vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.11. 

Szlovákiában felháborító mértékben emelkednek a képviselői fizetések

A gazdasági visszaesésé ellenére Szlovákiában jövőre több száz euróval emelkedik a parlamenti képviselők és az állami tisztviselők bére. A költségvetésben tervezett havi 362 eurós növekedés lehet, hogy nem a pontos végösszeg.

A szabadfoglalkozású vidéki képviselők ma havi 3 576 eurót keresnek. A Pozsonyban lakók 230 euróval kevesebbet kapnak készhez, mert ennyi a távolabbról bejáró honatyák lakhatási támogatása. Az alkotmányos, illetve az állami tisztségviselők bére – a törvény szerint – a képviselői bérekhez igazodik. Lássuk, mennyit keresnek jelenleg a legfőbb szlovák állami tisztségviselők:

 - A köztársasági elnök 9 171 € (az átalánydíjakat is beleértve).

- A kormányfő 4 616 €.

- A miniszterek 3 670 €.

- A vidéki parlamenti képviselők 3 576 €.

- A helyi (pozsonyi) parlamenti képviselők 3 346 €.

 A parlamenti képviselők fizetését a szlovák átlagbérek és a költségvetési hiány alapján számolják ki. A parlamentben tavaly jóváhagyott számítási kulcs szerint, amelynek ötletgazdája Richard Sulík (SaS) volt parlamenti elnök volt, és a jövő évi költségvetésbe már betervezték az említett havi 362 eurós bérfejlesztést. Utódja, Pavol Hrušovský (KDH) nem tudott választ adni a kérdésre, hogy az új szabály szerint kiszámított növekedés kevesebb vagy több lesz, mint amiről a költségvetési terv most „beszél". „Ezzel a kérdéssel forduljanak a törvény alkotójához", utasította el a válaszadást. A kérdéses összegben (362 €) ugyanis nincs benne a költségvetési hiány szorzója. Minél kisebb a hiány, annál nagyobb az emelkedés összege. Valószínű, hogy az összeg még növekedni fog, mivel a költségvetési hiány 8 százalékról 5 százalékra csökkent.

 A média érdeklődésére a liberálisok azt a válaszolták, hogy a növekedés pontos szorzóját és összegét a pénzügyminisztériumban már tudják. Ott meg is adták. Ezek szerint a bérek jövőre, a törvényben megadott számítási kulcs alapján, 18.8 százalékkal emelkednek. Az új szorzóval a fizetések a vidéki képviselők esetében további 310 euróval emelkedik, vagyis jövőre 672 euró lesz a havi bérnövekedés. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden állami tisztségviselő bére a tervezettnél még tovább gyarapszik, beleértve a bírák és az ügyészek bérét is. (A volt Egyszerű Emberek vezére, Igor Matovič erre válaszul követeli most a tervezett – hihetetlenül magas – bérnövekedés befagyasztását, és képviselőtársaival együtt csak ennek függvényében hajlandó a jövő évi költségvetést megszavazni.)

 A havi 672 eurós bérnövekedést halva sok parlamenti képviselő csak csóválta a fejét, és nem akart hinni a fülének. Mi sem. Mert a törvény eredeti célja a takarékosság volt, nem a féknélküli növekedés. Az összeg hallatán a bírák újfent dörzsölhetik a tenyerüket. Ők, a tavaly befagyasztott bérfejlesztésnél is kiharcolták a jussukat: alkotmánybírósági döntés alapján visszamenőleg kapták meg a törvény alapján járó bérüket. Jövőre is ez a felháborító forgatókönyv vár ránk, vagy a képviselők időben észhez kapnak és törvényt módosítanak? A novemberi parlamenti ülésen kiderül!

 

(Felvidek.ma, dg)