vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.16.

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 46. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Café Ascher-Hanti (2.oldal)

Ez a Netánjahu- pimaszság nyilvánul meg abban a levélben, amelyet a Magyar Ellenállók és Antifasiszták elnöke hozzám, az emberszámba sem vehető gójhoz intézett, és amelyet múlt számunkban közöltünk. (A KISZ-es olvasó táborokban még íróként) Tisztelt Csurka Úr! El lehet képzelni ilyen megszólítást Európában? El lehet képzelni ilyen megszólítást végtelen gyűlölet és megvetés nélkül? És végtelen öntelt fölényérzet nélkül? Nem, nem lehet. Ez a Netánjahu fölényérzete. Ez egy zárt világban élő, elsötétült elme fölényérzete, mindenáron való sérthetnékje. Amellett nem is igaz. Valakivel összetéveszt Hanti úr. És fogalma sincs, hogy milyen helyzetű magyar állampolgár voltam én akkor, a KISZ-olvasótáborok idején. Nos, Hanti úr, úgy is mint MEASZ-elnök, akinek szövetségében sok bedolgozás folyt a BM munkájába, amely akkor úgyszintén a fasizmus és az ellenforradalom visszatérése ellen harcolt, olyannyira, hogy semmilyen személyes közreműködést sem lehet kizárni, és sem a BM-ben, sem a MEASZ-ban nem volt alapkövetelmény a magyar helyesírás ismerete, csak a megbízhatóság. Én akkoriban célszemély voltam, Hanti úr! A Zsoké fedőnevű bizalmas nyomozás célszemélye, akinek a lakásába poloskát építettek be, állandóan ügynökökkel követtették, jelentések készültek minden megnyilvánulásáról és magánéletéről is. Így esett meg, hogy amikor 1987 télutóján az öntől semmiképp távol nem álló Kis János-féle demokratikus ellenzék a Társadalmi Szerződés és a Kádárnak mennie kell című kijelentés velünk való egyeztetés nélküli nyilvánosságra hozásával provokált bennünket, magyarkeresztény ellenzékieket, akkor valahol az Andrássy úton a másik célszeméllyel, a Bojtár fedőnevű bizalmas nyomozás célszemélyével, Für Lajossal elhatároztuk a saját táborverést.

 Sánta Ferenc Kossuth -díjas prímás (10.oldal): Egyszer arra kért Hiller, hogy zenekarunk nevéből hagyjuk el a magyart és a nemzetit. Ma illik lenézni azt ami magyar. Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy színvonalas magyar szerző műve ne nyerje el egy magyar ember tetszését. Hiszen egy földből sarjadunk. Hogy lehetne rossz hatással egy magyar darab egy magyar emberre? Talán attól félnek, hogy a közönség rájön: jobb a valódi magyar dráma, mint a gagyi? Nem értem, miért kell hanyatt vágódni az angolszász dolgok előtt. Nem vagyok a nyugati zene és stílusok ellensége, de az nagy hiba, ha több külföldit játszunk, mint magyart. Most lesz egy színház, ami jövőre magyar és klasszikus drámákat játszik. És van 20-30, ami mást. A zenénél is azt látom, hogy a sztárkereső műsorok versenyzői kivétel nélkül amerikai számokat énekelnek. A kultúracsinálók ezzel azt sugallják a közönségnek, hogy csak a tengerentúli a jó, az itthonit pedig el kell, el lehet felejteni.

 Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerző (20.oldal): A legtöbb pesti színház vezetése szereti a trágárságot, vonzódik az aberrált jellemekhez. Azért nem járok manapság színházba, mert a gyenge darabok nem érdekelnek, a jó műveket viszont úgy adják elő, hogy annak kevés köze van az eredeti mondanivalóhoz. Legtöbb színház vezetése szereti a trágárságot, vonzódik az aberrált jellemekhez, az oda nem illő meztelenkedéshez. Szeretik, ha Hamlet gatyában szaladgál, s ha Iluskából prostituáltat csinálhatnak. A SZÍNHÁZ szent szolgálatát, mely egy nemzet igazi tükre, nevelője lehetne, szórakoztató bazárrá fokozzák le. Ez a hamis világ távol áll a magyarság jellemétől, lelki alkatától. Üres, hazug világképet ad. Ezt az elferdült külföldi mintákat majmoló játékstílust kivételesen tehetséges magyar színésznemzedékek részvételével valósítják meg.

 Rusz Milán a Magyarországi Szerb Színház igazgatója (20.oldal): Az Új Színházzal kapcsolatban, nem tartom korrekt dolognak, hogy Magyarországon azért támadnak valakit, mert magyar darabokat szeretne játszani. Még főiskolásként a Megmaradni című darabba ugrottam be. Ezt a Csurka-darabot annak idején a Hevesi téri Nemzeti Színházban játszották. A Turay Ida Színház, ahol jelenleg is játszom, pedig még akkor mutatta be a Döglött aknákat, amikor féltek a színházakban Csurka Istvánt játszani. Azóta gondolkozom azon, hogy ezt a darabot átültetem szerb nyelvre.

 Novák Ferenc Zalakaros polgármestere (4.oldal) : A lengyelek főleg bort és mezőgazdasági termékeket szeretnének importálni a térségünkből. Mi pedig 50 millió forinttal támogatjuk a turizmust, hogy segítsük vállalkozóinkat. Kezdődik az óvoda épületének felújítása, s ahogy már említettem; fontosnak tartjuk a kistérségi együttműködést, így részben Hévízzel összefogva, a kerékpáros turizmus lehetőségeit fejlesztjük. További célunk, hogy Keszthely és Zalakaros térségében megújuljon a közösségi közlekedés feltételrendszere.

 Róna Péter világa a függetlenség és a demokrácia (3.oldal)

Róna a mindennapi.hu-nak állítólag a következőket mondta: Jelenleg az zajlik, hogy a periféria országaiban a megválasztott politikai vezetőket az EU lecseréli a saját embereire. Az új görög miniszterelnök, Papadémosz az európai jegybank alelnöke, Mario Monti, aki valószínűleg Olaszország miniszterelnöke lesz, a brüsszeli európai bizottságnak volt belső piaci biztosa. Ez azt jelenti, hogy Olaszországban is lesznek privatizációs folyamatok, és ezt már le is írták. A valutaalap és az IMF levélben szólította fel Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt: Olaszország nevezze meg, hogy évenként miként tud 5 milliárd euró állami vagyont, ingatlant eladni, amely összeget teljes mértékben az adósság törlesztésére fordítaná. A közgazdász vélekedése szerint ez a mechanizmus már beindul, és egy éven belül Magyarország miniszterelnöke Andor László lehet, hiszen látszik, hogy az unió kihelyezi a periféria országaiba az általa ismert és megbízható embereket. Mindezt alátámasztja a Wall Street Journal cikke is, amelyben arról írnak, hogy Magyarországon lehet a következő nagy válság. A közgazdász szerint a cikk megalapozója Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának nyilatkozata lehet, amelyben a biztos elmondja, hogy mekkora lesz a magyar költségvetési hiány. A dolog lényege az, hogy óriási politikai átalakulás kezdetén vagyunk, amiben a periféria országainak demokratikus szerkezete fel van függesztve. Jelenleg már a döntéshozás az úgynevezett frankfurti csoport kezében van – összegezte Róna Péter.

Azóta nemzetközi kampány indult a magyar gazdaság ellen. A hitelminősítők (lásd 19. oldal) nyílt támadásba lendültek, a pénzügyi befektetők a forintot támadják, maga Nouriel Roubini, az iráni–zsidó származású sztárközgazdász, aki megjósolta a korábbi válságot is, a forint shortolására buzdít. Ennek fele sem tréfa. Róna víziója ugyan még így is légből kapottnak tűnik, mindenesetre elgondolkodtató. A cikk tanúsága szerint teljesen természetesnek veszi, hogy a periféria országainak demokratikus szerkezete fel van függesztve. Így lenne lehetséges, hogy a frankfurti csoport lecseréli Orbánt.

 Helytállásért-díj Dolník Erzsébetnek

Rá akartak minket venni, hogy ítéljük el az 1956-os forradalmat (5.oldal)

Akkor a komáromi gimnázium végzős diákja voltam, és az összes negyedikes, tehát két osztály közösen utasította el az aláírást. Történt, hogy lejött a járási kommunista pártbizottság alelnöke, és rá akart minket – egyetemistákat, gimnazistákat – venni arra, ítéljük el, tartsuk ellenforradalomnak az 1956-os eseményeket. Mi ezt nem szavaztuk meg, és éppen ezért részesültünk idén a Tóth Ilona-díjban.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

tel: 06-30-7545-017