vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.04. 

Megújult a középkori ferences rendház épülete

Szinte teljesen befejezték a szegedi alsóvárosi ferences templom rendházának 265 millió forintos átalakítását. A kiemelkedő beruházás során egy kétszintes látogatóközpontot hoztak létre, melyen interaktív eszközök segítségével ismerhetik meg a látogatók a külvilág elől elzárt kolostor mindennapjait. A Múzeumok Őszi Éjszakájának nyílt napján gyertyafényben csodálhatja meg a nagyközönség a megújult rendházat.

Több mint egyéves munka után megújult Szeged egyik legrégebbi műemléke, az alsóvárosi ferences templom rendháza. A 265 millió forintos beruházásnak köszönhetően turisztikai célponttá alakult hazánk legjelentősebb gótikus épületegyüttese: egy kétszintes látogatóközpontot, vetítőtermet és kiállítótereket hoztak létre. A több mint ötszáz éves templom hazánkban - Pannonhalmát követően - a második legnagyobb megmaradt középkori épületegyüttes, mely mind a mai napig eredeti funkciójának megfelelően működik.

 Az átalakításnak köszönhetően a látogatók interaktív eszközök segítségével ismerhetik meg a rendház nyilvánosság elől elzártan zajló életét, és a ferences szerzetesek több mint nyolcszáz éves történetét. A kiállítóterek mellett egy gyógynövényes kertet is kialakítottak, melyben likőrök, gyógynövény-pálinkák és teák alapanyagául szolgáló növényeket termesztenek majd a látogatók bevonásával.

 A Múzeumok Őszi Éjszakájára különleges programokkal készül a kolostor: nyílt napot tartanak, a nagyközönség ekkor csodálhatja meg először az átalakított rendházat. A Havi Boldogasszony-templomban hangversennyel várják az érdeklődőket, majd egy sétán vehetnek részt a gyertyákkal kivilágított templomon, kőtáron és kerten át – tájékoztatta szerkesztőségünket Medgyesi  Konstantin (képen) , a projekt sajtóreferense.

 

(Forrás: Magyar Kurír)