vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.18. 

Netanjahut mindennap kezeli Obama

Az Egyesült Államok és Franciaország elnökei beszélgetnek. Barack Obama mögött a világ még mindig legnagyobb gazdasága és a világ kétségtelenül legerősebb hadserege, Nicolas Sárközy mögött Európa egyik legerősebb állama. Beszélgetnek a G20-ak a világ 19 legfejlettebb gazdaságát, valamint az Európai Uniót tömörítő országcsoport találkozója alkalmával. A sajtótájékoztató kezdetét várják, a mikroportok már rajtuk vannak, de még nem kezdődik el hivatalosan az esemény. (Más források szerint a sajtótájékoztatónak már vége volt, de ez a lényegen nem változtat.) A beszélgetés Palesztináról szól. Franciaország megszavazta Palesztina UNESCO- tagságát, az Egyesült Államok ellenezte, sőt megvonta támogatását az ENSZ-szervezettől.

A mikrofonok érzékelte beszélgetést véletlenül továbbították a sajtótájékoztatón részt vevő újságírók fülhallgatója felé. Aki idejekorán bekapcsolta, hallhatta a világ két legbefolyásosabb emberének magánbeszélgetését.

– Ki nem állhatom – mondja Sárközy Netanjahuról, az izraeli miniszterelnökről – Egy hazudozó.

– Neked eleged van belőle. De nekem kell vele mindennap foglalkoznom – válaszolja Obama.

Jópofa fiaskó, mondhatnánk elsőre. Csakhogy van ebben a párbeszédben egy megdöbbentő utalás.

A világ vezető hatalmai a kicsit több mint egyötöd Magyarországnyi, 20 000 négyzetkilométer nagyságú, nem egészen 7 milliós lakossággal rendelkező államról beszélnek. Sőt, kiderül, hogy az első számú hatalom vezetője mindennap kénytelen foglalkozni (a francia szövegben traiter, ami kezelnit jelent) a törpeállam vezetőjével. Miért beszél Obama elnök mindennap Netanjahuval, és miért nem beszél, mondjuk, Orbánnal? Mi az, ami Izraelben annyira fontos, hogy a világ vezetőinek problémát, megoldhatatlan fejtörést okoz? Mi az, ami különlegessé, kezelendővé, kényszerű, kellemetlen, de egyenrangú partnerré teszi Izrael és az Egyesült Államok vezetőit? Az izraeli lobbi hatalma? A zsidóság gazdasági és politikai befolyása? De ne is folytassuk, mert ez összeesküvés-elméletnek, sőt antiszemitizmusnak minősíttetik bármely rendes liberális orgánumban. Már csak egy válasszal marad adósunk a liberális tömegtájékoztatás: ha nem a fenti okokról van szó, akkor miről?

 

Csorja Gergely