vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.04. 

Dunaszerdahelyen a három évvel ezelőtti rendőrterrorra emlékeztek

A dunaszerdahelyi stadionban gyertyagyújtással emlékeztek a három évvel ezelőtti eseményekre. Három éve már annak, hogy a szlovák rendőröknek sikerült arra a szintre süllyedniük, mint magyar kollégáiknak 2006-ban: a magyar szurkolótáborra könnygázzal, gumibottal és féktelen dühvel rárontó, egy fiatal magyar szurkolót majdnem agyonverő rendőrattakra máig nincs magyarázat, felelősségre vonás még úgy se. A DAC szurkolói gyertyákkal, a magyarországi Magyar Nemzet online kiadása sportrovatának szerzője, Tompos Ádám szavakkal emlékezett ezekre a történésekre: Három éve nem tudjuk mi történt Dunaszerdahelyen abban a bizonyos tizenhetedik percben. A csallóközi várost valósággal megszálló rendőrök ugyanis ekkor indultak meg a magyar szektor felé, gumibotozva könnygázt fújva. Egy 18 éves szurkolót, Lengyel Krisztiánt félholtra vertek. A miértre azóta sincs válasz, ahogy nem történt sem kárpótlás, sem bocsánatkérés.

Szesztilalom és kiemelt készültség. Ez volt jellemző Dunaszerdahely városára 2008. november 1-jén, amikor a városba érkezett kupameccsre a pozsonyi Slovan csapata. De máshogy is készültek a derbire a szlovák rendfenntartó erők: fotókkal, nevekkel, és személyigazolvány-számokkal várták a meccsre igyekvőket – írtuk három évvel ezelőtt. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Magyarországról érkező szurkolókat többször megállították, valamint megmotozták. Akik pedig vonattal érkeztek, azoknak egyenruhások kíséretében kellett megtenniük a stadionig az utat, fél órával a meccs kezdete előtt pedig már 10 ezren tartózkodtak a hatezer férőhelyes arénában.

Mindössze tizenhét perc telt el Dunaszerdahelyen a felvidéki magyar csapatként számon tartott DAC és a Slovan Bratislava meccsén, amikor a maszkos rendőrök megindult a csallóköziek szurkolótábora felé és gumibotozni kezdték az összezsúfolódott drukkereket. Hogy miért, arra máig nem derült fény, ugyanis a szlovák hatóságok összezártak. A legfőbb ügyész jogszerűnek ítélte azt a beavatkozást, amelynek során egy 18 éves DAC-drukkert, Lengyel Krisztiánt úgy megvertek, hogy a fiú epilepsziás rohamot kapott, és az állkapcsa is eltört. A szlovák rendőrfőnök és a belügyminiszter sem ítélte el a történteket, az akkori szocdem-soviniszta kormány pedig sajátos választ adott a történtekre.

 Más zászlót kitűzni tilos! - Ugyan döntés született arról, hogy a karhatalom csak akkor lehet bent a stadionban, ha a főszervező úgy ítéli meg, hogy szükséges a rendbontók megfékezésére behívni az egységeket, ám az akkor született új sporttörvény azt is kimondta, hogy a szlovákiai bajnokikon más államok zászlóit tilos kitűzni. Magyarországon együtt, korábbi nézeteltéréseiket félretéve Budapesten tüntettek a drukkerek a dunaszerdahelyi magyarverés ellen, követelve a történtek mielőbbi kivizsgálását.

A folyamatnak jellemző epizódja volt az a 2009. februári, magyar-szlovák bizottsági ülés, amely el sem kezdődött. Balog Zoltán a Parlament emberi jogi bizottságának akkori elnöke egy bizonyító erejű videót akart lejátszani az összejövetelen, ám ezen a szlovák társbizottság delegáltjai úgy felháborodtak, hogy be sem mentek az ülésterembe. Északi szomszédunk küldöttei úgy érkeztek Budapestre, hogy akkor náluk már lezárult egy belügyminisztériumi vizsgálat, amely négy olyan, magyar szurkolók által elkövetett törvénysértésről számolt be, amely alapján jogszerűnek ítélték a csuklyás rendőrök gumibotos rohamát. Hogy mi ez a négy törvénysértés, azt nem részletezték, úgyhogy azóta sem tudni, mi és miért történt három éve a tizenhetedik percben.

A meccset egyébként a Slovan nyerte, 4-0-ra.

 

(Forrás: felvidek.ma)