vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.11. 

Sok a közös Bugárban és Gyurcsányban

Botcsinálta politikusok összeálltak és randalíroztak a parlamentben

Október 22-én a Most – Híd Országos Választmánya döntött: a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) nem kíván választási koalíciót kötni, hanem a Most – Híd választási listáján való indulást javasolják az MKP politikusai számára. Vendégünk: Duray Miklós, politikus, közíró.

 Kezdjük a kormány bukásával. Azt mondják, hogy ezt a liberális SaS idézte elő, de tudtommal Bugár frakciójából is voltak, akik nemmel szavaztak.

 – A kormány bukásában több volt kormánykoalíciós párt is közreműködött. Ahhoz, hogy egy kormány talpon maradhasson, minimum 76 szavazatot kell kapnia, és most 55-öt kapott. A hiány a kormánypártoktól ered. Azért is elmarasztalható a kormány, hogy összekötötték az euró mentőcsomagról szóló indítványt a bizalmi szavazással. Ha ez nem történik meg, akkor legitim és nem ügyvezető kormánya lenne Szlovákiának. Ez az ügyvezető kormány kevés jogosítvánnyal bír és március közepéig biztos megmarad. Napirenden van Szlovákiában a kórházak privatizációja, de egy ilyen gyenge kormánnyal ezt a fontos kérdést nem szabadna elindítani. Ahhoz egy teljes legitimitású kormány szükséges. De ez nincs meg a buktatás miatt, amit elsősorban a SaS és Bugár frakciója idézett elő.

 Nem meglepő, hogy pont a liberális SaS nem szavazta meg az euró védősáncát?

 – Ezt nem kell túlragozni! Gazdag vállalkozók összefogtak, létrehoztak egy pártot, felvettek a listájukra mindenféle embereket, de semmilyen elképzelésük nem volt a politikáról. Tehát botcsinálta politikusok összeálltak és randalíroztak a parlamentben.

 Én azt gondoltam volna, hogy mindez után Bugár Béla valamelyest lead a büszkeségéből. Ön régebb óta ismeri Bugár urat, mit gondol, saját pártjának érdekét nézi, a felvidéki magyarságét, vagy azokét, akik mögötte állnak?

 – A Hidat és a gazdasági holdudvart nem szabad elválasztani egymástól, mert a támogatók nélkül Bugár meg sem tudta volna alapítani a pártot, és be se jutottak volna a parlamentbe. Bugár Béla számára a felvidéki magyarság csak szavazatszerzés szempontjából lehet érdekes.

 Ez a Híd utasította el az együttműködést az MKP-val. Ön egyébként támogatott volna egy MKP – Híd együttműködést?

 – Teljesen lényegtelen, hogy kinek mi volt erről a véleménye, mert az együttműködés lehetőségét Bugár Béla elvetette.

 A felvidéki magyarság Ön szerint együttműködési párti?

 – A felvidéki magyarok többsége azt akarja, hogy egy magyar párt legyen, viszont az MKP és a Híd „külön gyékényen árul.” Az MKP magyar, míg a Híd egy vegyes párt. Ez egy hasonlattal olyan, mintha a körtét meg az almát szeretnénk keresztezni.

 Lát-e valami közöset Bugár és Gyurcsány habitusában? Arra gondolok, hogy a hatalomért ők mindent megtennének.

 – Ez így van, sok a közös Bugárban és Gyurcsányban. Figyeljék meg, hogy még mozgásban, arcjátékban is hasonlít egymásra a két politikus. Gyurcsány viszont sokkal okosabb ember Bugárnál, és ezzel nem a volt miniszterelnököt szeretném dicsérni. Bugár, hasonlóan Gyurcsányhoz, nem viselte el, hogy nem őt tekintik első embernek, a mögötte álló érdekkörök pedig nem viselték el, hogy az általuk irányított embert leváltották és ezután már nem az fog történni az MKP-ban amit ők akarnak. Bugár szétverte a nehezen kialakított magyar politikai egységet azzal, hogy 2009-ben egy szakadár pártot alapított, és azt a politikai pártot támadja, amely vele együtt jött létre. Felrémlik bennem, hogy 1992-ben azt sem tudta, mi az, hogy keresztény, azt mondta egy beszédében: keresztények és reformátusok.

 Sokan azt mondják, hogy a kampány idején másként viselkedik majd Robert Fico, a Smer elnöke, mint amit megszoktunk tőle. Kevésbé lesz arrogáns és magyargyűlölő.

 – Biztos vagyok benne, hogy Fico valójában nem kedveli a magyarokat, viszont egy okos emberről van szó, olyanról, aki tudja, bizonyos helyzetekben mit kell mondani. Miniszterelnökként rossz helyzetben ismertük meg, körül volt véve olyanokkal, akiket túl kellett licitálnia. Tehát neki a Szlovák Nemzeti Párton túl kellett tennie, hogy annak a pártnak a szavazótáborát gyengítse. Ez sikerült is neki. Lehet, ha 2006-ban az MKP lett volna a Smer koalíciós partnere, akkor Fico is másként viselkedett volna. Ezért igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy egy új Ficót ismerhetünk meg a választások után. A kampányban nem biztos, mert azon idő alatt sokszor nem az igazi énjét adja a politikus.

 Fico még egyszer Slotával nem is akar összeállni.

 – Ez nem akarom vagy nem akarom kérdése. Az európai szocialisták kifejezetten megtiltották, hogy a nemzetiekkel újra összefogjon.

 Létezik még elvszerűség a szlovák pártpolitikában?

 – Eddig még nem alakultak ki nagyon vegyes koalíciók. Voltak jobbos és voltak balos koalíciók. A jövő évi választások után viszont elképzelhető, hogy egy igen sajátos koalíció alakul ki.

 El lehet képzelni egy olyan koalíciót is, amelyben benne van a Smer és az MKP is?

 – Bugár tudtával, de a többi döntéshozó tudomása nélkül 2006-ban olyan pénzügyi tájolású tárgyalások kezdődtek az MKP és Fico pártja között, amelyek elvezettek a felvidéki magyar politizálás teljes összeomlásig – az MKP ezért maradt ki a kormányból. Most az első feladat visszakerülni a parlamentbe, ha ez sikerül, akkor el tudok képzelni egy ilyen koalíciót.

 Más téma: azt olvastam, hogy nemzetismereti egyetemi segédtankönyvet ír. Magyarországi magyar vagy a felvidéki hallgatók számára készülne a könyv?

 –Valóban tervbe vettem egy nemzetismereti könyv megírását, s ezzel az összes magyart kívánom megszólítani.

 

Medveczky Attila