vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.04. 

Már decemberben dönthetnek a görögök sorsáról

Ha korábban kidolgozzák a mentőcsomag részleteit, már az év vége előtt eldőlhet, Görögország bent marad-e az eurózónában.

A tervezettnél akár már egy hónappal korábban, decemberben is megtarthatják a népszavazást az EU-mentőcsomagról – mondta Harisz Kacanídisz görög belügyminiszter az állami televíziónak november 2-án.

 Erre abban az esetben kerülhet sor, ha Görögország és nemzetközi partnerei az előirányzottnál korábban kidolgozzák a mentőcsomag részleteit.

 Iliasz Moszialosz kormányszóvivő szerdán még Kacanídisz bejelentése előtt azt mondta, hogy a lehető legkorábban megtartják a népszavazást.

A monarchia 1974-es megszüntetése óta ez lesz az első referendum Görögországban. Azt fogják megkérdezni a görögöktől, hogy akarják-e az új megállapodást, és bent maradjon-e az ország az eurózónában. Emellett pénteken bizalmi szavazást tartanak a kormány sorsáról.

 A dilemma nem az, hogy „ez a kormány vagy egy másik”, hanem hogy „igen vagy nem a megállapodásra”, „igen vagy nem az euróra” – hangsúlyozta Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök. Papandreu szerint a piacok nyugtalansága ideiglenes lesz, és a referendum jobb megoldás, mint az előre hozott választások kiírása, amellyel a kormány csak „a felelőssége alól bújt volna ki”, és a helyzet azzal fenyegetett volna, hogy csődbe megy az ország.

 A népszavazás nemzetközi politikai és gazdasági fogadtatása meglehetősen negatív volt, és több miniszternek is erős fenntartásai vannak vele kapcsolatban. Az új fejlemény miatt rendkívüli válságtanácskozást tartanak szerdán Cannes-ban az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői. Emellett pénteken bizalmi szavazást tartanak a görög kormány sorsáról.

 

(MTI)