vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.25. 

Szilágysági az új református püspökhelyettes

A Királyhágómelléki Református Egyházkerületben a tavalyi átfogó tisztújítás után több irányú formai és koncepcionális változás is történt, egyebek mellett közgyűlési határozatban vetették meg az alapját a sajtóval való új viszonynak. Ennek lényege: az egyház úgymond belső ügyeit megpróbálják nem a széles nyilvánosság elé tárni, privilegizált informális helyzetbe inkább magát az egyházi sajtót hozva.

 A gyakorlatban viszont ez úgy csapódik le, hogy a KREK-ben történő dolgokról első kézből és azonnal a bulvár- és a pártsajtó értesül, mivel ennek egyrészt megvannak a belső informátorai, másrészt ez egyházi vezetés szándékához való tisztességes viszonyulás kötelmét nem tartja fontosnak, célravezetőnek, „piacképesnek”. Ebből adódott az is, hogy a november 18-i KREK-közgyűlésről – amelyet a sajtónyilvánosságtól elzárva tartottak meg – már másnap beszámolhatott az információkkal nem hivatalosan ellátott osztrák tulajdonú sajtó, miközben például a Reggeli Újság tartotta magát ahhoz, hogy megvárja a közgyűlés határozatairól szóló hivatalos közleményt, amit tegnap délután adott ki Királyhágómelléki Református Egyházkerület Tájékoztatási Szolgálata. Ez olvasható az alábbiakban.

  1. A Romániai Református Egyház Zsinatának határozata értelmében Forró László hegyközkovácsi lelkipásztornak nem volt meg a 15 éves rendes lelkipásztori szolgálati ideje, ezért a főjegyzői tisztséget nem tölthette be. Közgyűlés helyette Lukács József szilágynagyfalui lelkipásztort választotta az Egyházkerület főjegyzőjévé.

 2. Közgyűlés elrendelte Babes Ardai Erika hegyközkovácsi, Berke Eszter nagyvárad-rogériuszi, Tóbiás Tiborné Csiki Emőke Piroska nagyvárad-velencei segédlelkészek, valamint Erdei Árva István szamoskóródi és Kürti Tamás pelekeszi helyettes lelkészek rendes lelkipásztorrá való felszentelésüket.

 3. Közgyűlés Pro Ecclesia Díjjal tüntette ki a Batizi, Arad-Gáji és Szilágyperecseni Református Egyházközséget, valamint Márkus László szilágysomlyói egyházmegyei főgondnokot és Hermann Schaefer németországi egyházi alapítványi elnököt.

Pro Partium Díjban részesült a hollandiai KOEN Alapítvány, valamint Kéri Gáspár székelyhídi presbiter és tájházalapító, és Szabó Terézia, a Szatmári Református Gimnázium alapító igazgatója.

 4. Közgyűlés, a sajtóhírek nyomán, tudomásul vette az RMDSZ és az EMNP közös szándéknyilatkozatát, miszerint közös érmindszenti régiófejlesztésbe kezdenek, illetve megépítenék a már elhíresült érmindszenti Ady Központot. Azzal együtt, hogy az Egyházkerület készséggel elismeri azt, hogy a termálvízre épülő vallási, kulturális központnak ötletgazdája Tőkés László püspök, aki a maga szolgálati idejében végigvitte a pályázatot, mégis az annak idején eltérített pályázat tulajdonosa a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. Éppen ezért tisztázatlan kérdés marad, hogy a két politikai párt szándéknyilatkozatában szereplő Ady Központ az Egyházkerület pályázatát akarja-e kiváltani, s ezzel immár másodszor is megfosztják az Egyházkerületet tulajdonától, vagy pedig ha nem így van, akkor miért marad ki a pályázat- és telektulajdonos Egyházkerület a tárgyalásokból.

 5. Közgyűlés jóváhagyta Kölcsey Ferenc sződemeteri szülőházának emlékházzá való átalakítását és egy egyházi, nemzeti zarándokhely kiépítését. Közgyűlés méltatlannak találja, hogy Kölcsey szülőföldje mindeddig nem kapta meg a megérdemelt figyelmet, és felszólít minden nemzeti érzelmű intézményt és személyt a nemzeti zarándokhely támogatására.

 

(Reggeli Újság)