vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.25. 

Nem jó a magyaroknak az ukrán tervezet

Hátrányos a magyaroknak az új ukrán választási törvény. A 2004 előtti gyakorlathoz tér vissza az ukrán Rada által elfogadott új választási törvény.

 A 2012-es választásokra visszatér a vegyes rendszer és újra 5 százalékra emelkedik a bejutási küszöb. Ismét lesznek egyéni választási körzetek, a képviselők felének egyéni kerületekből kell mandátumot szerezniük, a többiek pártlistákról juthatnak be a törvényhozásba.

 A jelenlegi szabályozás szerint csak pártlistákra lehet szavazni, a bejutási küszöb pedig 3 százalékos. A módosítást a kormány vezető ereje, a Régiók Pártja kezdeményezte, de váratlanul támogatta azokat a legnagyobb ellenzéki tömörülés, Julija Timosenko pártja is. A régi-új választási törvény a kisebb pártok, így az etnikai-nemzetiségi pártok számára kedvezőtlen, de várhatóan hátrányos lesz az ultranacionalisták és a kommunisták számára is.

 A 46,2 milliós Ukrajnában a lakosság 77,8 százalék ukrán nemzetiségű, 17,3 százalék az oroszok részaránya, minden más kisebbség egy százalék alatt van. A 152 ezres kárpátaljai magyar közösség a lakosság 0,3 százalékát teszi ki, jelenleg a Kárpátaljai Megyei Tanácsban rendelkezik 10 százalék körüli képviselettel a két magyar párt, az UMDSZ és a KMKSZ színeiben. A kijevi parlamentbe 2006 óta nem sikerült képviselőt küldeni. Amennyiben megemelkedik a bejutási küszöb, a magyar képviselet regionális szinten is veszélybe kerül. Kárpátalján a magyarok aránya 12,1 százalékra csökkent, a két rivális magyar párt vetélkedése nyomán pedig nemcsak a szavazási hajlandóság, hanem az esélyek is csökkennek.

 

(Forrás: karpatalja.ma)