vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.09. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 45. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Görög–magyar viszonylatok (2.oldal)

Ha a magyarországi folyamatokkal hasonlítjuk össze a görögöt, elképedhetünk. Itt már a rendszerváltás előtt megkezdődött a kiárusítás, az állam teljes leszerelése, később az élelmiszer feldolgozó vállalatok, a sajátos magyar termelési ágazatok tönkretétele, és miután a Gyurcsány-kormány második ciklusában szinte minden magyar termelés leállt, rákapcsoltak a mértéktelen eladósításra, és az országnak az IMF jármába fogására. A rendszerváltás rendszerének tulajdonképpen itt kellett volna megbuknia, de nem itt bukott meg, mert itt sikerült egy minden nemzeti célkitűzéstől mentes gyarmati klienskormányt hosszú ideig, nagy csalásokkal szolgálatban tartani. Az ezt felváltó Fidesz-kormány pedig olyan képtelen hiányokkal, eszköztelenséggel és az államcsőd állandó fenyegetésével találta és találja szembe magát, amelyek nem teszik lehetővé a Papandreu-féle csődbe menekülést. Mert ha itt bekövetkezik a csőd, akkor egyszer s mindenkorra bekövetkezik.

 Eltökélt szándékunk, hogy BL-döntőt hozzunk Budapestre

Interjú Bánki Erik államtitkárral (4.oldal)

A stadionépítés ma már messze túlmutat a sportszakmai kérdésen. Hadd hozzak fel egy konkrét példát! A Stade de France, azaz a Francia Nemzeti Stadion, amely az 1998-as franciaországi labdarúgó-világbajnokságra épült Párizsban, évente átlagosan 72 napnyi kihasználtsággal büszkélkedhet. Mit gondol, mennyi ebből a futballmeccseké? Mindössze 4 nap. A maradék 68 napon egyéb programok zajlanak a stadionban. Ez világosan mutatja azt, hogy egy stadion rendkívül sokoldalú komplexum, a kulturális eseményektől kezdve a különböző konferenciákon és egyházi rendezvényeken át egészen a koncertekig számos célra igénybe vehető, építéséből tehát nemcsak a sportélet profitál. Nyilvánvaló az is, hogy a stadionokkal üzletek, éttermek, különböző szolgáltatási egységek is létesülnek, amelyek munkahelyeket teremtenek, illetve adó- és járulékbevételt jelentenek az országnak. Összességében tehát, bárhonnan közelítjük is meg, látható, hogy megtérülő befektetésről van szó!

 Visszautasítjuk az LMP-s képviselő hamis vádjait

Meg akarják akadályozni rendteremtési szándékunkat (4.oldal)

Papcsák Ferenc honatya, Zugló polgármestere: Ha bármilyen elszámoltatással kapcsolatos kérdést felvetek a sajtó előtt, az ellenzék valamit egészen biztosan felhoz ellenünk. Így volt ez a tanácsadói szerződéssel kapcsolatos ügyekben is. Amikor mi az előző SZDSZ–MSZP vezette önkormányzati ciklus visszaéléseiről beszélünk, az ellenzék ehhez hasonló ügyekkel próbál előjönni. Állításaik azonban nyilvánvalóan hazugságok, ezt bizonyítja az is, hogy bírósági perek és sajtó-helyreigazítások tucatját nyertük meg.

 Közös magyar jelölt Marosvásárhelyen

Elegünk van a politikai iszapbirkózásból (5.oldal)

Szinte politikai csoda történt Marosvásárhelyen azzal, hogy mind az RMDSZ, mind az EMNT dr. Vass Leventét jelöli a város polgármesterének. Vajon sikerül-e a magyarságnak visszaszereznie a várost? Ezt a kérdést járjuk körbe a magyar polgármesterjelölttel.

 Emlékezés a hős orvosokra

A hivatásos és önkéntes egészségügyiek a tűzvonalban álltak helyt (7.oldal)

A Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Fórum Egyesület (NF) és Budapest-Józsefváros Önkormányzata november 3-án kora délután a Ludovika téren álló Magyar Orvos Hősi Halottak Emlékszobránál tartott koszorúzással egybekötött rendezvényt, 1956-os nemzeti ünnepünkhöz és halottak napjához kapcsolódóan. Dr. Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, Józsefváros polgármestere beszéde elején azt vetette fel: „miként maradhat hű hippokratészi esküjéhez háborús környezetben az az ifjú orvos, akinek testvérét, szüleit szeme láttára ölték meg a megszállók? Ez a kérdés foglalkoztatott leginkább, mikor a mai tiszteletadásra készültem. Itt most egy személyben tiszteljük az orvosokat és a hősöket. Ők is fiatalok voltak a háború idején, mint annyian mások. Sokuknak az utca kövén ért véget az élete. Rájuk emlékezünk kegyelettel. A doktorban egy személyben kell tisztelnünk a honvédő hősi halottat s a gyógyításra esküdő önzetlen lényt – az embert!” Az orvosokat kötötte esküjük, ezért politikai meggyőződés nélkül kellett gyógyítaniuk. Nem nézhették, hogy a haslövést kapott ember honvédő vagy megszálló. Nincs mérlegelés.

 Meg kell küzdenünk az energialobbival

Még a bankárok szerint is két éven belül megtérülő beruházásról van szó (7.oldal)

Raisz Iván és Barta István találmánya, a metanol előállítása kommunális hulladékból nyerte meg a Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyét, az ún. Zöld Oscart Nürnbergben. Vendégünk dr. Raisz Iván, a Miskolci Egyetem Fizikai Kémiai Tanszékének nyugalmazott docense.

 Szívesen együttműködnénk a Dörner vezette Új Színházzal

Az utolsó órában vagyunk, hogy megmentsünk egy műfajt (9.oldal)

November 5-én megalakult a Magyar Nóta Egyesületek, Klubok és Nótakedvelők Országos Szövetsége a Felsőzsolcán tartott tanácskozáson. A cél, hogy visszaállítsák a magyar nóta népszerűségét. 2010 májusában országos konferenciát szerveztek A magyar nóta szerepe, jelene és jövője címmel. Az ülés sikerén felbuzdulva szombaton Felsőzsolcán rendezték a Magyar Nóta Egyesületek és Klubok Országos Tanácskozását, ahol a jelenlévő mintegy hetven egyesület megalakította az országos szövetséget. Vendégünk Nógrádi Tóth István, a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesületének elnöke.

 Talán azok pályázzanak, akik már elszórták az állam pénzét?

Ha bármikor igényt tart Pozsgai Zsolt a munkámra, kérdezés nélkül igent mondok (10.oldal)

Koncz Gábor: Minden színész életében vannak olyan személyek, akik meghatározzák sorsukat, jövőjüket. Nagyon sokat köszönhetek Várkonyi Zoltánnak, Fábri Zoltánnak és Ádám Ottónak. Soha nem tagadnám meg őket. De legalább ennyit köszönhetek azoknak a kiváló magyar íróknak, akiket volt szerencsém ismerni, és játszhattam a darabjaikban. Így Illyés Gyulának, Németh Lászlónak és Csurka Istvánnak. Őket sem tagadnám meg soha. Várkonyi színházában Csurka-darabokat játszottunk igen nagy sikerrel. Három évvel ezelőtt pedig a Döglött aknák egyik főszerepét játszottam. Kevés olyan darabot írtak a közelmúltban, mely ennyire aktuális lenne. Meggyőződésem, hogy Csurka István századunk egyik legnagyobb magyar drámaírója.

 Abszurd tragikomédia

A liberalizmus egy kirekesztő, merev, bosszúálló ideológia, halálra van ítélve (10.oldal)

Kiss József író, rendező: Rezignáltan figyelem az eseményeket. Fogalmam sincs, hogy honnét van bátorságuk egyeseknek újnyilasnak nevezni Dörner Györgyéket. Én keresztény vagyok. Befogadó és nem kirekesztő. Képtelen vagyok az ő fejükkel gondolkodni. A gyűlölködés idegen tőlem. Az mindenesetre komikus, hogy Szirtes Tamást, ha jól emlékszem, aznap nevezte ki a főpolgármester a Madách Színház élére, hogy ezt a tiltakozást aláírta. Abszurd tragikomédia az egész. El sem hiszem, hogy ezt látnom kell, és valóságként kell tudomásul vennem. Nem is veszem tudomásul. Én egy másik Magyarországban hiszek, és abban is élek.

 Megszületik az új nemzeti színház

Elvesztették a pesti színházak a profiljukat (10.oldal)

Szersén Gyula színművész: elég furának tartom, hogy egyesek azt írják, nincs arra közönségigény, hogy a magyar drámának színháza legyen. Tehát szerintük nem kell a magyaroknak a magyar dráma. Én nem tudom, hogy ezt honnan veszik, talán körkérdést tettek föl? Biztos vagyok benne, hogy igénylik az emberek a magyar drámát. Az Új Színház-ügyhöz többen hozzászóltak, voltak, akik Tarlós úr döntése mellett, mások ellene. Én most egy más aspektusból szólok hozzá az ügyhöz. A rendszerváltás óta nagy problémát jelent, hogy elvesztették a pesti színházak a profiljukat. Húsz évvel ezelőtt még pontosan tudta a néző, hogy például a Madách vagy a Hevesi téri Nemzeti milyen darabokat ad. Amikor bejött az első musical, és rájöttek az igazgatók, hogy az mekkora bevételt hoz, elindult a zenés műfaj divatja. A musical uralja szinte az összes fővárosi színházat. Most már fogalmam sincs, hogy melyik pesti színháznak mi a profilja, mert mind egyforma katyvaszt játszik.

 A magyar színházakban új időszámítás kezdődik

A hangoskodók kicsinyes és undorító módon kapaszkodnak a régi rendszer által biztosított pozíciójukba (12.oldal)

Kelemen Csaba színművész, az Agria Játékok Kft. ügyvezető igazgatója: Mindig ellene voltam a társadalom megosztásának. A megosztott társadalom fejlődésképtelen. A mi társadalmunk, sajnos, hihetetlenül megosztott. Minket, nemzetben gondolkodókat, keresztény, keresztyén értékrendet vallókat nem csak az ’50-es években bélyegeztek meg, hanem az ún. rendszerváltás utáni években is. Ezért sokszor megalázó helyzetbe hoztak minket, és azt remélték, hogy elveinket feladva a pénz, a siker ígéretével megmámorítva beállunk abba a sorba, amelybe a szocialista, liberális ideológiát képviselők vezetnek. 1990-ben reméltük, hogy bekövetkezik a rendszerváltozás a színházi világban is.

 Helyreigazítás (áthúzva) (19.oldal)

Hanti Vilmos úgy is mint hivatásos antifasiszta részt vett az Új Színház előtti antifasiszta dzsemborin. Hanti úr feltáblázta magát. Az eseményről szerkesztőségünkbe képeket küldtek, az egyiken Hanti Vilmos egy átmenő forgalom tilos táblában elhelyezett horogkereszttel látható. Ezt a képet megjelentettük. Hanti úrtól a következő helyreigazítási kérelmet kaptuk, melyet betűpontosan közlünk (a lapban olvasható). A kérelemben 20011-es megjelenési dátum van, továbbá a levél november 1-ei keltezése mellé odabiggyesztették, hogy Hallottak napja (sic!), amivel komoly fejtörést okoztak szerkesztőségünk munkatársainak. Végül arra jutottunk, hogy Hanti úr a Halottak napjára gondolhatott, igaz, azt november 2-án tartják, legalábbis a keresztény kultúrkörben. Valaki továbbá ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, mivel a feljelentő szerint lapunk önkényuralmi jelképet közölt. Hanti úr helyreigazítási kérelmének örömest eleget tennénk, ha küldene egy képet, amelyen a horogkereszt áthúzva látható a mellyén. Ennek hiányában csak szövegesen tudjuk helyreigazítani a képet, miszerint a horogkereszt rajta nem csak piros körben volt elhelyezve, de még át is volt húzva. Hogy az áthúzás hiánya mennyiben változtatja meg a jelkép jelentését, döntsék el kedves olvasóink, szerintünk semmiben. Mindenesetre felhívjuk Hanti úr figyelmét, hogy a hatályos jogszabályok értelmében önkényuralmi jelképet, így a horogkeresztet áthúzva sem lehet viselni. Továbbá tájékoztatjuk, hogy amennyiben legközelebb a vörös csillagra támadna gusztusa, azt sem szabad magára öltenie. Fel sem merjük tételezni, hogy azt is át kívánná húzni, így erre külön nem térünk ki. Ugyan az Emberi Jogok Európai Bírósága június 17-én meghozott, de csak július 8-án közzétett döntése értelmében elvileg hordhatná a vörös csillagot, de a Btk. módosítása az EU-s bíróság döntése alapján nem kötelező, így az még nem történt meg. Indoklásában az európai bíróság elismerte, hogy a kommunizmus alatt elkövetett közismert és tömeges emberi jogsértések hiteltelenné tették a vörös csillagot, és egy ilyen jelkép nyilvános használata rossz érzeteket kelthet a múltbeli áldozatokban és hozzátartozóikban. Ugyanakkor a tilalom a strasbourgi bírák szerint túlságosan széles körű, tekintetbe véve a vörös csillag többes jelentését. Ráadásul csaknem két évtizeddel a pluralizmusba történt átmenet után Magyarország szilárd demokráciának bizonyult, és nincs arra utaló bizonyíték, hogy reálisan fennállna a kommunista diktatúra visszaállításának veszélye. Ebben nem feltétlenül osztjuk a bíróság véleményét, ugyanakkor megjegyezzük, hogy a horogkeresztnek (szvásztika) is többes jelentése van, melyből csak az egyik a nemzetiszocialista jelkép, ráadásul a nemzetiszocializmus tombolása óta legalább hat évtized telt el.

Visszatérve Hanti Vilmos problémájához: azzal, hogy az inkriminált képet közöltük, nem mi követtünk el törvénysértést, hanem csak tudósítottunk Hanti úr megjelenéséről.

Áthúzva vagy áthúzás nélkül.

Szerk.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

Mobil telefonszám: 06-30-7545-017

Telefon/fax:+36-1-781-3236