vissza a főoldalra

 

 

 2011.03.25. 

Ausztria síparadicsom, miért ne lehetne Magyarország lovasparadicsom?

– Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke gróf Sándor Móric emlékérmet és a lovassportunk kiemelkedő támogatója elismerést kapta meg. A díjat az „ördöglovasról” nevezték el. De hát ki is volt ez az ember?  

– Rendkívüli képességű férfi volt. Úgy is nevezték, hogy a bolond gróf, aki a budai Sándor-palota tulajdonosa volt, Széchenyi kortársa és a magyar lovaskultúra egyik formálója a XIX. század első harmadában. Vakmerő lovasbravúrokat hajtott végre. Lovával végignyargalt a vár meredek bástyafokán, a pesti főúri paloták termeibe vagy a bécsi Fehér Hattyú fogadó második emeleti lakosztályába is lovastul állított be, s a jámbor polgárok nem lelkesedtek, amikor lovas vagy ökrös szekereket ugratott át a nyílt utcán. Híre bejárta Európát, sokan külhonból jöttek összemérni vele lovastudásukat, de soha nem talált legyőzőre. Emellett a lótenyésztésnek volt nagyszerű szakembere, bajnai ménese mintagazdaság, s Széchenyi Lánchíd ügyének feltétlen támogatója. Sándor Móric gróf Metternich-lányt vett feleségül. Hegyi Barnabás készített egy nagyszerű filmet 1943-ban az életéről, érdekes házasságáról, amit az apja akarata ellenére kötött meg. Különös házasság, különös időszak. Benkő Gyula játszotta Sándor grófot.

 – Mint minden hungaricumnak védő pártfogója került kapcsolatba a nemzeti lovassporttal, vagy más módon?

 – Nos, gondolom, hogy minden Kárpát-medencében élő magyarnak van valami vonzalma a lovak iránt, akár pusztán a látványukban gyönyörködő emberként, vagy akár olyanként, aki maga is megüli a lovat. Ez évezredek óta ott van a génjeinkben. A fiam például Karcagpusztán tanult meg lovagolni, szőrén üli meg a lovat, lovas kaszkadőr. Amúgy filozófia szakon végzett, aztán kulturális antropológiát hallgatott, majd pedig lovaskultúra oktató szakot is elvégezte a TF- en. Ma oktató az egyetemen, de emellett közel kétszáz filmben is szerepelt. Most jött haza Párizsból, ahol lovasbemutatókon vett részt. Szkíta, Berkenye és Marci nevű lovait szinte nem is idomítja, hanem neveli. Rajta keresztül kerültem kapcsolatba jó három évvel ezelőtt Dallos Gyula bácsival, aki élő legenda a magyar lovasvilágban. Beszélgetéseinkben fogalmazódott meg először, hogy nemzeti lovasstratégiát kellene kidolgozni. Korábban is voltak ilyen törekvések, készültek is anyagok, de ezekből alig valósult meg valami. Majd Lázár Vilmossal, hétszeres fogathajtó világbajnokunkkal, a Magyar Lovas Szövetség elnökével és Dallos Gyulával arra jutottunk, hogy kell egy együttdolgozni képes csapat. Tájékoztattam Orbán elnök urat, hogy szerveződik egy társaság, s ennek a műhelymunkának moderátora lettem. Kassai Lajossal, Sótonyi Péterrel az élen három éven keresztül dolgozott egy „csillagos névsor”, s az ő munkájukat dicséri egy nemzeti lovasprogram, amely egyeztetés alatt áll, bővül s reményeim szerint kormányprogrammá válik. A lótenyésztéssel összefüggésben a hagyományőrzéstől a versenysportig, az oktatásban, a gyógyításban a rendvédelemben betölthető szerepig mindent kidolgoztunk. Meggyőződésem, hogy szükség lenne akár lovas polgárőrökre is, hiszen egyre több hobbilovas van a falvakban, városokban, akik általában fegyelmezett emberek, miért ne vegyenek részt a helyi közbiztonság életében? Szűkebb környezetemben, kísérleti jelleggel meg is szerveztük az őrszolgálatot, Tiszakécskén és Lakiteleken meg is jelentek lovas polgárőrök, a tapasztalataink nagyon jók.

 – Sok ága-boga van még azért ennek az egyeztetés alatt lévő munkának?

 – Igen, de az alapcél egy mondatban megfogalmazható: Ausztria síparadicsom, miért ne lehetne Magyarország lovasparadicsom? Minden adottságunk megvan ehhez.

 – Szép gondolat. Hajdanában, nekem még úgy tanították üzemszervezésből, hogy a ló a törpetőke újratermelésének letéteményese, ki is irtották a lóállományt annak rendje, módja szerint. Ha jól emlékszem, 750-800 ezer ló volt Magyarországon, aztán maradt belőle 150 ezer. Manapság előtérbe kerülhet a lovassport, és a lótenyésztés?

 – A statisztikák szerint ma hatvanezer ló van Magyarországon, ezzel messze elmaradunk az európai átlag mögött. Ugyanígy az ágazatban megforduló pénz sem közelíti meg a méretben, hagyományokban hozzánk hasonló országok szintjét. Ez azt jelzi, hogy a lovaságazatban hatalmas potenciál rejlik, érzésem szerint a lovaskultúra a reneszánsza előtt áll, s ezzel részt vállalhat az ország újjászületésében, újjászervezésében is. A gazdasági szakemberek szerint három ló jelent egy munkahelyet: ha felzárkózunk az európai átlaghoz, ez önmagában húszezer új munkahelyet jelenthet. A programunk megújítja és nyereségessé teszi a lóversenyzést, kibővíti a lovasturizmus lehetőségeit. Hiszem, ha azok az emberek, akik valóban szenvedéllyel, hivatástudattal, minden bizonnyal több ezer esztendős belső tudattal bírnak, megérzik, hogy van kormányzati akarat, amelyik megteremti a szükséges feltételeket – és itt nem elsősorban pénzre gondolok, hanem a megfelelő jogszabályi háttérre, az EU-források jobb kihasználtságára –, akkor jelentős lehetőséget látok ebben a programban. Magyarország minden településének lehet valami köze a lóhoz valamilyen formában. Akár úgy, hogy egyre több helyen lesz lovasoktatás, már az általános iskolában, ahogy a síoktatás jelen van Ausztriában: Sótonyi professzor vezetésével most mérjük fel ennek lehetőségeit. De Kassai Lajos lovasíjászata hungaricum önmagában. Amit ő előhívott az évezredek homályából, az egy olyan kincsünk, amit meg kell ismerjen az ország. Egyre több fiatalt vonz ez a nemes hagyomány.

 – Ön reneszánszt említett. Valamikor híres tenyésztési központok voltak Magyarországon.

 – Már a bizánci források is „lónevelő, folyók öntözte föld” – ként említik a „paionok” földjét, a Kárpát-medencét. Minden adottságunk megvan, de ezen a téren is elszaladt mellettünk a világ, fel kell zárkóznunk. A tenyésztést beépített ösztönzőkkel a jó irányba kell fordítanunk, az államnak pedig átszervezve a jelenlegi rendszert, de támaszkodva a hagyományokra, minőségi garanciát kell jelentenie a lótenyésztésben. Hiszem, hogy a lovaságazatra fordított pénz nem pazarlás, hanem kiváló befektetés, és a magyar lovaskultúra felemelkedése országunk egyik XXI. századi sikertörténete lehet.

 

Győri Béla