vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.12. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 41. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

A költségvetés körülményei (2.oldal)

A befektetők utasítására az ellenzék úgy tesz, mintha nem látná a világgazdasági körülményeket, nem látná az egész követelés képtelenségét. Mindenért az alig másfél éve kormányzók a felelősek és az ország példátlan kirablása az elmúlt nyolc év alatt már önmagában is nem tenne lehetetlenné egy gondosan szociális költségvetést és elosztást. Most követelni kell, mert így lehet zavarba hozni a kormányt, amely alkotmányozott, amely élenjáró harcot folytatott a befektetők, a bankárok ellen, s amelyet a fent leírtakon kívül számos más körülmény és maffiás pénzügyi-befektetői fenyeget. Most derült ki, hogy a Magyarországon működő külföldi bankok a devizahitel- ügybeli sértettségük miatt egyszerre emelték meg forinthiteleik kamatát. Ez már háború. Ebben azonban béke-költségvetésre van kényszerítve a kormány. A befektetők terve, szándéka világos: most az elégedetlenség növelésével meggyengíteni a kormányzatot, hogy ne tudjon erős nemzetállamot teremteni. Rohamra, fiúk, a magyarság ellen! Csak nem képzelik, hogy akármennyire a végóránkat éljük, megtűrünk egy magyar nemzetállamot Európa közepén? Az a követelőzés, az a gátlástalanság, amit a befektetők megbízásából ma mindhárom ellenzéki párt és a hozzájuk kapcsolódó, magát szakszervezetinek mondó tábor tanúsít, most egyszerűen magyarellenesség. Ha nem is ugyanazon a hangon szól, mint Kertész Ákos, arról a tőről fakad.

 Balmazújváros, az idős- és családbarát település (4.oldal)

Felesleges hisztériakeltés volt a református iskola ügye

Szerkesztőségünk vendége dr. Tiba István országgyűlési képviselő, Balmazújváros polgármestere.

Örömmel tapasztalom, hogy sokan járnak ki, és az emberek főleg az őstermelőktől vásárolnak. Abban bízom, hogy az Országgyűlés által nemsokára elfogadott piactörvény segíthet abban, hogy a jó minőségű, egészséges magyar termékek kerüljenek a magyar családok asztalára. Ettől függetlenül: még nálunk is változtatni kell a hozzáállásban, mert leszoktak az állattartásról, a növénytermesztésről az emberek. Mi annyit tehetünk, hogy a helyi lapban felhívjuk a figyelmet arra: térjenek vissza a hagyományokhoz, mert az a jövő útja. Magának az önkormányzatnak is van egy mezőgazdasági vállalkozása, amit annak idején egyrészt azért hoztunk létre, hogy a közfoglalkoztatásnak terepet biztosítsunk, másrészt a helyben megtermelt zöldségek, gyümölcsök egy részét a közétkeztetésbe szállíthassuk.

 Kirekesztve az országos vérkeringésből (4.oldal)

Interjú Herczeg Zsolttal, Mezőtúr polgármesterével

A gondot az okozza, hogy a kb. 100 kilométernyi belterületi úthálózatnak csak a 70%-a aszfaltozott. További probléma, hogy néhány cég beszüntette tevékenységét, így bezárt a téglagyárunk is. Volt itt egy holland tulajdonban lévő szállítmányozással foglalkozó társaság, de ők Szlovákiába tették át székhelyüket a kedvezőbb adózási lehetőségek miatt. Mindezért természetesen nem az előző városvezetés, hanem a gazdasági helyzet, a válság okolható. Sajnos ezért is a munkanélküliségi ráta a javuló tendencia ellenére is 10 % feletti.

 A cigány kulturális autonómia feltételei

Kevés az iskolázott, képzett cigány politikus (7.oldal)

Interjú Raduly József fővárosi képviselővel

Amikor arról beszélünk, hogy a cigányságnak nincs kiépített kulturális intézményrendszere, akkor egyben azt is tudnunk kell: a nemzet teherbíró képessége korlátozott. A cigányságnak nem a „sültgalambot” kell várnia, hanem cselekednie kell. Ehhez viszont foglalkoztatni kell a cigányokat, hogy dolgozzanak, hogy családjuknak példát mutassanak, mert ma a cigányság 85%-a munkanélküli. Egyes helyeken 99-100%-os munkanélküliséggel számolunk. A feketemunkát is elítéljük, a cigány legyen adófizető állampolgár, csak így világosodhat meg a romákról alkotott sötét kép.

 Ujjé! –Csorja Gergely írása (7.oldal)

A Mazsihisz tiltakozását olvasva, valószínűleg az lehet a probléma Dörner kinevezésével, hogy egyáltalán nem biztosított a megfelelő számú zsidó származású támogató és tanácsadó. Illetve nem tudom, rá fogok kérdezni a Mazsihisznál, hogy tisztázzuk végre: vannak-e zsidó támogatói Dörnernek. Esetleg Csurkának? Enélkül, csak úgy ránézéses alapon, ezt nehéz lesz megállapítani. De megfordítom a kérdést. Elképzelhető-e, hogy a jaffai Szt. Péter templom plébánosa, vagy az izraeli keresztények valamely szervezete tiltakozik egy tel-avivi színházi igazgató kinevezése ellen. Ugye nem. Amúgy a Mazsihisz védjük meg a színházakat akciója nem most kezdődött. Vásárhelyi Mária – aki feltehetőleg zsidó származású, de a Mazsihisz bólintása nélkül ilyet ma már nehéz leírni – már 2008 októberében Vigyázó szemetek a színházra vessétek címmel az Élet és Irodalom hasábjain védte a színházi „szakmát” a fideszes polgármesterek által kinevezett igazgatóktól. A fideszes önkormányzat Schwajda Györgyöt hozta ki nyertesnek Kaposvárott a Csiky Gergely Színház igazgatói posztjára. A szakmai zsűri természetesen ott is 6:2 arányban ellene volt, akárcsak Dörner ellen.

 Legendás székelyföldi termékek (9.oldal)

A Székely Gyümölcs Egyesület és a Székelyföldi Legendárium kezdeményezésére több mint tíz termelőt csoportosító projekt indult, amely egy-egy legendával megtoldva népszerűsíti a helyi ízeket, jellegzetességeket. A Legendás Termékek Társulása nevet viselő családban a legjobb minőségű készítmények kapnak helyet. A tervekről Tankó Ágnest, a Sestercius kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

 Célunk: észrevenni és segíteni a tehetségeket (9.oldal)

Nagyon érdekli a világot a hungarikumnak tartható Magyar Géniusz Program, ennek egyik oka, hogy a magyar tehetséggondozás hálózatos formája különleges megoldásokat kínál. A folyamatosan fejlesztett és finomított program egyik új lépése lesz például az úgynevezett tehetségútlevél bevezetése. Erről és a tehetségkutatás módjáról Bajor Pétert, a Nemzeti Tehetségpont igazgatóját, a Magyar Géniusz Program projektmenedzserét kérdeztem.

 Részletet közlünk a sokat emlegetett pályázatból

Új Színház

Művészeti koncepció (20.oldal)

Ennek a színháznak, a magyar drámának szentelt és a harcot felvállaló műhelynek a gondolata Csurka Istvántól származik. Mélyen sértette őt, amikor azt látta, hogy a magyar dráma stúdiószínfalak szűk világába szorul, míg az angolszász vagy New York-i bulvár, zenével vagy zene nélkül a nagyszínházak szórakoztatóipari nagyvállalataiban pöffeszkedik. Ez tarthatatlan állapot, akármennyien és akárhogy védelmezik és reklámozzák. Egy egészséges nemzet nem lehet meg saját színházi kultúra nélkül. Kell, hogy megszülessenek a magyar sorskérdéseket tárgyaló művek, politikai és történelmi kérdéseket a magyar érdek szerint megelevenítő művek, mint egy falat kenyér, kellenek a feltárások, a megszenvedett írói és színházi alkotások.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

tel: 06-30-7545-017, (06-1) 781-3236