vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.25. 

Schmitt Pál a magyar-lengyel barátság napján Poznanba látogatott

Egy ország akkor mondhatja igazán barátjának a másikat, ha a politikai színtéren túl működik az úgynevezett "társadalmi diplomácia", az önkormányzati, a kulturális, oktatási és szakmai együttműködés - jelentette ki Schmitt Pál március 23-án szerdán Poznanban, a magyar-lengyel barátság napjának megnyitóján elmondott ünnepi beszédében. Az Adam Mickiewicz Egyetemen, több száz fős lengyel és magyar közönség előtt tartott ünnepségen egy katonai zenekar eljátszotta a két ország himnuszát, majd az egyetem rektora, Bronislaw Marciniak professzor tartotta meg ünnepi beszédét. Őt követte Ryszard Grobelny poznani főpolgármester és Bronislaw Komorowski államfő, aki Poznant szimbolikus színhelynek nevezte a kétoldalú kapcsolatok szempontjából.

 Komorowski hangsúlyozta, hogy a két ország között "ezer éves közös múlt után élő, erős és ma is szövetségesi kapcsolat áll fönn". "Minden területen folytatni kell ezt a hagyományt" - mondta.

 Az eseményre Magyarországról ötszáz ember érkezett egy barátságvonattal testvérvárosokból, illetve az országos lengyel kisebbségi önkormányzattól. "Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a magyar-lengyel barátság emléknapja alkalmából érkezhettem első hivatalos lengyelországi utamra, és jöhettem el Önökhöz" - kezdte ünnepi beszédét Schmitt Pál köztársasági elnök.

 "Valaki egyszer leírta ezt a szót: lengyelmagyar, így egyben. A nem mindennapi jelzőt az a különleges érzés hozta létre, hogy a benne lévő kapcsolódás olyan erős és természetes, ahogy csak egy összetett szóban tartozhatnak egymáshoz a szavak" - folytatta, majd emlékeztetett a közös történelmi múlt nagy alakjaira, köztük Árpád-házi Szent Kingára, Petőfi és Bem barátságára, s a II. világháborúban a lengyel menekülteknek nyújtott magyar segítségre.

 "Az 1956-os júniusi poznani felkelés szíven találta a magyarokat. Az októberi magyarországi események pedig a lengyel emberekben leltek őszinte megértésre. A Lengyelországban lezajló tömeges szimpátiatüntetések és véradások, a segélyszállítmányok megszervezése példa nélküli gesztus volt az egykori szovjet befolyás alatt álló szocialista országok viszonylatában. Ezt az összekötő kapcsot a Kádár-rendszer 80-as években megindított ellenpropagandája sem volt képes szétforgácsolni" - mondta a magyar államfő.

 Schmitt Pál megköszönte az egyetem hungarisztikai tanszékének, hogy különösen gazdag programkínálattal készültek erre a napra, illetve már az előző napokban is tartottak tudományos konferenciát, irodalmi estet és egyéb programokat. Az államfő hangsúlyozta: a lengyel-magyar barátság csak akkor él tovább, ha sikerül átadni a fiataloknak, sikerül élővé tenni, civil kezdeményezések, testvérvárosi kapcsolatok, ifjúsági cserék révén.

 Végül bejelentette, hogy jövőre ezen a napon Ópusztaszeren tartják meg a lengyel-magyar barátság napját.

 A beszédek elhangzása után Bús Balázs, Óbuda polgármestere ünnepélyesen átadta az évente megrendezésre kerülő esemény zászlaját a poznani főpolgármesternek.

 Schmitt Pál és Bronislaw Komorowski ezután az egyetem előtti Adam Mickiewicz térre ment, ahol katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták az 1956. júniusi felkelés áldozatainak emlékművét. A téren a magyar küldöttséget száz főnyi ünneplő tömeg fogadta egy transzparenssel, amelyen az állt: "Kedves magyar barátaink, veletek vagyunk".

 

(Forrás:MTI)