vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.14. 

Radičová megbukott, az eurósánc elfogadása csúszik

 A parlament nem szavazott bizalmat Iveta Radičová kormányfőnek, miután elutasította a bizalmi szavazáshoz kapcsolt eurósáncról szóló szerződést. Az eredmény nem számít meglepetésnek az estébe hajló parlamenti vita után. A végső voksoláson 124 képviselő igazolta jelenlétét, de mindössze ötvenöten szavaztak a kezdeményezés mellett - a sikerhez 76 szavazatra lett volna szükség. Nagyon nem jött össze. Kilenc képviselő a kezdeményezés ellen szavazott, hatvanan pedig egyáltalán nem voksoltak.

 A szavazást néhol parázs, néhol pedig kifejezetten unalomba hajló vita előzte meg, melyben a kormánykoalíció három pártja és az SaS kölcsönösen egymást hibáztatta a kialakult helyzetért. A legnagyobb ellenzéki párt, a Smer mindössze Robert Fico révén képviseltette magát a véleménycserében - a politikus kifejtette, pártját hidegen hagyja a torzsalkodás, és szomorú, hogy Szlovákiának ilyen kormánya van. Fico kilátásba helyezte, hogy a Smer hajlandó támogatni az eurósáncot, de nem minden következmény nélkül - ennek az ára a kormány átalakítása. Az SNS felszólalásai a görögök és az euró ostorozására korlátozódtak.

 Tyúk vagy tojás?

 Eközben az SaS és a többi kormánypárt azon vitázott, vajon kinek a hibájából állt elő a kialakult helyzet. A KDH, az SDKÚ és a Híd felszólalói szerint a liberálisok viselik a felelősséget azért, mert a koalíció egységének megtartása érdekében bizalmi szavazáshoz kötötték az eurósáncról szóló indítványt, az SaS szerint pedig szándékos manipuláció eredményeképp állt elő a helyzet. Igor Matovič szokásához híven két álláspontot is képviselt, először a liberálisok védelmére kelt, később, egy józanabb felszólalásában pedig kijelentette, van esély a megegyezésre, csak mindenkin eluralkodtak a hormonok. Az események részletes leírásáért klikk ide.

 Halotti beszéd

 A kormányfő a végső szavazás előtt még egy utolsó beszédet mondott. Állította, a politikusok legfontosabb kötelessége maximálisan megvédeni az állampolgárokat. "Konkrét bűnösök felelősek a jelenlegi állapotért. Megnevezhetjük, megbüntethetjük őket, de a lényeg, hogy soha többet ne vezethessék ilyen helyzetbe az eurozónát" - jelentette ki Radičová, aki láthatóan zaklatott állapotban állt a mikrofon elé. A miniszterelnök állította, hogy Szlovákia arról dönt, hová akar tartozni, ki lesz a partnere, és vajon kizárja-e önmagát az eredményesebbek társaságából. "Kérem önöket, bízzanak abban, hogy ez a kormány felelősen gazdálkodik a közforrásokkal, egy másodpercre sem használja ki az adófizetők keresetét" - zárta mondandóját a kormányfő.

 Iveta Radičová a kudarcba fulladt szavazás után biztosan távozik a kormány éléről, az, hogy a pártok miként kezelik a kialakult helyzetet, a következő napok során derül ki. A lehetséges alternatívákat itt soroltuk fel.

 Sulík nem bán semmit

 Richard Sulík, az SaS vezetője a szavazás után kijelentette, pártja 350 milliárd eurót spórolt meg az európai adófizetőknek, a pénz egyébként a magántulajdonban levő bankok megmentésre lett volna fordítva. A politikus nem akart fejtegetésbe bocsátkozni arról, hogy mi történik akkor, ha a Smer segítségével fogadják el az eurósáncot, véleménye szerint fontosabb a "gyermekeink felé való tiszta lelkiismeret".

 Robert Fico a szavazással kapcsolatban kijelentette, a kormány nem bírta el a kormányzással járó felelősséget, és egész Szlovákiát lebőgette a nemzetközi színtéren. Iveta Radičová csak hosszas unszolásra állt újságírók elé. Kijelentette, nem érte, mit akart elérni Richard Sulík a tettével.

 „A kormány itt most azért bukik, mert nem tudunk megegyezni bizonyos szabályokban, melyek a jövőben megváltoznak, mivel olyan gyorsan változik a helyzet. Míg az Unió adott nekünk, addig büszkék voltunk, mikor baj van, akkor pedig minket nem érint, és mossuk kezeinket. Az ilyen politikát én nem veszem meg” – mondta az újságíróknak Radičová.

 „Rengeteg ötletem van nap mint nap. A két szavazás összekötése azonban nem ötlet volt, hanem hosszas mérlegelés eredménye. A mérlegelés oka pedig az volt, hogy eltűntessem a külföldi médiák főcímeit” – mondta.

 Radičová a sajtónak elmondta, lemondásra szólította fel Richard Sulík házelnököt, és minisztereit.

 Megkezdődhetnek a Smerrel való tárgyalások az eurosánc mellett való szavazásról, Ficóék feltételként az idő előtti választások kiírását szabhatják.  

Az SaS több képviselője is olyan nyilatkozatot tett a szavazás után, melynek értelmében szívesen folytatnák a kormányzást jelenlegi partnereikkel.

 

(bumm)