vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.07. 

Az egyház és család - konferencia Feketenyéken

Nagy érdeklődés mellett tartották meg a feketenyéki (Galántai járás) templomban „Az egyház és család” konferenciát, melynek fővédnöke Őexc. Mons. Orosch János püspök, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke.

A konferencia szentmisével kezdődött, melyet Őexc. Mons. Bíró László, a budapesti Katonai Tábori Püspökség tábori püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke és Mons. Orosch János püspök celebráltak Dr. Szlávik Antal PhD. hidaskürti esperes plébános (a konferencia szervezője) és több pap társa segédletével.

A szentmise után a mintegy száz résztvevő átvonult a helyi kultúrházba. Orosch János megnyitó beszédében felhívta a figyelmet a házasság intézményének fontosságára, mely „igen az életre”. A község polgármesterasszonya, Mgr. Csady Zsuzsanna ünnepi üdvözletében köszöntötte az egyházi méltóságokat, a megjelent vendégeket, köztük Bugár Bélát, a parlament alelnökét, Gál Gábort, a Most-Híd parlamenti képviselőjét, az MKP képviseletében pedig Duray Rezsőt, Sárközy Klárát és Németh Gabriellát.

 Doc. ThDr. Braunsteiner Gloria, PhD, a Nagyszombati Egyetem Hittudományi Karának tanára A házasság szentsége a szisztematikus teológia tükrében címmel tartotta meg bevezető előadását. Szólt a a Szentírásnak a házasságot érintő szavairól, a teremtés rendjéről, a házassági szentség dogmatika történeti fejlődéséről, a házasság szakramentalitásának szempontjairól, a szentség és a hit kapcsolatáról.

Mons.Bíró László püspök előadásának témája a Hangsúlyok a házasság-pasztorációban volt Kiemelte az igazság pasztorációjának, a fogalmak megtartásának, az élet szentségének, az irgalom evangelizációjának és a bibliai emberképnek a fontosságát.

A teológiai magyarázatok, hozzászólások és kérdések után a konferencia Olgyai György, a Családotthon a Gyermekekért Alapítvány elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Gyermekvédelmi Központ munkatársának előadásával folytatódott. A Félből származó előadó 14 saját, egy örökbefogadott és két nevelt gyermek apjának történetén keresztül mutatott rá a hit és egyház szerepére a családjában. Az ötgyermekes házaspár Szerda László és neje Valika, a Házas Hétvége Lelkiségi Mozgalom tagjai, Szentantal-Bacsafáról A család az öröm, a boldogság és a fájdalom helye” című előadásukban  szóltak a családjukban átélt tragédiákról és a hitről, mely erőt és boldogságot is adott. Farkas Gábor és neje Angelika 4 gyermekes házaspár, a Mécs Lelkiségi Mozgalom tagjai Egyházgelléről Lelkiélet a családban címmel tartottak előadást, hangsúlyozták, hogy bármennyire is elfoglaltak a család tagjai, mindig kell időt szakítani hitük közös megvallására.

A konferencia hitükben is megerősítette a résztvevőket.

 

(Forrás: felvidek.ma)