vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.14. 

Német - zsidó lapok Timosenko elítéléséről

Degeneráció, Kelet-Európa putyinosodása - ilyen és ehhez hasonló címekkel kommentálták a német napilapok szerdán a volt ukrán miniszterelnök, Julija Timosenko bírósági elítélését. Az újságok - pártállástól függetlenül - úgy értékelték, hogy Ukrajna az európai értékek, jogállamiság és a demokrácia területén még messze van azoktól az országoktól, amelyek közé tartozni szeretne.

 A Die Welt az Európai Unió és Ukrajna közötti viszony jövőbeni erősödését az ítélet nyomán felettébb kérdésesnek nevezte. A konzervatív napilap szerint a kijevi vezetés saját maga teremtette zsákutcába került. Ukrajna egy lépéssel távolabb került Európához és egy lépéssel közelebb Moszkvához - írta a Die Welt Julija Timosenkót az orosz Mihail Hodorkovszkijhoz hasonlítva. "Azt a legfontosabb személyiséget, aki a hivatalban lévő kormányra a legnagyobb veszélyt jelenthette, egy gyanús per nyomán évekre rács mögé küldték" - fogalmazott a lap, amely az ukrán politikai rendszer putyinosodásáról, illetve irányított demokráciáról beszélt.

 A Financial Times Deutschland szerint a Timosenko elleni ítélettel Ukrajna "egy pszeudemokrácia irányába degenerálódik". Az ország azzá fejlődik vissza, amit az ellenzék annak idején a narancsos forradalommal akart leküzdeni - írta a német üzleti napilap, úgy vélekedve: Viktor Janukovics elnök gátlástalan hatalmi demonstrációja az államfő legnagyobb hibájává válhat. Az ellenzéket ugyanis egy politikai mártírhoz segíti, aki mögé valamikor majd újra felsorakozhat. Külpolitikailag pedig az ukrán rezsim az ítélettel végérvényesen az oldalvonalra manőverezte magát. Ha Ukrajna nem vigyáz, hamar második Fehéroroszországgá válhat - írta a lap.

 A Berliner Zeitung felidézte a hétéves börtönbüntetés alapjául szolgáló, 2009-es ukrán-orosz gázügyletet. Az újság elismerte, hogy az az ár, amelyet Julija Timosenko akkori miniszterelnökként Vlagyimir Putyinnal kialkudott, előnytelen volt Ukrajna számára. De úgy vélte, hogy kialakult szükséghelyzetben a mozgástér rendkívül csekély volt, nem kínálkozott más alternatíva, és nem volt egyértelmű a politikai felelősség kérdése. Ezek azonban politikai és nem jogi kérdések, a rossz hatalomgyakorlásról a parlamentnek és nem egy bíróságnak kell ítélkeznie - hangoztatta a baloldali napilap.

 

(Forrás: MTI)