vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.23. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 47. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Agresszió (2.oldal)

A magyar kormány Orbán Viktor vezetésével és a kétharmados felhatalmazással élve alkotmányt írt, megkezdte egy magyar, nemzeti érdekű politika és egy újszerű együttműködésen – nem egoizmuson, hanem közösségi együttműködésen – alapuló társadalom alapjainak lerakását. Elfordult a liberális világrendtől, de közben minden érvényben lévő szabályt betartott, óvatosan haladt, annál is inkább, mert közben az Unió soros elnöksége tisztével is felruházták. Most pedig az Unió Bizottsága is jóváhagyólag nézi a magyar függetlenség ellen megindított akciókat. Orbán Viktor, akinek most a fejét követelik, ha szigorúan magyar szempontok szerint ítélünk, mindent jól tett (...) és éppen ez a bűne. (...) mert magyar érdeket szolgáló miniszterelnök bátorkodik lenni. Az ötvenhatos párhuzam abban a tekintetben is fennáll, hogy a magyar kísérlet a mai világrendre nézve éppen annyira veszélyes, mint a magyar forradalom és szabadságharc volt az akkori világrendre. Orbán intézkedéseit más államokban is bevezették. Tetszett a bankadó és mindenekelőtt az újfajta viszonyulás a liberális világrendhez. Orbán ugyanakkor maga is látta, hogy kísérlete veszélyes és nem bizonyos, hogy elnyeri a globalizmus urainak türelmét, de mivel úgy ítélte meg, hogy a többször kivéreztetett magyarság számára a régi feltételek közt maradás halálos – belevágott. A teljesen szabályosan elért kétharmados győzelem is erre predesztinálta.  

Interjú dr. Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel (4.oldal)

Örömmel szólhatok arról, hogy egyre több kisgyerekkel gyarapodik kerületünk. Az új évszázad kezdetétől folyamatosan nő a 18 év alattiak száma, ezért 2007-ben új oktatási koncepciót fogadtunk el. Az a lényege, hogy növeljük intézményeink befogadóképességét, illetve – lehetőségeink szerint – újakat alakítunk ki. Ennek jegyében az elmúlt 5 év időszakában az óvodákban 20%-kal – ez 280 új férőhelyet jelent –, a bölcsődékben 50%-kal – 160 új férőhely – több kisgyereket tudunk fogadni, mint korábban. A nagycsaládosokat sokféle módon támogatjuk, például kedvezményes térítési díjakkal, tankönyvvásárlási lehetőséggel. Másfél éve vezettük be a szociális kártyát. Ezzel a kijelölt boltokban olcsóbban juthatnak alapélelmiszerekhez a nagycsaládos, illetve a szociálisan rászoruló kerületi lakosok: felvágotthoz, zöldséghez, gyümölcshöz.

 Vallási-nemzeti ereklyénk egyedülálló vizsgálata (7.oldal)

Nem áll a rendelkezésünkre hiteles Árpád-fiúági genetikai összehasonlítható minta

dr. Pálfi György antropológus, a Szegedi TudományegyetemEmbertani Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense: Ebben a négy napban nem csak vizsgálatok voltak, hanem bizonyos egyházi szertartások is (pl. hermanyitás-, ill. zárás), így még kevesebb volt az időnk; tisztán három és fél nap. Ez idő alatt megtörtént az összes hagyományos morfológiai és műszeres vizsgálat, és a mintavételek is. A koponyáról számítógépes rétegvizsgálat, CT-felvétel is készült, ami lehetővé tette az egyidejű paleopatológiai vizsgálat elvégzését is. Ahhoz, hogy arcrekonstrukciót tudjunk végezni, nagyon sok adat, ill. vizsgálat szükséges. Utóbbihoz talán a legfontosabb a koponyát teljesen hiteles másolatban elkészíteni. A koponya – ill. pontos másolata – a „váza” a klasszikus arcrekonstrukciónak. Esetünkben az eredeti koponya visszakerült az ereklyetartóba, de az előtte készült CT-adatok rögzítésre kerültek. A számítógép tehát megőrizte az adatokat, ami alapján két héttel ezelőtt készült el 3D-és nyomtatással a koponya századmilliméter pontos másolata, ami reprodukálható.

 Beke Sándor rendező, a kassai Thália Színház alapítója: Tudni kell, hogy jó dráma csak színház közelében születhet és nem az íróasztalon. Ezért kellene az írókat befogadni a színházakba. Amikor Csurka megírta a Házmestersiratót és azt bemutatták a Vígszínházban, s amikor megírta a Döglött aknákat, és bemutatták a Katona József Színházban; a szerző ezzel a két darabbal sokkal jobban elrágta a Kádár-korszak gyökereit, mint az összes szamizdatos együttvéve.

 Feke Pál színész, énekes: az igazán nagy művészek egyéniségek is. Rájuk bizony oda lehet és oda is kell figyelni. Amit ők véghez visznek, az üzenet a jelen és a jövő számára. Még „csak” 30 éves vagyok, és sok minden hiányzik a tudástáramból, de azt gondolom, hogy a szívem-lelkem minden egyes szerepben, minden egyes megmozdulásomban ott van; s nem szeretnék csak kottafejeket énekelni.

 Kévés György Kossuth –díjas építész: megítélésem szerint, ha visszagondolunk az elmúlt húsz év politikai és gazdasági eseményeire, két embert igazolt a legújabb kori európai történelem, Vaclav Klausst és Csurka Istvánt. Mert mindkettőjüknek mindenben igazuk lett. Klauss a napokban is azt mondta, az Európai Unió alapvető tévedése, hogy az unió műszaki, gazdasági életét politikusok irányítják. A magam részéről azt még nem tudhatom, hogy konkrétan mi lesz a Dörner–Csurka együttműködés eredménye, de bizakodom, hogy ha hagyják őket sikeres lesz.  

Kligl Sándor szobrászművész: A Tisza-szobor mellékfigurái bronzból készültek, az egyik Kecelen, a másik Esztergomban látható, a címe: A munka. A Tisza-szobor fő figuráját, az oroszlánt feldarabolták, és újrahasznosításra kiadták kőfaragóknak, szobrásztanulóknak. A hajdani Kossuth-szobor széjjelszedett darabjait, mellékfiguráit a ’70-es években Dombóváron állították föl teljes összevisszaságban. A pesti Kossuthot túl komornak tartották és helyette készítettek egy vidám, integető figurát. Száz szónak is egy a vége: az 1945 előtti szobrok többségét minden vita és egyeztetés nélkül eltüntették. Ebből óriási károk keletkeztek.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságosoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

mobil tel.: 06-30-7545-012

postacím: 1464 Budapest, Pf. 1578

Telefon/fax:      +36-1-781-3236