vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.14. 

Radičová felszólította Sulíkot, hogy legyen férfi, és mondjon le tisztségéről

A parlament elnökének Richard Sulíknak (SaS), kinek a pártja október 11-én nem szavazta meg Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogköreinek bővítését, és ezzel a kormány bukását is okozta, férfiként kellene viselkednie, és le kellene mondania tisztségéről - jelentette ki röviddel a parlamenti szavazás után a miniszterelnök-asszony. Iveta Radičová ugyanezt üzente az SaS minisztereinek is.

 Egyúttal felszólította a három koalíciós párt elnökét, Jána Figeľt (KDH), Bugár Bélát (Most-Híd) és Mikuláš Dzurindát (SDKÚ-DS), hogy kezdjenek tárgyalásokat az ellenzéki Smer-SD elnökével, Robert Ficoval az euró-védőgát támogatásáról, egy megismételt szavazás alkalmával. Robert Fico megismételte kijelentését, hogy pártja, a legerősebb ellenzéki párt, támogatja euró zóna mentőmechanizmusában tervezett változásokat és kész ezekről tárgyalni. Radičová magáénak érzi a felelősség egy részét, mivel nem sikerült kompromisszumot kötnie koalíciós partnerével az euró-mentőövet illetően, de hozzátette, hogy a kompromisszumhoz ketten kellenek.

„Megkövetem Szlovákia polgárait, amiért nem értik, hogy miről szól az euró-védőgát, mivel egész idő alatt úgy volt előadva, mint valami kölcsön a gazdag görögöknek. Azt kell mondjam, hogy ez hazugság," mondotta Iveta Radičová, a kormánya bukását követő sajtótájékoztatón. Majd megköszönte a nemzeti tanács képviselőinek és koalíciós partnereinek munkáját.

A parlament és a liberális Szabadság és Szolidaritás párt (SaS) elnöke Richard Sulík úgy gondolja, hogy az euró-védőgát meg nem szavazásával több, mint 300 milliárd eurót mentettek meg az európai adófizetők számára. Sulík szerint az euró-védőgát kibővítése főleg a bankok, és azok profitjának megmentéséről szól. „Erre nem kaptunk mandátumot. Mandátumot arra kaptunk, hogy védjük a szlovák adófizetőket," mondotta az SaS elnöke. Majd hozzátette azt is, hogy nem tart attól, hogy visszahívják parlamenti elnöki posztjából, ha erre mégis sor kerülne alázatosan fogja azt fogadni.

Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD elnöke szerint a kormány az euró-védőgát megerősítésének elfogadása során nem birkózott meg nemzetközi felelősségével. „Teljes egészében felelős, és már sosem szabadul meg ettől," mondotta. „Többször hangsúlyoztuk, hogy a kormányzás felelősségét mindig a kormány viseli. Ez a kormány azonban ezt a felelősséget nem bírta el, és azzal hogy a miniszterelnök-asszony Iveta Radičová, valamint a kormánykoalíció többi tagja nem biztosította az euró-védőgát elfogadását, Szlovákiának nemzetközi szintű blamázst okozott," tette hozzá. Elmondta továbbá azt is, hogy a bizalom megvonása után a kormánynak nem kell feltétlenül beadnia lemondását. Ugyanis a köztársasági elnök alkotmányos jogkörébe tartozik ilyen esetben a kormány visszahívása. Az elnök egyúttal meg is bízhatja a visszahívott kormányt az ország ideiglenes vezetésével, egészen a választásokig.

 

(CzA, Felvidék.ma)