossuth-díjas lett

Magyarország köztársasági elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Kossuth-díjat adott át Medveczky Ádámnak, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas karmesterének, érdemes művésznek, a magyar zenei kultúra és oktatás ügyét szolgáló öt évtizedes tevékenységéért, az egész európai zeneirodalmat átfogó repertoárja nagy sikerű tolmácsolásáért, kortárszenei kompozíciók bemutatásáért, hangversenyéletünk fáradhatatlan szervezéséért, művészi pályafutása elismeréseként.

 Medveczky Ádám karmester, Liszt-díjas, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja 1941. június 15-én született Budapesten. Szülei révén már megszületésével magába foglalta a Kárpát-medencét, apja családja Léváról származott, édesanyja pedig Hunyad megyéből jött. A Medveczky család egy Árva megyéből származó régi nemesi família. Gyermekkoráról így ír a művész : „a XX. századot a világháborúk századának is nevezik. Mindkét háború beleszólt családok életébe. Anyai nagybátyám Oroszországban tűnt el az I. világháború után, Édesapám 1945 februárjában a malenkij robot áldozata lett. Gyermekéveimet a legpoétikusabb Ferencváros, majd a leghírhedtebb Chicago (Keleti pályaudvar környéke) vette körül. Mint született franzstadti, húsz éves koromig minden Ferencváros meccsen kint voltam. Hívő vagyok és nemzeti érzelmű, pozitív gondolkodású, sötét korszakokban, bántó szélvészükben is így tudtam megkapaszkodni.”

 Először a zongorával ismerkedett meg, majd négy éven keresztül a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában ütőhangszereken tanult játszani. Tanára Schwartz Oszkár volt. 1960-ban a Magyar Állami Hangversenyzenekar üstdobosa lett, egészen 1963-ig. 1968-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán folytatta tanulmányait, ahol tanára Kórodi András volt. 1969 és 1987 között a Magyar Állami Operaház korrepetitori tisztégét töltötte be. 1987 és 1996 között szintén a Magyar Állami Operaház alkalmazásában állt, ám már nem mint korrepetitor, hanem mint karmester, s Mozart Cosě fan tutté című művének vezénylésével debütált. Sőt 1991-ben fő-zeneigazgatója is lett. 1987-től a Magyar Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjének nevezték ki. 1971-ben Olaszországba utazott, ahol Franco Ferrara mesterképzőjén vett részt. 1974-től kezdődően a Zeneművészeti Főiskolán tanított, ahol docensi kinevezést kapott. Abban az évben lett a Magyar Televízió I. karmesterversenyének II. díjazottja és a közönségdíjat is ő kapta. 1997-től a Győri Filharmonikus Zenekar karnagya. Európa szerte szerepelt már, de az USA-ba is többször meghívták már a kiváló karmestert.

 

Sz.