vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.18. 

Dunaszerdahelyi megemlékezés a forradalom emlékére

A Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen a Városi Önkormányzat szervezésében került sor az 1848-as magyar szabadságharc és forradalom kirobbanásának 163. évfordulójának megünneplésére. Két részben került sor a március 15-i ünnepségre, míg a kultúrműsor a Városi Művelődési Központban zajlott, addig az ünnepi szónok a Vámbéry téren található Lipcsey-alkotásnál mondott ünnepi beszédet.

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármesterének köszöntőjével kezdődött a március 15-i ünnepség Dunaszerdahelyen a Városi Művelődési Központban. A polgármester beszédében kiemelte, hogy az ünnepségen résztvevők a bizonyítékai annak, hogy fontos a főhajtás a hősök emléke előtt. A májusi népszámlálás kapcsán biztatta az ünneplőket, hogy bátran, megalkuvás nélkül vállalják magyar nemzetiségüket. Hájos Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy a népszámláláskor magyar nyelvű nyomtatványokat is kérhetünk a számlálóbiztosoktól. Dunaszerdahely városának első embere fontosnak nevezte a fiatalok részvételét az ünnepségeken, hogy átérezzék a magyar közösséghez való tartozást és majd ha családod alapítanak, ők is elhozzák gyermekeiket a nemzeti ünnepekre való megemlékezésekre. Végezetül az ünneplőket arra biztatta, hogy merjék bátran felvállalni magyarságukat.

A dunaszerdahelyi ünneplőkhöz a kultúrházban szólt az a Nagy József, környezetvédelmi miniszter is, aki a november 27-i önkormányzati választások előestéjén burkoltan, de megfenyegette a városlakókat, hogy amennyiben nem a Most-Híd jelöltjét, Juhos Annát választják meg, a városnak több milliós büntetést kell majd kifizetni. A dunaszerdahelyi származású miniszter gyerekkori élményét osztotta meg a jelenlevőkkel, amely akkor rögzült benne, amikor nagyapja csendes tiltakozásul kiült a ház elé munkanapon március 15. napján. Nagy József emlékeztette a jelenlevőket, hogy 1848-ban különböző ellentéteket valló magyarok voltak képesek összefogni. Hasonlóan, mint Hájos Zoltán, a környezetvédelmi miniszter is bátorította az ünneplőket, hogy a népszámláláskor bátran vállalják magyar nemzetiségüket.

Második felvonásban a Vámbéry téren található Lipcsey-alkotásnál folytatódott az ünnepség. Itt Bögi Márta Tóth Elemér: Üzenet című versét szavalta el elsőként. Ünnepi beszédet Dr. Szalay Gyula, a győri Széchenyi István Egyetem dékánja mondott, aki elsősorban örömét fejezte ki, hogy a Duna túloldalán ünnepelhet a magyar közösséggel, majd rövid történelmi áttekintést tartott az 1848-as eseményekről.

Több, mint harminc szervezet helyezte el koszorúját az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére felállított Lipcsey-alkotásnál. Többen csendes tiltakozásul hátat fordítottak a Most-Híd képviselőinek, amikor koszorúikat elhelyezték az emlékműnél. A megemlékezés a Szózat és a Himnusz eléneklésével ért véget.

A késő esti órákban ugyancsak elhelyezték koszorúikat a DAC szurkolók is, akik a Slovan-DAC bajnoki mérkőzésről érkeztek haza. Rendőri felügyelet mellett az YBS DAC fanklub helyezte el a megemlékezés virágait, majd a jelenlevők közösen elénekelték a Magyar Himnuszt.

 

(forrás: Felvidek.ma)