vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.23. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 12. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Végre háború – a felbujtók ismeretlenek (2.oldal)

Itt valami olyasmi történhetett, méghozzá európai értelemben alvónak minősíthető társadalmakban, amiről nekünk, a magunk többféle forradalmain és szabadságharcain túl lévő népeknek és nemzeteknek fogalmunk sincs. Errefelé indokolt elégedetlenségből és megalázottságból robbant ki forradalom. Vagy a nemzet szabadságának idegen, vagy belső korlátozása miatt. A Facebook-forradalom nekünk hieroglifa. Képtelenség. Aztán persze az is kiderült, hogy alapjában véve komolytalan ez a nagyhangú forradalom. Egyiptomban lemondott Mubarak, elvonult vidéki rezidenciájára milliárd dollárjaival együtt, és a hatalmat átadta a tábornokainak. Akik jóformán változtatás nélkül folytatták azt, amit Mubarak felfüggesztett. És a tömeg belenyugodott. Várja a turistákat a piramisokhoz. Mintha ötvenhatban Rákosi elment volna és a hatalmat hátrahagyta volna Farkas Mihálynak és fiának. Belenyugodott volna ebbe Pongrátz Gergely? S ez nagyjából az egész államsorban így volt. A népmozgalomnak mindenütt a gyűlölt diktátor volt az ellensége, az, amelyik tegnap még tisztelt vezető volt. Ugyanakkor egyik ország forradalmának sem volt vezetője. De még csak a hatalom átvétele utáni kiszemelt vezetője sem. Mindegyik forradalom a levegőben lógott, mint egy szalmabábu. Nem busójárás volt, véletlenül? S még csak kemény magról sem beszélhetünk. Az embereket kihajtotta valami az utcára, hatalmas tereket töltöttek meg és ordítottak teli torokból. De miért? És hogyan? Egy dolog bizonyos csupán. Az Észak-Afrika- i válságsort előidézők és a háború kirobbantók most mindent fordítva csináltak, mint korábban. Irak diktátora, Szaddám Huszein potenciális támadó volt, tömegpusztító fegyverek birtokosa: egy hatalmas veszély a civilizációra, akivel szemben szükséges, sőt kötelező volt a háború. Ő támadónak volt nyilvánítva, tehát védekezni kellett vele szemben és le kellett győzni. Oszama bin Laden és a tálibok ugyanígy. Ők támadták meg a WTC-tornyokon keresztül Amerikát. A világot egy terrorista veszély fenyegette és ezért a művelt Nyugatnak önvédelmi háborút kellett indítania ellenük. Akiket az amerikai tengerészgyalogosok elfogtak közülük, azokat bezárták Guantanamóra és állati sorban tartották őket, mert csak azt érdemelték. Aztán kiderült, hogy nincs ellenük bizonyíték. Ekkor megpróbálták maradékukat szétosztani Európában. Ez a módszer két háborút eredményezett, hatalmas költségeket emésztett fel, sok fegyver kipróbálásra adott alkalmat, de mára már, úgy látszik, nem alkalmazható. A módszer lejátszott. Nem lehet még egyszer eladni a művelt világnak, hogy terrorista veszély fenyeget és ezért Oszama bin Laden vagy Szaddám Huszein ellen háborút kell indítani. Vissza kell tehát térni a népfelszabadítás céljából indított háborúhoz.

 Történelmi csoda a Délvidéken (5.oldal)

Kiugróan sokan kérték a kedvezményes honosítást a Délvidéken; a közösségnek fontos, hogy immár jogi köteléke is van a nemzeti összetartozásnak. A honosítással a magyarság több generáción átnyúló reménykedése vált valóra. Nemzeti ünnepünkön tette le az ünnepi esküt dr. Csete-Szemesi István, a Szerbia- Montenegrói Református Keresztyén Egyház református püspöke is. Erről a felemelő pillanatról számolt be szerkesztőségünknek a püspök úr.

– Nemzeti ünnepünkön, amikor 67 év után ismét visszanyertem 1944- ben elvesztett állampolgárságomat, azt mondtam a körülöttem levőknek: „ez egy történelmi csoda!” 1944-ben már felfogtam mi történt állampolgárságom elvesztése miatt, mert szüleim és nagyszüleim nehéz élete tükör volt számomra, és a gyermek, mint egy érzékeny műszer, felfogja szülei szenvedését és azonosul vele. Az ateista diktatúra az iskolai „nevelésében” nehezedett ránk súlyával és mi, akik hittanra jártunk és hitbeli nevelésben részesültünk otthon (osztálytársaim túlnyomó többsége) éreztük, hogy másodrendű polgárainak tart a kommunista rezsim. Március idusán, amikor feleségemmel és fiatalabbik fiunkkal letettük az állampolgársági esküt, és kimondtuk azt, hogy: „Isten engem úgy segéljen!”, valami olyant éreztem, amit életemben csak néhányszor, talán gyermekeink megkeresztelésekor, vagy előtte az esküvőnk alkalmával, valami egyszerit és összehasonlíthatatlanul szépet.  

Letűnt világ

Kisida Erzsébet: Felvidéki harangszó c. könyvét Győri Béla ismerteti (7.oldal)

„Üresen, lezártan állnak a vidéki kúriák, elvadult az udvarokon a gaz. Lezárták az udvarházakat, rozsdásodnak a kapukon a lakatok. Letűnt egy világ, a földműves ember életének a világa. Vele együtt tűnt el a széles népréteg, a parasztság.” Ezekkel a szívszorító sorokkal kezdi Kisida Erzsébet a Felvidéki harangszó címet viselő könyvét. Bizony ez így igaz, minden szó pontosan a helyén van. Még 1990-ben is egymillió „parasztot” tartottak nyilván hazánkban, és ma azt mondják, hogy 170 ezer regisztrált gazdálkodó gazdálkodik Magyarországon. Ami a számok mögött van, arról szól ez a könyv, meg sokkal többről, arról az erkölcsi és hitbéli tartásról, ami sajátja volt a mi parasztságunknak. Kisida Erzsébet jogász, de ez a Felvidéki harangszó olyan pontos élettörténet és néprajzi „lexikon” meg elbeszélés, ami szinte egyedülálló. Olvasom a sorokat és tűnődöm. Kisida Erzsébet azzal zárja a fejezetet, hogy „A szülői házban édesanyám vár (mert ő mindig hazavárja a gyermekeit), az elsőszülött bátyám és családja szeretettel fogad. Megpróbálom összeszedni a visszahozhatatlant, megismételhetetlen múltunk morzsáit. Idézzük a múltat, az elszállt, soha többé vissza nem hozható időt. A szülői ház kertjében édesanyám mellé a farönkre ülök, papírral és írószerszámmal (mert nem szereti a mikrofont), faggatom. Ő kinyitja a Kincsesládikánkat.”

 Életigenlő színházat a nihilista helyett (9.oldal)

Interjú Blaskó Balázzsal, az egri színház új igazgatójával

Nem a közönségnek játszottak a színészek, hanem egy „szűk elit”szakmai elvárásainak kellett megfelelniük. Ez a tendencia leginkább az utóbbi három évben erősödött fel. Persze természetesen ebben a tíz évben is akadt a közönségnek tetsző előadás, s ennek a tíz évnek is megvannak a maga eredményei és sikerei is. Ezeket nem akarom csorbítani. Szakmán belül komoly eredmények születtek, így pl. a POSZT-on, s a nyíregyházi Vidor-fesztiválon is. Több kritikusi díjat is hazavittek kollegáim, és a szakmai lapok menedzselték a színházat. Ennek viszont nagy ára volt: a jelentős nézőszám- vesztés. Sokan elpártoltak a színháztól, és a fővárosi, szolnoki, miskolci előadásokat tekintették meg. S különösen a „pillér”-, a szakma által nagyra értékelt előadások nézettségén volt ez tetten érhető.

 Provokáció a kassai emléknapon (10.oldal)

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, a Kassai Polgári Klub és a Major család szervezésében került sor március 14-én, 14.30 órai kezdettel az Esterházy János Emléknapra, amelyen a mártírgróf születésének 110. évfordulójára emlékeztek Kassán, és mellszobrát helyezték el a Csáky-Dessewffy palota udvarán. A kassai Esterházy emlékünnepséget sajnálatos módon szlovák szélsőségesek egy csoportja bekiabálásokkal próbált megzavarni. Peter Kalmus képzőművész pedig toalettpapírba próbálta becsomagolni az alkotást, amelyet a jelenlevők megakadályoztak. Az eseményekről Martényi Árpádot, az Esterházy János Emlékbizottság elnökét kérdeztük.

– Tisztelt elnök úr! Ön a rendezvény szónokaként szem- és fültanúja volt az incidensnek. Ezt a megemlékezést

szlovák rendőrök is biztosították?

– Nem láttam rendőröket sem a palota udvarán, sem az épület előtt.

– A szlovák szélsőségesek hol tartózkodtak? Az utcán, vagy a palota udvarán?

– Az utcán szlovák nemzeti zászlót lobogtattak, és közben azt skandálták: „fasiszti”. Hogy ez ránk vonatkozik- e, vagy Esterházyra, azt nem tudhatom. Az utca és az udvar között egy fal húzódik vasrácsokkal, így kintről láthatták, mi történik. Nyilvánvaló, hogy egyes szélsőséges elemek beszivárogtak az udvarra, de ez egészen a leleplezésig nem tűnt föl nekünk, mert csendben voltak.

 Új esély: önellátó családi gazdaságok (11.oldal)

Hatvan családnak, mintegy százötven nehéz körülmények között élő embernek nyújtott eddig közvetlen megélhetési lehetőséget a Gyulán fél éve működő mezőgazdasági szociális program. Minderről és a város mezőgazdasági programjáról Alt Norberttel, Gyula alpolgármesterével beszélgettünk.

– Milyen előzményei voltak ennek a szociális programnak?

– Három évvel ezelőtt indítottunk be egy ún. szociális földprogramot kb. tíz család bevonásával. Vetőmagot vettünk, s azon a területen, amelyet az önkormányzat ingyenesen

biztosított a jelentkezők számára, kellett gazdálkodni. Az első év elég nehezen indult, s a programban résztvevők fele lemorzsolódott. De mi nem adtuk föl, újabb családok jelentkeztek az újból meghirdetett programra, s így kibővült a létszám tizenöt családra. S idén pedig már eljutottunk a bevezetőben említett szintre.

 Szőcs Zoltán: Mitől magyar a magyar? (15.oldal)

A kérdés csak látszólag bugyuta, viszont ősibb, mint hinnénk: gyakorlatilag egyidős nemzetünkkel. A magyarság legnagyobbjai számára is a kérdések kérdése volt a Mi a magyar?, egyáltalán nem véletlen, hogy 1939-ben Szekfű Gyula e címen állította össze azóta klasszikussá nemesedett tanulmánykötetét, melyben a feltett kérdésre rajta kívül Babits, Kodály, Ravasz püspök, és még egy tucat kiváló magyar szellem igyekezett a lehető legautentikusabb választ megadni. De akkoriban annyira a levegőben volt a magyar entitás megragadásának igénye, hogy számos olyan kiválóság is közreadta a maga Mi a magyar-ját, aki a Szekfű-féle válogatásból kimaradt: Szabó Dezső, Illyés Gyula, Keresztury Dezső stb. Egytől egyig mind nagyon sok okosat és fontosat mondtak, nyilván közelebb is vitték olvasóikat a kérdés megválaszolásához, de – ha lehetek őszinte – valójában ma sem tudom, mitől magyar a magyar, mi az az ezerszer áldott, láthatatlan, de minden porcikánkban ott lévő égi permet, amely magyarrá teszi a magyart, megáldva-verve ezáltal egy olyan sajátos, kínlódó, heroikus és altruisztikus sorssal, amelyet egyetlen más európai nép sem képes felmutatni. Értelemszerűen felfogni sem.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu