vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.07. 

Igazi csapatmunka kell a győzelemhez

Szolnoki kézben maradt a Szuperkupa

Szeptember 28-án az évadnyitó férfi kosárlabda Szuperkupa-mérkőzésen a budapesti Körcsarnokban bajnoki címvédő Szolnoki Olaj 69–59-re győzött az Albacomp ellen. A helyszínen Tóth Zoltánnal, a Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub ügyvezető elnökével beszélgettünk.

 –A 2010/2011-es szezon magyar bajnoka és magyar kupagyőztese a Szolnoki Olaj volt. Utoljára mindezt 1991-ben – amikor ön a bajnokcsapat tagja volt – sikerült elérni?

 –1991-ben nyert először a szolnoki csapat – ráadásul idegenben – kosárlabda-bajnokságot. Akkor én voltam a csapatkapitánya, és csapattársaimmal együtt sikerült ezt a bravúrt végrehajtanunk. 2002-ben még szereztünk egy magyar kupagyőzelmet, 2007-ben pedig megszerezte mind a magyar bajnoki, mind a magyar kupagyőztes címet az Olaj.

 –Ritkán fordul elő a magyar kosárlabdában, hogy két egymást követő szezonban ugyanaz a csapat legyen a győztes. Hogyan látja: most a szolnokiaknak sikerülhet ez?

 –Nehéz a helyzetünk: három-négy csapat nagyon erős a mezőnyben, míg nálunk a válogatott program miatt és a külföldi igazolásokkal kapcsolatban olyan nem várt problémák vetődtek föl, hogy nem tudtunk megfelelően felkészülni erre a bajnoki évre. A célunk, hogy benne legyünk az élbolyban, a négy legjobb között, és olyan pozíciót szeretnénk kiharcolni a rájátszásban, hogy a végjátéknál megismételhessük tavalyi eredményeinket.

 –Tehát 3-4 csapat megerősödött, míg önöknél gond van?

 –Félreértett: szerintem mi is benne vagyunk az első négyben. A Körmend, a Paks, az Albacomp és a Szolnok talán egy árnyalattal erősebb kerettel rendelkezik, de mindez a pályán, a „végelszámolásnál” igazolódik be.

 –Ön három évtizede kötődik az Olajhoz. A bajnokcsapat kapitánya volt, előbb edzőként, az utóbbi években, mint ügyvezető-elnök szolgálja a klubot. És két fia is kosarazik…

 –Pontosan, és a lányom gerelyhajító. Tény, hogy a 2007-es bajnokcsapatban szerepelt a nagyobbik fiam, Viktor, a kisebbik, Zoli pedig a közvetlen utánpótlásban játszik.

 – Ön ennyire hűséges típus, hogy nem hagyja el sosem, semmilyen körülmények közt a csapatát?

–Amikor elkezdtem kosárlabdás pályafutásomat először a munka mellett edzettünk, játszottunk. Később alakult ki az a rendszer, hogy napi két edzéssel kellett dolgozni, s ezt a munka mellett nagyon nehéz volt véghezvinni. Szerencsém volt, mert olyan lehetőséghez jutottam Szolnokon, hogy amellett, hogy azt csinálhattam, amit szerettem –  és az eredmények azt mutatják, tudtam is valamit ebben a sportágban nyújtani – a Szolnoki Olajcsarnok vezetőjeként a sportban is dolgozhattam. Akkor már nem is volt célom, hogy elmenjek a városból, igaz kaptam ajánlatokat, de mivel minden Szolnokhoz kötött, ezért nem akartam eltávozni.

 –Ma sokan azt mondják, hogy ha van pénz, akkor van jó csapat is. De elegendő csak az anyagi forrás a győzelemhez?

 –Ez nem így van. Nem árt, ha van elegendő pénz, de nagyon körültekintően kell kiválogatni a játékosokat, hogy egy jó csapatot tudjanak alkotni. Kisebb költségvetéssel is lehet jó eredményt elérni; nagyon sok dolognak kell összejönni ahhoz, hogy kialakuljon egy jó csapat.

 – Egy olyan városban, ahol a polgármester maga is sportolt, akinek irányításával jutott fel az Olaj az A-csoportba 1989-ben, nagyobb a társadalmi megbecsültsége a sportolóknak?

 –Hálásak vagyunk a polgármester úrnak, de nem hiszem, hogy az ön által említett összefüggés igaz lenne. Minden városnak , így Szolnoknak is megvan a maga sportága, s valószínűsíthető, hogy pl. női kézilabdában a városban nem sok eredményt lehetne elérni. A kosárlabda szakosztályt 1959-ben alakították meg a város olajmérnökei. Azért is szerepel az „olaj” név a csapatban, s ezért el sem lehet bennünket képzelni különösebb szponzor névvel. Szolnokon a legnézettebb sport a kosárlabda, és egy olyan helyet foglal el, ami meghatározó nem csak a város, hanem már az ország életében is. A tavalyi évben kiléptünk a nemzetközi porondra, így már Európában is megemlítettek minket néhány győzelmünk után. Ezért is egy fejlődési pályán haladunk.

 – Mit gondol:  egy tehetséges sportoló kitartásban, játékban példát mutathat-e a fiataloknak? Tudatosíthatják az emberekben a mozgás és a sport fontosságát?

 –Mindenképpen, mert maga a sport rendszerességre neveli a gyerekeket. Ha már odáig eljutunk, hogy a gyerekek bejönnek egy csarnokba, és egy profi csapat mellett edzenek, az meghatározza, nagyban befolyásolja az életvitelüket.  

Mit lehet azért tenni, hogy elérjék azt a figyelmet, amit a futballnál?

 –Ma a labdarúgásnak teljesen más az elfogadottsága, és balgaság ezt megkérdőjelezni. Mi a saját sportágunkkal foglalkozunk, nem állunk túl jól, tehát sok a tennivalónk akár hazai, akár nemzetközi szinten. Hiszen nem jutottunk be az EB-selejtezőbe, s ahogy a labdarúgásban, a nemzetközi kupákban nem szerepelnek hazai kosárlabdacsapatok. Tavaly hosszú évek után a Szolnoki Olaj volt az , aki nemzetközi kupán vett részt, s idén a Paks is bekerült ebbe a sorba. Az lenne a jó, ha minél több magyar csapat mutatná meg magát az európai mezőnyben, és valószínűleg akkor könnyebb lenne a fejlődést kimutatni.

 –Ha már a nemzetközi kupákról beszéltünk, úgy hallottam, hogy Finnországban játszik majd a csapat.

 – Az Eurochallengen-kupasorozatban a Tampere csapatával játszunk október 4-én, és ha megnyerjük a mérkőzést és a visszavágót is, akkor kerülünk be egy olyan négyes csoportba, ahol tovább küzdhetnénk az előrejutásért.

 –Mennyire tartja fontosnak a csapatfegyelmet? Az egyéni sportágak művelői gyakorta mondják: csapatsportok gyakorlói nem igazán fegyelmezettek, sokat lazítanak úgymond, mert mindig van, aki helyettük dolgozzon.

 –Ez egy igen érdekes megközelítés. Tapasztalataim szerint nagyon fontos a közösség kialakítása ezekben a csapatsportágakban, tehát ha a csapaton belül a társaság jól érzi magát, és nem csak az edzések alatt találkoznak, hanem közös programokon is részt vesznek, akkor jó barátságok jöhetnek létre.

 

Medveczky Attila