vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.18. 

Hol a cenzúra mostanában?

Nyílt levél a Délvilág olvasóihoz!

 

Önök most dr. Kovács László levelét ismerhetik meg, amelyet képviselő úr a Délvilág Olvasói levelek rovatában szeretett volna közzétenni, válaszként Havránek Ferenc képviselő úr ott megjelent levelére. Azért nem így történt, mert Sulyok Erzsébet, a lap főszerkesztője megtagadta a levél közlését. Az őt megkereső munkatársamnak indoklásképpen egyszerűen érvelt: nem tetszik neki az írás. A levelet végül „lerövidítve” akarta közölni, mivel szerinte túl hosszú és „szerkesztve” sem csökken majd annak tartalma.

Mindannyian meglepődtünk, hiszen Sulyok Erzsébet korábban más állásponton volt. A Délvilág egyik decemberi számának jegyzetében még a médiatörvény veszélyei ellen védelmezte az olvasókat: „a polgárnak joga van mindenről tudni” és a médiatörvény után majd „nem az olvasó, hanem a hatóság minősít”.

 A kezdeti döbbenet után a felháborodás következett. Ha Sulyok Erzsébetnek nem is fontosak a vásárhelyi olvasók, nekem igen, így a saját pénzemen akartam hirdetési felületet venni a levélnek a Délvilágban. A szerkesztőség azonban ezt is megtagadta!

A napnál is világosabb, nem a hatóság minősít itt, de nem is az olvasó. A mégoly bőszen védelmezett sajtószabadság valójában azt jelenti: az újság dönti majd el, mi érdekli Önöket. Jelen esetben Sulyok Erzsébet egyszerűen úgy gondolta, a hódmezővásárhelyieket nem érdekli egy általuk megválasztott önkormányzati képviselő véleménye. Sőt, a lap lényegében meg akarta akadályozni, hogy Önök tudomást szerezzenek képviselőjük álláspontjáról!

A védelmezett sajtószabadság végül nem más, mint a szerkesztőség által irányított cenzúra?

Bár nem vagyok főszerkesztő, szerintem mégiscsak az olvasó, az Önök dolga véleményt alkotni. Médiatörvény ide, vagy oda, a szabad véleménynyilvánítás joga és a demokrácia számomra ezt jelenti. Szerintem minden hódmezővásárhelyi polgárnak joga van arra, hogy megfelelő tájékoztatást kapjon a helyi, vagy az országos közélet ügyeiről, és ezt senki, semmikor és semmiért nem gátolhatja meg.

A Délvilág hozzáállását ezért minden Hódmezővásárhelyi Polgár nevében a leghatározottabban visszautasítom!

Mi lehetett a baj Kovács László levelével? Miért jelenhetett meg Havránek Ferenc írása, s az övé miért nem? Csak a hódmezővásárhelyi olvasók nem fontosak a Délvilágnak, vagy más állhat a visszautasítás mögött? Esetleg, tényleg csupán túl hosszú volt ez a levél?

Döntsék el Önök!

A szövegben vastaggal kiemeltük mindazt, ami Sulyok Erzsébet szerint nem fontos, és aminek elhagyása nem változtat a levél tartalmán. Kovács László levelének ezen sorait a Délvilágból Önök soha nem ismerhették volna meg.

Végül, kérem, ne feledjék: csak Önök dönthetik el, mit olvasnak. Ahogyan azt is, a jövőben mit nem!

Lázár János

polgármester

országgyűlési képviselő

 

Bourbonok és kommunisták

A lap január 10-ei számában megjelent „Nagyszülőktől tanult történelem” című programtájékoztató és interjú, a mai fiatalok számára csasztuskás kérdéscsokorba kötött szellemi muníció átnyújtására ösztönözte Havránek Ferenc, korábbi MSZMP-s, majd Munkáspárti, jelenleg Zöld Baloldali Önkormányzati képviselőt, aki 1951-ben lett kisiskolás.

Az olvasói levélből megtudhatjuk, hogy mit kérdezett volna annak idején a nagyszülőktől Havránek Ferenc, ha a „hegyek-völgyek közötti nagy vonat zakatolás” ki nem verte volna a fejéből.

Az elkésve feltett és a mai diákoknak ajánlott kérdésekből szinte süt „az átkos Horthy-fasizmus népnyúzó nyomorúságára” és a hajszál híján megvalósult, létező szocializmus-kommunizmus „természetáldására” való utalás. A „Szabad Nép-félórás” káderszelektáló havráneki kérdéshalmazra frappáns válaszokat adott olvasói levelében Tóth Kálmán, a lap szegedi olvasója. Úgy tűnik élünk még, vagyunk még néhányan a 60-70 éves generációból, akik akkor, amikor még lehetett, nem felejtettük el megkérdezni szüleinket-nagyszüleinket arról, amiről kellett.  Akkor még beszélgettek egymással a nagy családok három-négy generációjának együtt élő tagjai. Bizony már a hatéves nebuló is tudta, hogy mit kell az otthon hallottakból eszében-lelkében megőrizni és mit kell brosúraszerűen az iskolában vagy az idegennek válaszolni, hogy szüleit-nagyszüleit a munkáspárt „vasökle”, az ÁVO-ÁVH el ne vigye.

Tudta a gyermek, hogy a „Szabadság Elvtársak” köszönésre miért az a válasz, hogy: „Az kéne, meg egy kis eső.” Elég az hozzá, ha szüleink-nagyszüleink a fejünket megsimogatták, nem ment szálka a tenyerükbe.

Hogy Havránek Ferencnek a történelem, vagy a „matek, fizika, kémia, mechanika” volt-e a „legfélelmetesebb (tan)tárgya”, esetleg mindegyik, azt nem tudom, de azt tudom, hogy írni-olvasni alig tudó, „suk-süköző” elvtársai-párttársai közül sokan magas, igen magas pozícióba emelkedhettek, az ország hatalmasságai, élet-halál urai lehettek. Ezek a Csajkával, Volgával, vagy Pobedával utazó (kinek mi járt) elvtársak döntötték el, hogy mi a történelem és mi nem az, mit kell tanítani és mit nem, illetve, hogy a tanárnak, vagy a diáknak kell-e jobban félnie, vagy mindkettőnek.

Mi tudtuk azt, hogy egy önmagával határos, idegen hatalom megszállása alatt álló szegény kis ország vagyunk és hogy ennek a szegény kis országnak csak egy garnitúrája van, mely hol barna-fekete (nyilas), hol acélkékes-szürke (ÁVO-ÁVH-s) egyenruhába bújva a gazemberségeket elköveti. De hát ezt éppen Havránek képviselő társam ne tudná?

Az eredeti cikk bevezetőjére hivatkozva bárki megkérdezheti, hogy ki tette Magyarországon a történelmet a „Disco-Drog-Való Világ Bermuda háromszögében” vergődő-fuldokló diákok számára „száraz adathalmazzá, magolandó mesévé”, ahol „az ókori Róma története ugyanolyan távoli és megfoghatatlan, mint a Kádár-korszak”? Aki az elmúlt 60-70 évet nem aludta át, annak ez nem túl bonyolult kérdés.

A rómaiaktól tudjuk, hogy: „ Historia est magistra vitae”, azaz a „Történelem az élet tanítómestere”. És most mit tesz Isten, megértük azt, hogy a kommunisták, akik „a múltat (a történelmet) végképp el akarták törölni” újra kérdésfeltevő szemináriumot tartanak annak az ifjúságnak, melynek jelentős részéből – szocialista és liberális „egypetőjű” elvtársaikkal karöltve – kiölték a nemzettudatot, a hazaszeretetet, akikkel megutáltatták a történelmet.

Hogy is tudna kérdezni és mit és kitől az a fiatal, aki nem ismeri hazája Himnuszát, – no nem mind a nyolc, hanem csak az első versszakot – például attól a felnőttől, aki nem ismeri a Szózatot, – no nem mind a tizennégy, hanem csak az első két versszakot –, melyeket Nemzeti Ünnepeinken szoktunk énekelni? Mi! Mialatt ők tátognak, vagy csukott szájjal néznek a vak világba, mint a sült hal.

Talleyrand, Autun püspöke, 1796-ban a Direktórium, később I. Napóleon, majd XVIII. Lajos külügyminisztere mondta: „A Bourbonok semmit sem tanultak és semmit nem felejtettek”. Késői epigonként hadd jegyezzem meg, hogy 1871, a Párizsi Kommün óta a „kommunisták semmit sem tanultak, de mindent elfelejtettek és azt szeretnék, ha mi is mindent elfelejtenénk”.

Nem fog menni Elvtársak!

Kedves Diákok, Tanárok, Szülők és Nagyszülők! A kérdezésen alapuló történelem- tanulási kezdeményezés jó, sőt kiváló ötlet, különösen az alábbi axiómák (alapigazságok) tekintetbevételével: „Okos ember ostoba kérdésre is tud okos választ adni, de ostoba ember okos kérdésre is csak ostoba választ tud adni”.

Hódmezővásárhely, 2011. február 22.

 

Dr. Kovács László

önkormányzati képviselő