vissza a főoldalra

 

 

 

 

 


2011.11.18. 

Az Intendáns – II.

Dörner György kapott egy hivatalos levelet felzetes papíron Márta Istvántól, az Új Színház ügyvezető igazgatójától. Mielőtt akármit is hozzáfűznék, betű szerinti hűséggel közlöm.

 Levél Dörner Gyögyhöz

Megtisztelő, hogy az elmúlt napokban Pozsgai Zsolttal több esetben is jártatok színházunkban – gondolom –, ismerkedni repertoárunkkal. Természetesen minden esetben biztosítottuk / biztosítjuk részetekre az Új Színház szabott árú szakmai belépőit.

Viszont.

A társulatunkból többen jelezték, hogy a színfalak mögött jelenlétetek zavaró, ezért kérlek benneteket, hogy az előadások szünetében és utána lehetőleg ne „látogassátok” színházunk szolgálati területeit. Esetleges gratulációtokat telefonon, e-mailban, vagy esemesben tegyétek meg.

Ez természetesen kérés és nem tiltás!

Gondolom – mint színházi emberek –, megértitek a társulatunkra nehezedő súlyt, megértitek színészeink és műszakunk kiszolgáltatottságát, megértitek továbbá, hogy biztosítanunk kell az elkövetkező hónapok nyugodt és zavarmentes munkáját ebben az igen feszült, ellentmondásos, zavaros időszakban.

Köszönettel: Márta István

ügyv. ig.Új Színház

Bp. 2011. november 2.

 Nem is tudom, mi tetszik legjobban ebben a levélben. Talán mégis az új bekezdés, a „Viszont”. Ez nemcsak freudi értelemben, hanem általános igazgatói minőségben, sőt akár katedrán állva is élvezhető. Ott áll egy bizonyos igazgató bácsi a katedrán, kissé fékezett indulattal a nebulók gazembersége miatt, és nádpálcájával az asztalra csap:

 Viszont

 Most már nem fékezi magát tovább. Jönnek a körmösök, ha kell. Ez gyönyörű. Társadalmi értelemben azonban szomorú, ugyanis erre a Viszont-lélekre már tizenhárom éve és most még néhány hónapig egy intézmény vezetése, egy színház van bízva – viszont ő ennek csak így, mint új bekezdés – viszont – tud megfelelni. Vagyis sehogy.

Azután megkéri a színház kinevezett igazgatóját, egy színészt, és társát, a rendezőt és írót, hogy ne „látogassák” – igen, ezt valamilyen szintén rejtelmes, bicsaklásos okból idézőjelbe teszi Márta – a színháza szolgálati területeit. Ne menjenek be az öltözőbe a kollégákhoz, hátba veregetni őket, egy kézfogásra, puszira, azokhoz, akikkel helyt-helyt együtt dolgoztak, akiknek ez a megnyilvánulás, függetlenül a politikai helyzettől és Márta idegállapotától, jólesik.

Ez a Márta viszont bicsaklásos ember. Igencsak pszichológiai kezelésekre kellene járnia, hogy kibeszélje magából ezeket a kisebbrendűségeket. Mert ezek azok. Egy kétségbeesett, a vele történteket feldolgozni nem tudó ember, magával és a helyzetével való kilátástalan, de fel nem adható, kisebbrendűségből fakadó harca ez. Mulatok rajta, de sajnálom is.

Óriási öngólt lőtt az Ascher Café kirakatába.

 Csurka István

 

Szóljon hozzá Ön is az intendans.magyarforum.hu weboldalon!