vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.21. 

Minden palesztin otthon érezheti magát Törökországban

Törökországba érkezett tizenegy volt palesztin rab, köztük egy nő, akit Izrael engedett el kedden a Gilád Salit izraeli katona kiszabadulását lehetővé tévő izraeli-palesztin fogolycsere-megállapodás keretében. A tizenegy palesztint szállító repülőgép Egyiptomból érkezett Ankarába kedden éjjel. Nabíl Maruf, a Törökországban élő palesztin közösség képviselője köszönetet mondott a török hatóságoknak, mert befogadta a szabadlábra került palesztinokat.

 Törökország, csakúgy mint Katar és Egyiptom, kedden bejelentette, hogy befogad egyes palesztinokat, akiknek Izrael megtiltotta, hogy a Gázai övezetben, Ciszjordániában vagy Kelet-Jeruzsálemben telepedjenek le.

 „Nincs ebben semmi rendkívüli. Ezzel segítjük a közel-keleti békefolyamatot” – mondta Ahmet Davutoglu török külügyminiszter, hozzátéve, hogy minden palesztinnak otthon kell éreznie magát Törökországban.

 Izrael kedden kezdte meg a palesztinok szabadon bocsátását. A megállapodás értelmében két szakaszban nyeri vissza szabadságát 1027 palesztin fogoly: kedden 477-en hagyhatták el a börtönt, a többi 550 pedig a következő két hónap során szabadul. A francia-izraeli állampolgár Gilád Salit, akit öt évvel ezelőtt hurcoltak el a Gázai övezetbe a Hamász palesztin radikális mozgalom fegyveres szárnyának fegyveresei, kedden tért haza.

 A török kormány azt állítja, hogy fontos szerepet játszott Gilád Salit kiszabadításában, sőt az életének védelmében is a fogság alatt. „Törökország nagyon jelentős mértékben hozzájárult a fogolycseréhez... és Salit életének védelméhez mindmáig” – mondta kedden Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes egy szkopjei látogatás során.

 

(Forrás: MTI)