vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.18. 

Szerbiai cukorbajok

A sajtóban arról írnak, hogy a világkereskedelemben mára cukorhiány alakult ki. Az egyik legnagyobb termelő, Brazília alig exportál nádcukrot. Ausztráliában az évszázad esőzései, az árvizek, a nagy kiterjedésű tüzek mintegy 2 millió hektáron pusztították el a cukornádültetvényeket. A hiány Szerbiát is elérte, s múlt héten olvastuk a hírt: a Köztársasági Árutartalékokból 3 ezer tonna kristálycukrot szállítottak az üzletekbe. A polgárok a boltokban 98 dináros áron vásárolhatják meg az árutartalékokból származó kristálycukor kilogrammját. Slobodan Milosavljevics kereskedelmi miniszter közölte, hogy a következő fél évben havonta ugyanennyi, azaz 3 ezer tonna kristálycukrot bocsátanak az üzletek rendelkezésére. A szerbiai cukorhiány okairól Fremond Árpádot, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőjét, a Szerbiai Parlament mezőgazdasági bizottságának tagját kérdeztem.

 – Tisztelt képviselő úr! Miért következett be Szerbiában a cukorhiány? Gondolom ennek több oka is lehet.

 – Valóban több tényezőről kell beszélni. A nem megfelelő magánosítási modell következménye, hogy a jelenleg is dolgozó hat cukorgyár mind külföldi tulajdonban van. Ami szintén lényeges, hogy a hatból három nagy cukorgyár egy kézben van, így monopolhelyzetről is beszélhetünk. Azt is meg kell említeni: nem dolgoztuk föl itthon az országban termelt cukorrépamennyiséget, hanem azt külföldre, Horvátországba szállítottuk ki. Információim szerint Magyarországtól is vásárolt Horvátország ugyanilyen formában, hiszen a horvátok összesen 180 ezer tonna cukorrépát termelnek, s pont ennyi az EU felé a kiviteli kvótája az országnak. A horvátok ezért próbálnak meg a környező országokból minél nagyobb mennyiségű cukorrépát felvásárolni. A Vajdaság területén termelik Szerbiában a legtöbb cukorrépát, s ebben az évben igen jó hozammal, 5 vagonnal rendelkeztünk hektáronként, ami kb. 50 tonnát jelent. Mennyiségbeli hiányról tehát nem lehet beszélni, mert kb. 500 ezer tonna cukorrépát termelünk. A gondot az jelenti, hogy ennek nagy részét nem dolgozzuk fel, s úgy szállítjuk ki külföldre.

 – Sőt még új határátkelőt is megnyitottak azért a szerb-horvát szakaszon, hogy kivigyék az országból a cukorrépát.

 – Így van, egy határátkelőt nyitottak meg csak a teherforgalom számára, hogy a cukorrépát a termő területekről – a Szerémségből, Nyugat-Bácskából – kiszállítsák. Ami a további okokat illeti: nálunk nem támogatják a cukorrépa termesztését. Ezért évente egyre kevesebbet termelünk. A horvátországi felvásárlók pedig nagyobb árat kínáltak föl termelőinknek, mint a hazaiak. Ennek következtében egyre nagyobb mennyiség került külföldi kézbe. Különböző ösztönzésekkel kellene a termelőket serkenteni, hogy minél nagyobb földterületen vessenek cukorrépát. A nagymennyiségű kivitelt meg lehetett volna akadályozni racionális gazdaságpolitikával. Fontos volna, hogy mi itt termeljük meg a szükséges cukormennyiséget. A Vajdaság egyetlenegy természeti kincse a termőföld, aminek nagy értéke van az EU-ban, ezért is kéne ösztönözni a termelést, és helyben feldolgozni a cukorrépát. A gyárakat pedig életképessé kell tenni, hogy a saját szükségleteinket kielégítsük.

 – Tehát, ha a termelőket megfelelő módon támogatná a kormány, akkor ilyen nagy mennyiségben nem adnák el külföldieknek szinte a termőföldtől a cukorrépát?

 – A környező országokban sokkal nagyobbak a támogatások, viszont kevés a működőképes cukorgyár, sőt nincs is hagyománya a cukorrépatermelésnek sem. A cukorágazatból profitálhatna az ország, de figyelni kéne arra, hogy ne félkapacitással dolgozzanak a cukorgyárak, illetve a termelt mennyiséget nálunk kéne feldolgozni. Azt is tudni kell, hogy vannak olyan vajdasági termelőszövetkezetek, melyek horvát kézben vannak, s azokról a helyekről máris szállították ki a cukorrépát a határon. Azt mondják, hogy elegendő Szerbiában a cukormennyiség, de gyanítjuk, az áruházláncok, sőt maguk a cukorgyárak is visszatartják a termelt mennyiséget. Ezt ki kéne vizsgálni a minisztériumnak, ahogy Magyarországon teszik.

 – Tehát direkt árdrágítási akcióról beszélhetünk?

 – Nálunk igen drága a cukor, lehet, hogy valaki drágítani szeretné a cukrot a visszatartással.

 – Az említett 3 ezer tonna kristálycukor honnan érkezik, ha kivitték külföldre a cukorrépát?

 – Azt gyanítom, hogy van még nálunk elegendő mennyiség az itt termelt cukorból elraktározva. Arról nincs információm, hogy mindezt a havi 3 ezer tonnát külföldről szállítanák be. Ha mégis így történne, az rendkívül rossz fényt vetne ránk. Nem vagyok híve a külföldről behozott cukornak, hanem annak, hogy a miénket dolgozzuk fel, s azt adjuk vásárlóinknak.

 – Hogyan is lehet leírni ezt a cukorhiányt?

 – Kevesebb volt a cukorból kiskereskedőknél, mert ők nem tudták beszerezni a kívánt mennyiséget a nagykereskedőktől. Ez volt az az időszak, amikor felszökött a cukor ára. Abban is biztos vagyok, hogy a világpiaci hiány is felvitte valamilyen formában a cukor árát, hiszen a nálunk megtermelt mennyiségnek nagy értéke lett az EU-ban. Ezért is kérte Szerbia, hogy a kiviteli kvótát, a 180 ezer tonnát módosítsák, mert jóval többet tudna exportálni.

 – A cukorhiány prognosztizálható volt?

 – Számítani lehetett erre. Nagy mennyiségű cukorrépát termeltünk meg az elmúlt években, s ezért lehetséges, hogy a nagykereskedelmi láncok maguknál tartják a feldolgozott mennyiséget. Érdekes, hogy míg a kiskereskedőknek kvótákat szabnak meg arra, mennyi cukrot vihetnek, addig a multiknál annyi cukrot vihet haza a vásárló, amennyit csak szeretne.

 – Nem lehet olyan törvényt hozni, amely kimondaná, hogy először az országnak a saját ellátását kell biztosítani? Hiszen Szerbiát főleg agrárországként szokták emlegetni.

 – Nincs szükség új törvényre, hanem egy kormányrendelettel meg lehet szüntetni a kivitelt, ha erre van hajlandóság. Szerbia, ha az EU felé szeretne haladni, akkor a mezőgazdaságba kéne befektetnie. Ahogy mondta, Szerbia agrárország, de erről sajnos a jelenlegi kormány nem vesz tudomást. Ez az egyetlenegy olyan ágazat, amire építeni lehetne az elkövetkező időszakban is.

 – A bevezetőben említett 98 dinár magasabb a hiány előttinél?

 – Igen, de arról is beszélni kell, hogy ez az árutartalékokra vonatkozik. A kereskedelemben 110 és 120 dinár között is mozgott a cukor kilogrammonkénti ára. Ez azt jelenti átszámítva, hogy kb. 300 Ft-ba kerül egy kiló cukor.

 – A szerb kereskedelmi miniszter rendelkezése tűzoltásra jó csupán, vagy meg tudja oldani hosszabb időre a problémákat?

 – Csak tűzoltásra, mert ha racionálisan gondolkodunk, akkor az államnak termelésösztönző intézkedéseket kéne hozni. Ki kell azt is vizsgálni, hogy a cukorgyárak feldolgozzák-e a felvásárolt cukorrépát, illetve visszaélnek-e a monopolhelyzetükkel. Arról is beszélni kell, hogy a termelők elégedetlenek azért is, mert a cukorgyáraknál történik a minőség-ellenőrzés, és nem független laboratóriumokban. Így annyiért veszik át a gyárak a cukorrépát, amennyiért akarják. Tudok olyan termelőkről, akik tavaly cukorrépát vetettek, ám már most kijelentették, hogy az idén már biztosan más kultúrával foglalkoznak. A kiadás valamennyivel több mint a bevétel, a kifizetésekre várni kell, ezért előfordulhat, hogy a cukorhiány jövőre is megismétlődik, ha a kormány nem intézkedik.

 

Medveczky Attila