vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.11. 

Hasznos hatalom

Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai megszervezték a Líbiában rekedt magyar állampolgárok kimentését. Vasárnap a Külügyminisztérium munkatársaival együtt Tripoliba repültek a Malév gépén. A polgárháború sújtotta ország repülőteréről a menekítésre több forgatókönyvet is kidolgoztak. Hajdú János, a TEK főigazgatója elmondta: arra is felkészültek, hogy nem engedik felszállni a gépet. Ebben az esetben a 19 kilométerre fekvő kikötőt célozták volna meg, amelyhez nehezen megközelíthető, háborús területeken kellett volna áthaladni. A vízi közlekedést emellett a viharos tenger is nehezítette, a hét végén emiatt fordult vissza egy orosz hajó. A legnehezebb menekítési útvonal Tunézián keresztül vezetett, a tunéziai határ 200 kilométerre fekszik Tripolitól. Végül a repülőgép fel tudott szállni, és a TEK tíz ország 96 állampolgárát, köztük 24 magyart szállított Budapestre.

A rendőrség munkáját legtöbbször csak kritizáljuk. A rendőrségről, főleg 2006 óta egy korrupt, kézi vezérelhető, hiteltelen csürhe képe vetül elénk. Szemkilövések, ujjtörések, hazudozás a bíróság előtt, stiklis beszerzések. A képet tovább rontotta a megvesztegethetőség, a közúti ellenőrzések, a tegye bele a forgalmiba, a haladjunk tovább gyakorlata. Az állampolgár hol a kocsiban unatkozó, szórakozásból büntető autópálya-rendőrön, hol a kirabolt lakásban – az amúgy sokat dolgozó – helyszínelőkre várva bosszankodott. Ezért fizetek adót?

A rendőrség tragikus társadalmi megítélését az Orbán-kormány megalakulása óta Pintér belügyminiszter intézkedései hivatottak helyreállítani. A kolontári vörösiszap-, vagy a West-Balkán-tragédia utáni szokatlanul határozott kiállás kedvező visszhangra talált a társadalomban. De, arra a bizalomra, ami egy német, vagy angol rendőrt körülvesz, arra az elismerésre és tiszteletre, ami egy svájci rendfenntartót megillet, a magyar rendőr nem is áhítozhatott.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) tevékenysége kiváló imidzsjavító. Bár, a liberális média Hajdú Jánost, a TEK főigazgatóját is megpróbálta lerántani a sárba, de a mesterkéltségmentes dandártábornok kibontakozott a fojtó ölelésből. Amikor Papp Istvánt, a Szudánban elrabolt békefenntartót kiszabadították, illetve amikor egyáltalán kiderült, hogy a magyar rendőrség különleges egysége veszi a fáradságot és időt,  energiát nem kímélve komolyan foglalkozik egy magyar állampolgár külföldről történő kiszabadításával és nemcsak a vállát vonogatja, hogy nem a mi dolgunk, minek ment oda, akkor valami visszavonhatatlan, szimbolikus változás söpört végig a rendszeren. Akkor, még nem kellett fegyveresekkel megerősített gépet küldeni, de már maga a beavatkozás, hogy létezik Magyarországon, a magyar rendőrségen belül olyan méltán magabiztos csoport, amely képes megszervezni egy mentőakciót, akár külföldön is: megdöbbentő és egyben büszkeségre okot adó érzés.

A mostani líbiai mentőakció már valamiféle – az utóbbi időben magyar embernek csak a filmekben látható – heroizmust és szakszerűséget is magában hordozott. A tripoli pokolból magyar gép, magyar rendőrökkel, a Terrorelhárítási Központ munkatársaival hazahozza a szorult helyzetben lévő magyarokat, és ha már ott vannak, még jó néhány nemzet polgárát. Szerencsére nem került sor harcra, nem kellett sebesülteket ellátni, halottakkal elszámolni. De a lehetősége megvolt.

Hajdút szeretik az emberei, a rendőrségen belül általános tisztelet övezi. A sajtótájékoztatón is hiteles, elhisszük róla, hogy jó parancsnok, elhisszük, hogy harcos, elhisszük, hogy az emberei akárhová követik. Nagy szüksége van a rendőrségnek a megbízható, erős ember képére, de tegyük hozzá, az egész társadalomnak kell a bizonyosság: létezik hasznos hatalom.

 

Csorja Gergely