vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.11. 

Sikeres józsefvárosi állásbörze

Czomba Sándor: Helyben teremtett munkahelyek szükségesek a hátrányos térségekben

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere, országgyűlési képviselő október 27-én 9 órakor nyitotta meg a helyi önkormányzat és a munkaügyi központ által közösen szervezett Józsefvárosi Állásbörzét a „Kesztyűgyárban”. A Közép-Magyarországi Munkaügyi Központ Mátyás téri Kirendeltségén rendszeresen megrendezésre kerülő eseményen az álláskeresők közvetlenül a munkáltatóktól tájékozódhatnak az álláslehetőségekről. Már a kapunyitás előtt, 8.30-kor több százan voltak a Mátyás téren, fiatalok, idősek, cigányok és nem cigányok egyaránt, kezükben az okmányok, a bizonyítványok. Mindnyájan reménykedtek abban, hogy megfelelnek az állásinterjúkon. Később megtudtuk, hogy a józsefvárosi állásbörzén kínált munkahelyek fele nem igényel szakképzettséget, tíz százalékuk diplomás állás, míg a fennmaradó 40 százalékhoz valamilyen előképzettségre van szükség.

Kocsis Máté polgármester, miután köszöntötte államtitkár urat, bevezetőjében elmondta: „Ebben a kerületben, ahol ilyen magas a munkanélküliségi arány és alacsony a foglalkoztatottságé, kötelességünk állásbörzéket szerveznünk, abban a reményben, hogy javarészt a józsefvárosiak, de mások is, a képzettségüknek megfelelő munkához jussanak. Most 640 új álláslehetőséggel érkeztek a munkáltatók, amit köszönünk nekik, és bízunk benne, hogy ezek az álláshelyek betöltésre is kerülnek. A kerület polgármestereként remélem, hogy az elkövetkező években foglalkoztatáspolitikai fordulat következik be az életünkben, és a józsefvárosiak többségének lesz munkahelye. A kerületi önkormányzat minden segítséget meg fog adni ahhoz, hogy minél több, ehhez hasonló alkalom legyen az álláskeresők számára.”

Örömmel jöttem ide, mert minden olyan rendezvény, amely Magyarországon javítja a foglalkoztatás esélyeit, kitüntetett figyelmet érdemel – fogalmazott Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint ezek az állásbörzék kiváló lehetőséget adnak arra, hogy a munkáltatók és munkavállalók egymásra találjanak. „Nincs egyszerű helyzetben a polgármester úr, mert ebben a kerületben a munkanélküliségi ráta hasonló a beregi térségéhez, ahonnan én jövök. Tehát 20% körüli az arány. Ezért minden egyes munkahelyre óriási szükség van, és óriási jelentősége van ennek a rendezvénynek is. Ismeretlenül is köszönetet mondok azoknak a munkáltatóknak, akik a mai nap folyamán ezt a jelentős álláshelyet a rendelkezésre bocsátották. Biztos vagyok abban, hogy vannak és lesznek is, akik a kerületben nem segélyből, hanem munkából szeretnének élni, és így fenntartani magukat és családjukat. Nagyon nehéz helyzetben van az ország, az egyik legnagyobb problémánk az ala-csony foglalkoztatás, és láthatjuk, hogy milyen hatalmas különbségek vannak egyes kerületek és régiók között a munkanélküliségi arány. Ezért fontos:  ahol a legnagyobb a baj, oda érkezzen a legtöbb segítség” – mondta az államtitkár. Czomba Sándor szavai szerint a kormány azon dolgozik, hogy – amellett, hogy a vállalkozások megfelelő környezetben tudjanak működni és a gazdaság végre beinduljon – ne az emberek utazzanak lehetőség szerint, „nincs szükség fekete vonatokra, hanem próbáljunk meg munkahelyeket vinni oda, ahol egyébként nagy a baj, és rendelkezésre áll a munkaerő. Sok sikert kívánok ezért azoknak, akik ezen a fontos területen eredményeket tudjanak elérni.”

Kocsis Máté polgármester a megnyitót követően lapunknak elmondta: „A józsefvárosi állásbörzéket mindig nagy érdeklődés kíséri, s ez bizonyítja azt, hogy nem igaz, hogy ebben a kerületben nem akarnak dolgozni az emberek. A mai rendezvényre ezer főt várunk, és délután a munkáltatók részére szervezünk egy fórumot, ahol az állást ajánló munkáltatók kapnak tájékoztatást a TÁMOP 1.1.3. program foglalkozást elősegítő támogatási lehetőségekről.

 

Medveczky Attila