vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.11. 

„Perre megyek Dániel Péter ellen!”

Wittner Mária országgyűlési képviselő, 1956-os szabadságharcos

A nemrégiben párttá alakult Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció tagja, bizonyos Dániel Péter ügyvéd, megdöbbentő kijelentésekre ragadtatta magát az interneten. Az egyik közösségi oldalon közzétett véleményével emberi méltóságában is meggyalázta az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás alakját, Wittner Máriát.

 Kedves Wittner Mária! Honnan ismeri Dániel Pétert, ismeri-e egyáltalán?

 – Nem, nem ismerjük egymást, ugyanis soha életemben nem találkoztam ezzel az emberrel!

 Akkor mi lehet az oka annak, hogy ilyen gusztustalanul önre támadt?

 – Arra, amit tett, sem oka, sem mentsége nem lehet. De ha mégis okot, okokat próbálunk keresni, talán az évfordulóban kereshető a magyarázat. Az 1956-os forradalom 55. évfordulóját ünnepeljük a napokban, aminek méltóságteljes emlékezéssel kellene telnie. Ehelyett most – érthető módon – elsősorban ez a gyalázatos kijelentés-sorozat szolgáltatja a témát.

 Öt évvel ezelőtt is tettek arról, hogy ne lehessen méltó módon megemlékezni…

 – Pontosan erről beszélek, és ilyen értelemben érzek tudatosságot és következetességet is abban, hogy éppen most kerültek napvilágra ezek a gyalázkodások. Persze az öt évvel ezelőtt történtekhez képest ez a dolog eltörpül, de attól még illeszkedik a sorba. Nyilvánvaló, hogy sokan vannak a régi rendszer haszonélvezői és 1956 bűnösei közül, akik nem érdekeltek a forradalom emlékének ápolásában, sőt, éppen az ellenkezője a céljuk. Egyértelmű az is, hogy a személyem sokak szemében szálka: nevezetesen az utódpárt és annak holdudvara szemében, hiszen folyamatosan járom az országot, előadásokra hívnak, ahol igyekszem elmondani az igazságot ’56-ról, és arról, ami utána történt. Ezért lehettem most én a célpont. Ezeken az előadásokon azt is látom, hogy a több évtizednyi tudatos történelemhamisítás nem múlt el nyomtalanul, sőt! Borzasztó rendetlenség van a fejekben, ha lehet így fogalmazni, nagyon sokan vannak, akik nem látják át a forradalommal kapcsolatos, onnan gyökeredző, de máig érvényes ok-okozati összefüggéseket.

Azt se hallgassuk el, hogy Dániel Péter annak a Demokratikus Koalíciónak a tagja, amely az országunkat kívánja megmenteni Orbán Viktortól…

 – Igen, és ebből a tényből, valamint a Dániel-féle megnyilvánulásból is jól tetten érhető, hogy micsoda gyűlölet lakozik azokban az emberekben, akik eközben demokratáknak tettetik és nevezik magukat. Országunknak csak kárt okoztak, elég, ha visszatekintünk a 2002–2010 közötti nyolc évre.

 Több helyen lehetett olvasni arról, hogy pert fontolgat Dániel Péter ellen.

 – Már túlléptem a fontolgatáson, immár leírhatja, hogy meghoztam a döntésemet, és perre megyek Dániel Péter ellen! Túllépett egy határt, ezt már nem lehet következmények nélkül hagyni. A perhez szükséges minden fontos dokumentumot összegyűjtöttem, beleértve az eredetileg tett kijelentéseit is, amelyeket azóta állítólag már letörölt az internetről.

 Mit vár a pertől?

 – Amennyiben tisztességes bírósági ítélet születik, egyértelműen Dániel Péter elmarasztalását várom! Tanult, ráadásul jogot végzett emberről van szó, akinek tisztában kell lennie egy ilyen állítás következményeivel. Nyilvánosan megrágalmazott és olyan tettek elkövetésével vádolt meg, amelyeket sosem követtem el. Ezekért felelnie kell, és mindent meg is teszek azért, hogy feleljen értük! Kártérítést is követelni fogok mindezért. Mondanom sem kell, hogy nekem egy fillér sem kell ettől az embertől! Nyugodtan leírhatja, hogy amit a per során megítélnek számomra, azt egy az egyben a Tóth Ilona Alapítvány részére fogom felajánlani. Mindezek mellett kíván-csian várom azt is, hogy az ügyvédi kamara milyen lépéseket foganatosít majd rágalmazóm ellen.

 Sem a Gyurcsány-féle MSZP–SZDSZ, sem az egyéb liberálbolsevik táborból nyilvánosan senki nem határolódott el Dániel Péter kijelentéseitől. Árulja el, akár név nélkül is: volt azért olyan, közéjük tartozó politikus, aki félrevonta és legalább négyszemközt elnézést kért öntől?

 – Nem volt ilyen politikus, de nem is vártam ilyesmit. Azok, akik még 1956-ért és a forradalmat követő akasztásokért, meghurcoltatásokért sem kértek bocsánatot soha egykori áldozataiktól, miért éppen most éreznék fontosnak, hogy elnézést kérjenek tőlem? De annyit azért a tisztesség megkíván, hogy elmondjam: tudomásom szerint Eörsi László történész írt egy levelet Dániel Péternek, amelyben történészi kutatásai alapján tételesen megcáfolta a gyalázatos kijelentéseket. Bár – hogy stílszerűen fogalmazzak – Eörsi Lászlóval sem tartozom egy platformba, ezt a tisztességes hozzáállást mégis szeretném neki most megköszönni.  

Országgyűlési képviselőként miként vélekedik a kormány és az ország előtt álló fontos feladatokról?

 – Az Orbán-kormány iszonyatos erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy fejlődési pályára állítsa országunkat. A helyzet azonban nagyon rossz, sokkal rosszabb, mint amit az átlagemberek elképzelnek. Pengeélen táncolunk, köszönhetően annak, hogy a Gyurcsány-féle ámokfutás a szakadék szélére sodorta Magyarországot. Gátlástalanul élősködtek azokon, akiknek kihasználásával mesés vagyonukat megszerezték. Kormányzásuk nyolc éve alatt döbbenetes mértékű adósságba, valóságos kamatrabszolgaságba juttatták az országot. A tűzoltók elmaradt túlórapénzeitől kezdve hosszasan lehetne sorolni azokat a többnyire jogos követeléseket, amelyeket a Gyurcsány-kormánynak „köszönhetünk”, és amelyek most béklyóként szorítanak bennünket. Sziszifuszi munka és áldozatokkal teli évek állnak előttünk, ám mindezek ellenére bizakodó vagyok a jövőt illetően, mert jó kezekben van az ország. Egyedül az a fontos, hogy az emberek lássanak át a szitán, és soha többé ne engedjék a hatalom közelébe a gyűlölködőket, az országunkat kifosztókat, bármekkora demokratáknak mutatják is magukat!

 

Kovács Attila