vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.19. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 42. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Ascher Café (2.oldal)

Csak politikával nem lehet egy rendszert megváltoztatni. Az Ascher Café ugyan még politikailag is megakadályozta mindeddig a rendszerváltást, s ezt Orbán Viktor számtalanszor elmondta, miután magam teljesen befalazó elhallgatással lakoltam korábbi hasonló irányú tiltakozásaim és leleplezéseim miatt, mert egészen a kétharmados győzelemig a politikai rendszerváltás lehetetlen volt. Mert a megbukott liberalizmus ült mindenen. Mi a mai liberalizmus? Erre a Pázmány Péter melletti legnagyobb magyar katolikus filozófus, Molnár Tamás „A liberális hegemónia” című alapművéből vett idézettel válaszolok. A választ vehetik figyelmeztetésnek is, annyi jóindulattal telve, amennyi most tőlem telik. Bekövetkezik tehát az anómia állapota, eltűnnek a közös értékek és normák, felbomlik a rend, mert minden ember autonóm és rendelkezik a tökéletes méltóság összes attributumával. Ez helyesnek tűnhet addig a pillanatig, amíg nem tapasztaljuk, mit jelent a gyakorlatban. Jobban bánnak a rossz tanulóval, mint a jóval, és végül ő lesz a minta. A bűnözőt gondoskodás veszi körül, az áldozat gyanússá válik, a nagy teljesítményeket nem méltányolják, a középszerűséget megjutalmazzák. Az erény és a bűn, a törvényes módhoz képest helyes vagy helytelen cselekedet fogalmai megszűnnek létezni, mert nincs mihez viszonyítani őket, nem hozhatók közös nevezőre. Ez az atomizáció logikus következménye a nominalista doktrínának, amely az egyéni ítéletek véletlenszerű találkozását feltételezi, amit ma úgy hívnak: konszenzus. El kell fogadni ezt a terminust, amikor a közjót nem ismerik el olyan realitásnak, amelyben az emberek egyet tudnak érteni. Ebben a helyzetben a liberális társadalom nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy a konszenzus kialakítását a véletlenre bízza.

 A szocialista örökség a 60 éves Dunaújvárosban:

katasztrofális anyagi helyzet (4.oldal)

Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere, országgyűlési képviselő (Fidesz) majd’ egy évvel ezelőtt vette át szocialista elődjétől a város vezetését. Az örökségről, a kínai testvérvárosi kapcsolatokról és a fejlesztésekről polgármester urat kérdeztem.

408 kisgyereket – és közvetve szüleiket – érintett az idén az a rendelet, ami egyszeri beiskolázási támogatásról szól, és azok kapják meg, akik dunaújvárosi lakosok és a gyermekük ide is jár iskolába. Ez egyszeri, nettó 10 ezer forintos támogatás, ami nagyon sok családnak segít. De nem csak a tanulókat segítjük, hanem 2006 óta alanyi jogon az összes dunaújvárosi nyugdíjas nettó 5 ezer forintos támogatást kap december 20. környékén, karácsonyi ajándékként. Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem egy hatalmas összeg, de nagyon sokan megállítanak karácsony táján, hogy megköszönjék, mert ez a pénz igen jelentős sok ember számára.

 Felújították a 18. századi székelykaput

A hatalomnak a megosztás a célja (5.oldal)

Csíkszentgyörgyön, a kultúrház közelében avatták fel október 13-án Székelyföld legrégebbi, eredeti helyén álló kapuját, melyet most újítottak fel. Az esemény az egyik momentumát képezte a VIII. Székelykapuk Napjának, amikor is egy autóbuszos túra keretében Csík legértékesebb székelykapuit lehetett megismerni. A napot a menasági kultúrotthonban tartott értekezlet zárta, ahol az eddig elért eredményeken kívül az összes kapu felmérését és a leendő tevékenységek összehangolásának elkövetkező lépéseit dolgozták ki. György József polgármestert a rendezvényről, a hagyományápolásról és a népszámlálásról kérdezem.

 Nem mindig az következik be, amit Brüsszelben lediktálnak

Esélyünk van arra, hogy a parlamentbe is visszakerüljünk (7.oldal)

Október 13-án a szlovák parlament ülésén rövidített eljárásban megszavazta az előrehozott választásokról szóló törvényt. Így jövőre, március 10-én előrehozott választásokat tartanak északi szomszédunknál. Berényi Józseffel, a Magyar Koalíció Pártja elnökével a kialakult helyzetről beszélgetünk és a lehetséges forgatókönyvekről.

Tisztelt elnök úr! Amikor megalakult a Radicova-kormány, ön azt nyilatkozta nekünk, kétli, hogy ez a kabinet kitart négy évig. Örül, hogy beteljesedett a jóslata?

– Ez nem jóslat volt, hanem politikusi megérzés. Tény, hogy nem számítottam ilyen gyors lefolyású kormánybukásra, azt gondoltam, hogy 2012 őszén a belső feszültségek lehetetlenné teszik az együttműködést, és akkor megbukik a kormány.

 A megfontolt és nyugodt fejlesztések városa

Soltvadkert sem hitelt, sem kötvényforrást nem vesz igénybe (9.oldal)

Lehoczki Ferenc polgármester: Soltvadkertre jellemző, hogy éves szinten mintegy 1,2 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodik a város és ügyelünk arra, hogy lehetőségeinkhez igazítsuk az igényeinket. Ez azt jeleni, hogy minden fejlesztést saját forrásból szeretnénk megvalósítani, pályázati lehetőségek kihasználásával. Tehát így építjük a jövőt. Ma is érvényes az „Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér” – elv. Akkor is így volt ez, amikor az önkormányzatok többsége az EU-s források lehívásához külső finanszírozáshoz nyúltak.

 Az őszinte játékban hiszek (10.oldal)

Ott álltam Domingo mellett, és éreztem az euforikus hangulatot

Keszei bori, operaénekesnő: Emlékszem, mikor kijöttünk a tapsra az előadás végén, ott álltam Domingo mellett, és éreztem a hatalmas ovációt, euforikus hangulatot. Teljesen elképesztő, hogy milyen energiákat képes megmozgatni egy ekkora sztár. Mindez a külsőség része. Igazán az az érdekes, amilyen pillanatokat képesek megteremteni a színpadon. Közelebb kerülve a nagy sztárokhoz az is látható, hogy ők is emberek, izgulnak, nem tévedhetetlenek és bizony meg is csörren a telefonjuk próba közben. De mikor eljön az előadás napja, akkor olyan atmoszférát teremtenek, amire csak egy sztár képes. Ők nem attól egyedülállók, hogy szép a hangjuk, az ugyanis egy alapkövetelmény, olyan, amit egy jó „iparos” is véghez tud vinni. Van bennük egy olyan többlet, amitől szinte megáll a levegő.

 Megalkuvás nélkül

Minden helyzetben kiállni az igazunkért (11.oldal)

Szeptember elején nagy sikerrel mutatták be a felvidéki Révkomáromban Tarics Péter „Magyar evangélium – Széchenyi cselekvő hitvallása” című gróf Széchenyi Istvánról szóló monodrámáját, a legnagyobb magyar születésének 220. évfordulója tiszteletére. Az ősbemutató óta több felvidéki magyar városban is megtekinthették ezt a darabot. Széchenyi szerepében pedig Boráros Imre Erzsébet-díjas színművészt láthatjuk, akivel a műről beszélgettünk.

 A hír szerkesztett, a vélemény befolyásolható (19.oldal)

A részben családi, részben azonos közösséghez tartozás alapján, részben régi, 1990 előtti kiküldetések alatt létrejött viszonyból származó kapcsolatokon keresztül a balliberális körök rendszeresen jelentettek meg a politikai ellenfelet befeketítő írásokat a nyugati sajtóban. Ezekre aztán itthon hatalmas csinnadrattával lehet hivatkozni. A legutóbbi példa Orbán Viktor lejáratására irányult. A Washington Postban egy Al Kamen nevű publicista véleménycikkben ekézte a miniszterelnököt. Orbán Viktor nem szakít időt arra, hogy fogadja az amerikai nagykövetet – írja Kamen –, miközben Kínával és Szaúd-Arábiával barátkozik. Szerinte zavarja az amerikai külügyet Orbán antidemokratikus bohóckodása:. „Csak a szokásos cuccok, csapások a médiára, az igazságszolgáltatás függetlenségének megnyirbálása, támadások a kisebbségek ellen és az egypártrendszer felé való sodródás” – folytatja Al Kamen.

 Keresse a Magyar Fórumot az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

telefon: 06-30-7545-012, (06-1) 781-3236