vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.11. 

Német források óvatosságra intenek

Német diplomáciai források – november 8-ai brüsszeli médiabeszámoló szerint - óvatosságra intettek azzal kapcsolatban, hogy megkapja-e Szerbia az EU-tagjelölti jogállást az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek decemberi csúcstalálkozóján.

Az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye, az Európai Bizottság októberben - áttekintve az uniós integrációra törekvő országok által elért eredményeket - azt javasolta, hogy Szerbia, amely már 2009-ben jelentkezett az EU-ba, kapja meg a tagjelölti státust, de a csatlakozási tárgyalásokat csak akkor kezdje meg vele az unió, ha lényeges eredményt ér el a Koszovóval való viszony normalizálása terén.

A 27 uniós tagállam külügyminiszterének jövő hétfői brüsszeli tanácskozásán ez a javaslat is napirenden szerepel. A döntéshez teljes egyöntetűségre van szükség. Most német források azt jelezték, hogy Berlin nem csupán a tényleges tárgyaláskezdéshez, hanem már a tagjelölti minősítés megadásához is valamilyen áttörést szeretne látni a Belgrád-Pristina kapcsolatokban.

 

(MTI)