vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.18. 

Abszurd tragikomédia

A liberalizmus egy kirekesztő, merev, bosszúálló ideológia, halálra van ítélve

Kiss József író, rendező: Rezignáltan figyelem az eseményeket. Fogalmam sincs, hogy honnét van bátorságuk egyeseknek újnyilasnak nevezni Dörner Györgyéket. Én keresztény vagyok. Befogadó és nem kirekesztő. Képtelen vagyok az ő fejükkel gondolkodni. A gyűlölködés idegen tőlem. Az mindenesetre komikus, hogy Szirtes Tamást, ha jól emlékszem, aznap nevezte ki a főpolgármester a Madách Színház élére, hogy ezt a tiltakozást aláírta. Abszurd tragikomédia az egész. El sem hiszem, hogy ezt látnom kell, és valóságként kell tudomásul vennem. Nem is veszem tudomásul. Én egy másik Magyarországban hiszek, és abban is élek.

 Mi lehet ennek a gyűlölködésnek a hátterében?

 – A magyar egy nagylelkű, befogadó nép. A karakteréből, történelméből következik. Több ezer évig befogadók voltunk, elég, ha csak a hét törzsre gondolunk, akik lehet, alig beszélték egymás nyelvét, mégis vérszerződést kötöttek, vagy arra, hogy Szent István vallást cseréltetett a magyarsággal. Áttértünk a kereszténységre, Krisztus örökösei lettünk. A szeretetet és a türelmet tanuljuk, éljük. Így túléltük a törököket, a németeket, túl az oroszokat. Túl a feudalizmust, túl a szocializmust, s most, legutóbb, túléltük a liberalizmust is. Beengedtük, megemésztettük és kiürítettük magunkból. Ilyen a magyarság. Add meg a császárnak, ami a császáré… Ettől vagyunk erősebbek, életképesebbek másoknál. A fiatal, életképes fa meghajlik a viharban, az öreg, merev fa meghasad. Azonban azoknak a kuruzslóknak utódai, akik ránk erőszakolták a gyógyírnak hirdetett mérges kotyvalék-izmusokat a XX. században, most rettegnek, hogy lelepleződnek, és dühödt támadásokat intéznek az immunitást szerzett, erőre kapott magyarok ellen. Luciferi módon szép, színes, európai álruhákat öltenek magukra, és minket akarnak megvédeni. Saját magunktól. Abbahagyhatják! Majd mi megvédjük magunkat. Nemrég láttam az interneten Hegedűs D. Géza egyetemi tanárt szónokolni a tiltakozó gyűlésen. Egészen ijesztő lett volna, ha nem lett volna oly komikus. Vagy eszembe jut másik kollégám, Kulka János, ahogy szenteskedő arccal nyilatkozza: Engem nagyon zavar, hogy nem avatnak be az engem érintő döntésekbe. 2006. október 23-án nem zavarta ez a dolog, amikor a kiürített Kossuth téren szavalgatott a Gyurcsány-féle állami ünnepségen, miközben terroristák lőtték a Fidesz-nagygyűlés résztvevőit. Köztük engem is. Ez Hegedűst sem zavarta.

 Nemrégiben Koltai Tamás támadta a vidéki színházakat az ÉS-ben, mely ellen nyílt levélben tiltakoztál: nem látsz összefüggést a támadások között?

 – Dehogynem. Az előbb említett okok vannak mögötte. Amíg nem tör hatalomra egy magyarságát határozottan vállaló polgár, addig a buksiját simogatják. De ha igen, azonnal rászállnak, mint a hiénák, vagy a piranhák, és halálra mardossák. Ilyen a természetük. A liberalizmus egy kirekesztő, merev, boszszúálló ideológia, halálra van ítélve. A magyarság már megtanulta: aki kardot ránt, kard által vész el. 2010-ben azt hittük, vége, ám most újból támadnak. Demokrácia van. Törvények és bíróságok vannak. Önkormányzatok vannak. Se Csurka, se Dörner nem áll eljárás alatt. Törvénytisztelő állampolgárok. Miért ne választhatná meg őket a fenntartó önkormányzat egy színház élére? Akik tiltakoznak, miért nem azon törvények ellen tiltakoznak, melyek lehetővé tették, hogy Dörnerék pályázzanak? Mert a törvények és a demokrácia ezt megengedik. Akkor meg mi a baj? Hogy másképp látják a világot? Ez a baj? A liberális baloldalon sokkal erősebb a gyűlölet, mint amit mi elképzelni képesek vagyunk. Ezt már Kornis Mihály és Kertész Ákos is megmondta. Itt gyűlölet van. Ez a baj.

 Bízol abban, hogy az Új Színház a jövőben a klasszikus és kortárs magyar drámák otthona lesz?

 – Dörner kiváló színész, Csurka és Pozsgai kiváló drámaírók. Miért ne csinálhatnának egy karakteres, minőségi színházat?

 

B. L.